Ankara'ya 226 milyon metreküp su taşıyacak Gerede Sistemi'nde ışıklı regülatör tamamlanırken, tünel kazı ve kaplama işlemlerinde de 11 bin metreye ulaşıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşası süren ve 31,6 km uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun tüneli olma özelliğini taşıyan Gerede Sistemi, Ankara'nın 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak.
Gerede'nin kuzeydoğusundan başlayan Ankara İçme suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi ile yıllık 226 milyon metreküp su aktarılması planlanıyor. Proje ile Gerede Havzası'ndan yılda 226 milyon metreküp su, 31,6 km uzunluğunda ve 4,5 metre çapında Türkiye'nin en uzun iletim tüneli vasıtasıyla Çamlıdere Barajı'na aktarılacak. Günlük su tüketimi ortalama 1 milyon metreküp ve barajlarının ölü hacimleri hariç depolanmış içme-kullanma suyu miktarı 346 milyon metreküp olan Ankara'nın 2015-2050 yılları arasındaki nüfus artışı ve kullanım ihtiyaçları da bu projede göz önünde bulunduruldu.
Bu ihtiyaçları karşılamak üzere yapımına başlanılan Ankara İçmesuyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi” ile Ankara'nın 2050 yılına kadar olan içme-kullanma suyu ihtiyacı karşılanmış olacak.
2014'DE BİTECEK
Tünele suyu aktaracak ışıklı regülatör tamamlanırken, tünel kazı ve kaplama işlemlerinde de 11 bin metreye ulaşıldı. Tünelde aynı anda 3 adet tünel delme makinesi (TDM) ile üç farklı yönden çalışılıyor. Her biri 240 metre uzunluğunda olan TDM'lerin aynı anda üçünün birden çalışıyor olması da projenin ayrı bir özelliğini oluşturuyor. Üç farklı noktadan delinen tünelin 2014 yılı sonunda bitirilmesi hedefleniyor.