Özel Fatma Hatun Hastanesi Genel Cerrahi Doktoru Op. Dr. Şaban Beyazpınar dünya tıp literatürüne girecek bir ameliyat gerçekleştirdi. 25 yıldır mesaneye saplanmış bir şekilde spirali bulunan hastasını laporoskopik olarak ameliyat etti.

Özel Fatma Hatun Hastanesinin başarılı Genel Cerrahı Op. Dr. Şaban Beyazpınar, gerçekleştirdiği operasyonlarla adından söz ettirmeye devam ediyor. 25 Yıl önce taktırdığı spiralin mesaneye saplanması sonucu şiddetli karın ağrısı yaşayan ve birçok doktora başvurmasına rağmen tam bir teşhis konulamayan 45 yaşındaki Emine Fidan, Op. Dr. Şaban Beyazpınar tarafından ameliyat edildi. Daha önce laporoskopik olarak yapılmayan bu ameliyat dünya tıp literatüründe ilk olma özelliği taşıyor.

“20 YAŞINDA SPİRAL TAKILMIŞ”

Emine Fidan'nın çok nadir bir vaka olduğunu belirten Beyazpınar, Hastamız 25 yıl önce rahim içi araç dediğimiz spiral taktırmış. Spiral takıldıktan sonra hemen hamile kalmış ve doğum yapmış. Aradan zaman geçtikten sonra karın ağrıları ve idrar şikayetleri olmaya başlamış. Defalarca tedavi uygulanmış, doktorlara gitmiş ama ne olduğu anlaşılamamış, bu arada spiralin ne olduğu konusunda soru işareti olmuş. Spiralin düşmüş olabileceğini, doğumla birlikte çıkmasının mümkün olduğunu belirtmişler” dedi.

Hastanın Özel Fatma Hatun Hastanesine başvurduktan sonra gerekli incelemeleri, tetkikleri yaptıklarını ifade eden Beyazpınar, karın içerisinde rahmin dışına spiralin çıkmış olduğunu tespit ettiklerini belirterek şunları söyledi; Spiralin nerede olduğu konusunda endişelerimiz vardı. Bunun üzerine ileri tetkikler yaptığımızda rahim dışında mesane dediğimiz idrar kesesinin duvarında spiralin kireçleşmiş bir şekilde durduğunu gördük ve ameliyata karar verdik. 2 Gün önce hastamızı ameliyata aldık. ameliyat sırasında çok ilginç bir görüntü ile karşılaştık. Yarısı rahmin dışında mesane torbasının içinde, diğer yarısının da karın boşluğu içinde olduğunu gördük. Ameliyatta spirali çıkartırken mesane içinde olan kısmının üzerinin 5 cm taşla kaplı olduğunu gördük. Spirali taşla birlikte çıkarttık. Hasar gören organları tamir ettik ve hastamızı sağ salim bu güne getirdik. Bundan sonraki süreçte problemleri kalmayacak ve zamanla iyileşecek.”

“BU AMELİYATIN TÜRKİYE'DE BİR ÖRNEĞİ YOK”

Yapılan ameliyat hakkında da bilgi veren Beyazpınar, bu ameliyatın daha önce laporoskopik olarak hiç yapılmadığına değindi ve şu açıklamaları yaptı; Bu aslında çok nadir görülen bir vaka. Rahim içi aletlerin karın boşluğuna yada başka organlara geçtiği 200 kadar vaka var. Dünyada da literatür taraması yaptığımızda bu sayılar ortaya çıkıyor. Bu hastanın bir özelliği var. Rahimdeki spiralin çıkıp mesaneye girmesi ve orada taşlaşması literatürde 6 vaka da görülüyor. Kapalı ameliyat dediğimiz laporoskopik ameliyat tekniği ile yaptığımız bu ameliyatın Türkiye'de bir örneği yok. Dünyada bir Tayvan'da yapılmış böyle bir ameliyat var onun dışında bir örneği yok. Literatüre baktığımızda bu tür vakalar milyonda bir görülecek türden nadir vakalar. Aslında çokta düşünmediğimiz aklımıza gelmeyen vakalar. Bunun bir tıbbi hata olup olmadığı aklımıza gelebilir ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki burada herhangi bir hata söz konusu değil. Tamamen bedenimizin işleyiş mekanizması ile alakalı.”

