Bolu İl Dernekler Müdürü Refik Özçelik; Sivil toplum artık yavaş yavaş ayağa kalkacak ve kimse keyfi bir yönetimle ülkeyi yönetmeyecek. Herkes toplumun isteklerine cevap verecek bir şekilde programlar oluşturacak, devlet her şeyi ile sivil toplumun yanında” dedi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında, İç İşleri Bakanlığı dernekler dairesi başkanlığı tarafından desteklenen, Bolu STK'ları gelişiyor” projesi merkezi ve yerel yönetim ile diyalog kurabilmeye yönelik toplantıda konuşan, Bolu İl Dernekler Müdürü Refik Özçelik, Eskiden sivil toplumda şu vardı, yapacağı bir faaliyette Devlete fazla güvenmiyor acaba başıma bir bela gelir mi acaba sıkıntıya girer miyim diye sessiz sakin işler yapmaya çalışıyordu. Fakat artık günümüzde bu olay aşıldı. Ben on yıldır dernekler müdürlüğü görevini yapıyorum. Devletin bütün gücüde tüm teşviği de bunun üzerine. Sivil toplum kendine güvenecek, toplum örgütlenecek, üretenlere karşı elbette belli kanunlar ölçüsünde ses getirici faaliyetlerde bulunacak. Yerel yönetimlerde ve devletle ne kadar ilişki kurabiliyorsunuz, devletten ne kadar destek alıyorsunuz, kapılar yüzünüze kapanıyor mu yoksa istekleriniz arzularınız size geri dönüyor mu? Devletin şu anda tüm gayreti sivil toplumla ortaklaşa bir şeyler yapabilmek. Eğer sivil toplum güçlü ise eğer sivil toplum kendini kabul ettiriyor ise başkanımın dediği gibi, ticaret odası fikir üretecek, muhtarlar deneği fikir üretecek, sakatlar derneği fikir üretecek tüm toplumun her kesimi eğer burada ben söz sahibiyim bende proje üretiyorum diyorsa işte burada toplum kendini kendi yönetir hale geliyor bu işin temeli bu” dedi.

Aktif olarak yaşama dahil olan dernek sayısının beklentinin çok altında olduğunu blierten İl Müdürü Özçelik, Türkiye'de artık çok güçlü sivil toplum oluşmaya başladı devamlı toplantılara katılıyorum sadece burada devlet olarak düşünmeyelim, vakıflar olarak, sanayi odası olarak düşünelim,,siyasi partiler olarak düşünelim. Yani burada herkes proje üretecek, sesini duyuracak yerel yönetimde olsun devletle olsun diyalog halinde olacak ama projeleri mutlaka olacak. Bizim sıkıntımız şu Bolu'da merkezde 350, ilin tamamında ise 550 civarında dernek var. Ama sesi çıkan derneğin sayısı oldukça az. Bunu çoğaltmamız lazım, fikir üretmemiz lazım. Bir dernekte sadece dernek başkanının değil dernekteki herkes beraber kararlar alıp, onların topluma yansıması için gayret sarf edecek, dolayısı ile iyi yerlere gidiyoruz asla karamsar değiliz, devlet her şeyi ile sivil toplumun yanında, İç İşleri Bakanlığı bu yıl aralığında 20 Milyon TL proje desteği yaptı. Türkiye'nin her yerinde bu çalışmalar yapılıyor sivil toplum artık yavaş yavaş ayağa kalkacak ve kimse keyfi bir yönetimle ülkeyi yönetmeyecek herkes toplumun isteklerine cevap verecek bir şekilde programlar oluşturacak artık ülkemizde despot bir yönetim yok her şey halk için” ifadelerini kullandı.