Günümüz koşullarında gençler arasında öfke ve stresin artması pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Üzüntünün sebep olduğu bağışıklık sistemi zayıflaması saçkırana yol açıyor. Saçkıran şikayetiyle gelen hastaların çoğunluğunu gençler oluştururken saçkıran hastalığının nedenlerini ve tedavisini Özel Çağsu Hastanesi Dermatoloji doktoru Uzm. Dr. Ayşegül Sema Gözübüyük ile konuştuk.
Özel Çağsu Hastanesi Dermatoloji doktoru Uzm. Dr. Ayşegül Sema Gözübüyük, saçkıran hastalığının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi;
SAÇKIRAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIĞIDIR
Halk arasında saçkıran olarak bilinen hastalığın tıpta ki adı alopesi areatadır. Saç deride kaşıntılı, bazen pembe renki, yuvarlak para şeklinde 1-2 cmlik açıklıkla kendini belli eder. Aynı zamanda kirpik, vücut ve saçlı deride çok görülür. Saçkıran, bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bağışıklık sistemi hastalıklarında sebebi belli olmayan bir nedenden dolayı, bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak algıladığından, kendi hücreleri ile savaşa girişir. Bunun sonucunda kıl kökleri etrafındaki lenfosit adı verilen hücreler sitokin adındaki kimyasalları salgılar. Bu durum saçlarda dökülmelere neden olur. Tıpta alopesi areata olarak adlandırılan bir durumdur. Kişinin yediği besinlerle ilgili olmayan durum, genellikle stresli bir dönem sonrasında başlayabilir. Başlangıçta belirgin bir özelliği olmadığından, çoğunlukla berbere gidişlerde fark edilebilir. Bu rahatsızlık saçın büyümesini durdurarak, saçın kökünden ayrılmasına neden olur. Bu rahatsızlığın bulaşıcılık özelliği bulunmamaktadır. Yemek, içmekle, solunum yoluyla, temasla bulaşıcılığı mümkün değildir. Bu rahatsızlık saçlı deride, kaşlar, sakal bölgesi, kirpikler ve vücudun diğer kıllı bölümünde görülebilir. Hastalık sıkça tekrarlandığından, hastaların yaşam kaliteleri olumsuz olarak etkilenmektedir. Çoğunlukla genç erişkin kişilerde sıkça görülen bir durumdur. Hastaların çoğu 20 yaşın altında, ilk atakları yaşamışlardır. Rahatsızlıkta önce saçlar ani bir şekilde dökülür, daha sonra bölgede genişleme meydana gelir. Sonra saçların döküldüğü yerde beyaz gri renkte saçlar çıkmaya başlar. Döngü bu şekilde devam eder. Bir yandan dökülmeler, diğer yandan yeniden çıkan saçlar, şeklinde sürekli tekrarlanır.
“RAHATSIZLIĞIN OLUŞMASINDA STRESİN, SİNİRSEL ETKENLERİN ÖNEMLİ OLDUĞU BİLİNİYOR”
Rahatsızlığın nedenleri belli değildir. Ancak rahatsızlığın oluşmasında stresin, sinirsel etkenlerin önemli olduğu bilinmektedir. Bunun yanında genetik faktörlerin etkili olduğu belirlenmiştir. Ailesinde saçkıran olan kişiler hastalık açısından riskli grupta yer almaktadır. Bu hastalarda tiroit sorunlarına ve kansızlık problemlerine sıkça rastlanmaktadır. Bunlar hastalığa neden olmamakla birlikte, şiddetlenmesine katkı sağlamaktadır. Hastalık genellikle 6 ay ile bir yıl içinde iyileşme belirtileri verir. Bu hastalarda tırnak sorunlarına da sık rastlanmaktadır. Hastalarda tırnakların kalınlaşması, çizgiler oluşması gibi durumlar görülmesi, saçkıran sorununun şiddetli olduğunu gösterir. Hastalığın teşhisinde yapılan laboratuvar testleri bulunmamaktadır. Fakat çocuklarda oluşan rahatsızlıklarda, mutlaka tiroit testleri yapılır. En çok çocuklarda ve gençlerde görülür. Kardeşini kıskanan çocuklarda bu hastalığa sık rastlıyoruz. Bu hastalığın en önemli sebebi bağışıklık sisteminin düzensizliği olarak düşünülüyor. Buna karşı vücudumuz antikor ürettiği için stresli dönemlerde döküntüler olabilir.
SAÇKIRAN TEDAVİSİ MÜMKÜN OLAN BİR HASTALIK
Bazı hastalar bu sorunla bir defa karşılaşmış olsalar da, bazıları yıllar boyunca hastalığın etkisinden kurtulamazlar. Saçlar sürekli olarak dökülerek, yeniden çıkar. Hastalıkta olan tekrarlar kişiden kişiye farklılık göste