“RAHİM İÇİ ARAÇLARIN DIŞARIYA ÇIKMASINA BAĞLI ÖLÜMLER VAR”

25 Yıl boyunca mesanenin içinde taşlaşmış halde bulunan bir spiralin hasta da herhangi bir hayati tehlike yaratıp yaratmayacağını sorduğumuz Beyazpınar, Tabi hayati tehlike yaratabilir. Hayati tehlike yarattığına dair hem kendi tecrübelerimiz hem de cerrahi yayınlarda rahim içi araçların dışarıya çıkmasına bağlı ölümler var. Bu ölümlerin en önemli sebebi şu; Önemli büyük bir damarı zedelediği zaman ani kanamalara bağlı ölümlere sebebiyet verebiliyor. Karın içindeki diğer organların özellikle bağırsakların duvarını delerek karın zarı iltihaplarına ve şoklara neden olarak ölüme sebebiyet verebiliyor. Uzun süreli bulunduğu yerde enfeksiyona, büyük apselere sebebiyet verdiği için ölüm olayı gerçekleşebiliyor” şeklinde konuştu.

“MUTLAKA KADIN DOĞUM DOKTORLARININ DÜZENLİ KONTROLLERİNE GİTSİNLER”

Spiral kullananların mutlaka kontrole gitmesi gerektiğinin altını çizen Beyazpınar, Temel sağlık hizmetlerinin alındığı sağlık merkezlerinde rahim içi araç yerleştirilmesi söz konusu. Dünyada doğum kontrol yöntemleri içerisinde spiral ilk sırada yer alıyor. Gelişmiş ülkelerde çok fazla tercih edilmemekle birlikte 3. Dünya ülkelerinde, gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde spiraller doğum kontrol yöntemi olarak çok fazla kullanıyor. Yılda yaklaşık 30 milyon kadına yeni spiral takılıyor. Bu türden problemlerin hangi ülkelerde olduğuna baktığımızda geri kalmış ülkelerde olduğunu görüyoruz. Ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin 25 yılda geldiği yeri de bize gösteriyor. Son yıllarda bu tür komplikasyonlar görmüyoruz. Daha öncede benzer ameliyatlar yaptım. Literatür taraması yaptığımızda da spiral rahatsızlıklarının çok eski yıllara ait olduğunu görüyoruz. Hastaların uzun süreli spiral taktırdıktan sonra benim spiralime ne oldu diye kendilerine sormaları gerekiyor. Uzun yıllar spiral taktırıp hiç doktora gitmeyen kadınlar olduğunu görüyoruz. Bu çok ciddi bir problemdir. Hastalar çok uzun süre geçirmeden doğum kontrol yöntemi olarak kullandıkları spirallerini taktırdıktan sonra mutlaka kadın doğum doktorlarının düzenli kontrollerine gitsinler. Aradan uzun süre geçmişse ve üzerine doğum yapmışlarsa mutlaka en kısa zamanda doktora gitsinler” dedi.

“DOKTORUM ŞABAN BEYAZPINAR'A VE ÖZEL FATMA HATUN HASTANESİ ÇALIŞANLARINA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Op. Dr. Şaban Beyazpınar tarafından ameliyat edilen Emine Fidan ise yaptığı açıklamada, 20 Yaşımda spiral taktırdım ve sonrasında hemen hamile kaldım. Sürekli karnım ağrıyordu. Bir çok yere başvurdum sonuç alamadım. Karın ağrısı şikayetiyle geldim Fatma Hatun Hastanesine. Buraya gelmeden önce başka doktorlara da muayene oldum. Kanımda enfeksiyon olduğunu söyleyip benden başka tetkikler istediler. Daha sonra Şaban Hocamıza başvurdum ve benden detaylı bir tomografi istedi. Yapılan diğer tetkiklerle birlikte mesaneye girmiş bir spiral tespit edildi. Spiral takılı iken hamile kaldığımı doktorlara hep söylememe rağmen bana düşmüş olabileceğini belirttiler. Her gittiğim doktora sağ tarafım ağrıdığını söylememe rağmen idrar yolu iltihabı olduğumu söylediler. Ameliyatımı oldum. Şuan çok iyiyim. Ağrılarım zamanla geçecek. Doktorum Şaban Beyazpınar'a ve Özel Fatma Hatun Hastanesi çalışanlarına çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.