Özel Çağsu Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak, Ramazan ayında erkekler en az 3, kadınların ise, 2 litre su tüketmesi gerektiğini söyledi.

Özel Çağsu Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak, Ramazan ayında erkekler en az 3, kadınların ise, 2 litre su tüketmesi gerektiğini söyledi. Yüzüak, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, kilo vermek ya da kilosunu dengelemek isteyenlerin Ramazan ayında dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Ramazan'da dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin sıvı tüketimi olduğuna dikkat çeken Yüzüak, "Su tüketimi bizim için olmazsa olmaz. Bayanların günde mutlaka 2-2.5 litre, erkeklerin ise, 3-3.5 litre su tüketmesine özen göstermesi gerekiyor. Çünkü çok ciddi manada uzun süreli bir açlık var. Bunun kesinlikle tölere edilmesi ve gün içinde şekerimizin düşüp düşmemesi için sıvı tüketimi çok önemli" diye konuştu. Yüzüak, oruç tutmak isteyenlerin mutlaka sahura kalkması gerektiğine vurgu yaparak, "Çünkü çok ciddi bir süre açlık olduğu için günün tek öğünle geçiştirilmesini istemiyoruz. Mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda, meyvelerden ve kavun, karpuz, muz, üzüm, incir, dut gibi yiyeceklerden tüketilmemesi gerekiyor. Diğer besinlerimizden de patates, pirinç, makarna, havuç ve bezelye gibi nişasta oranı yüksek olan besinlerden kaçınılmasını istiyoruz. Bunlar bizim için çok önemli" ifadesini kullandı.

Hem iftarda hem de sahurda vazgeçilmemesi gereken yiyecekler hakkında da bilgi veren Yüzüak, süt ve süt gruplarının mutlaka hem sahurda hem de iftarda tüketilmesi gerektiğini anlattı. Türk toplumunun yaptığı en büyük yanlışın ise, iftarda çok fazla ve bilinçsiz yemek tüketmek olduğunu ileri süren Yüzüak, "Orucumuzu mutlaka protein gruplarından biri ile açılmasını istiyoruz. Et tüketimi de burada çok önemli. Ama 120 gramı geçmeyecek şekilde bir et tüketimi öneriyoruz. İftarda orucumu protein grubumuz ve suyumuzla açtıktan sonra mutlaka 10-15 dakika beklenilmesini istiyoruz. Ondan sonra ana yemeklere geçilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. Yüzüka, Ramazan ayını lehine çevirerek, kilo vermek isteyen vatandaşlara da önerilerde bulundu. Kilo vermek ya da mevcut kilosunu korumak isteyenlerin her gün fiziksel aktivite yapması gerektiğini ifade eden Yüzüak, "Fiziksel aktivite bizim için kesinlikle olması gereken bir şey. Eğer, Ramazan'ı lehimize çevirmek ve kilo kaybı istiyorsak mutlaka fiziksel aktivite olmak zorunda. İftardan 1-1.5 saat sonra fiziksel aktivite yapılması gerekiyor" dedi.

Hurma tüketimine dikkat

Yüzüak, Türkiye'de hurma tüketiminin ramazan ayı ile birlikte çok büyük oranda arttığını da ifadelerine ekleyerek, sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyen insanların hurma tüketimine dikkat etmesi gerektiğini savundu. Orucun asla hurma ile açılmaması gerektiğini anlatan Yüzüak, "Ramazanda, çok ciddi anlamda hurma tüketimi olacaktır. Ramazan ayı boyunca günlük 1-2 adedi geçmeyecek şekilde hurma tüketilmesini istiyoruz. Orucun hurma ile açılmasını doğru bulmuyoruz. Öncelikle suyla açılması gerekiyor. Sonra protein gruplarımızdan birisini yiyoruz. Ondan sonra hurma yemeğimize dahil olabilir" diye belirtti. Diğer taraftan yine Ramazan ayının vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan pidenin çok fazla tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Yüzüak, iftarda ve sahurda en fazla 2-3 dilim pide yenilmesini önerdiklerini söyledi. Haber Merkezi