Özel Fatma Hatun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şaban Beyazpınar, reflü hastalığı bulunan kişilerin tedavilerini son derece ciddiye alarak tamamlamaları gerektiğini belirterek, doktora gitmek yerine kulaktan dolma önerilerle ilaç kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Bolunun tanınmış cerrahlarından Op. Dr. Şaban Beyazpınar, erişkinlerin yaklaşık yüzde 20'sinde reflü göründüğünü söyledi. Reflünün tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Özel Fatma Hatun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şaban Beyazpınar şunları söyledi; Halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde Reflü görülmektedir.

REFLÜ NASIL OLUŞUR?

İnsanlarda yemek borusu ile mide arasında geçişi düzenleyen çok kompleks bir kapak sistemi vardır.mide içerisinde bulunan gıdaların ve özellikle açlıkta asit ve safranın yemek borusuna kaçması bu şekilde önlenir. Reflü nün en önemli nedeni bu kapak sisteminin yetersiz olması veya halk arasında mide fıtığı olarak bilinen kapak sisteminin karın boşluğundan göğüs boşluğuna kayması sonucu görevini yetersiz yapması sonucu gelişir. Reflü hastalığında, mide asit yüksekliği yoktur. Normal hatta düşük asit düzeyinde bile yemek borusuna kaçan mide içeriği, yemek borusunda tahribat yapar. Reflü olması için mutlaka kapakçık yetmezliği olması şart değildir. Yemek borusuna ait hastalıklarda ve mide boşalma bozukluğu durumunda da reflü olabilir.

REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

A-) Tipik Belirtiler

1) Göğüste, göğüs kemiği arkasında yanma,

2) Ağıza acı-ekşi sıvı gelmesi ,

3) Geğirme, Şişkinlik ,

4) ağza,Gıda artıkları gelmesi,

5) Yutma güçlüğü, yutakta takılma duygusu.

Glasses ifade simgesi Atipik Belirtiler:

1) Ses kısıklığı,

2) Gıcık öksürüğü,

3) Ağız kokusu ,

4) Çarpıntı, Kalbe bası hissi,

5) Nefes darlığı, Nefes yetmezliği duygusu,

6) Astım ,

7) Diş çürüğü,

8) Süreğen yutak yangısı (kronik farenjit),

9) Hıçkırık ,

10) Süreğen Sinüzit.

STRES REFLÜYÜ ARTIRIR MI ?

Stres reflüyü arttırmaz. Fakat reflünün şikayetlerinin hissedilmesine neden olur. Zaten stres, gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarına yol açacağından ve mide asidini arttıracağından şikayetlerin artmasına yol açar.

Reflünün tedavisi nelerdir?

Reflünün tanısında çok kullanılan yöntemlerden biri endoskopidir. Her hastaya uygulanır. Bu yöntemle mide kapağının durumu, yemek borusunun hasarı ve diğer mide yüzeyindeki rahatsızlıklar saptanır.

REFLÜ HASTALARININ YAPMASI GEREKENLER

-Asitli içeceklerden, alkol, kahve, baharatlı yiyecekler, çikolata, soğan, sarımsak gibi besinlerden uzak durmak gerekir. Bunlar mide asidini arttırıcı yiyecek ve içeceklerdir.

- Aspirin ya da ağrı kesici ilaçların mümkün olduğunca az kullanılması gerekir.

-Yemek yedikten hemen sonra yatmayın. Çünkü mide asit miktarı yatarken çoktur. Yattığınızda ise baş-boyun bölgenizi yukarıya koyun.

-Sigara ve alkol asit dengesini bozacağından mutlaka bırakmalısınız.

-Az ama sık yemek yemek, her öğün çok fazla yemekten daha iyidir.

-İdeal kilonuzda olmanız gereklidir. Bunun için doktor kontrolünde zayıflamanızda fayda vardır.

- Kemeri çok fazla sıkmayın, dar giysilerden kaçının.

-Çok fazla güç gerektirecek işlerden uzak durun.

REFLÜ NEDENİ OLARAK MİDE FITIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?

Mide fıtığı iç organları ilgilendiren bir sorun olduğundan göbek, kasık, uyluk fıtıkları gibi gözle görülemez. Laparoskopik hern amaliyatı ile yapılmaktadır.

-Ameliyat alanında daha az doku hasarının olması, daha kolay ve hızlı iyileşme sağlamaktadır

-Laparoskopik yöntemin en belirgin avantajlarından biri de ameliyat sonrası hastanın ağrısının daha az olması ve daha az ağrı kesiciye gereksinim duymasıdır.

Laparoskopik cerrahide hastanede kalış süresi de daha kısadır. Hastanın normal fiziksel aktivitesine kavuşması ve işine dönebilmesi de daha kolay ve hızlı olur.” Haber Merkezi