Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı ve Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, Ramazan'da beyaz ete zam yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, Ramazan'dan sonra zam gelebileceğini söyledi.
Koca, yaptığı açıklamada, ramazan nedeniyle piliç eti fiyatlarının artmadığını, mayıstaki fiyatların yüzde 5-6 altında olduğunu anlattı. Fiyatların geçen yıl ramazan ayındakinden de altında olduğunu savunan Koca, "Bir kişi çıkıyor, bir açıklama yaparak beyaz et fiyatlarının arttığını söylüyor. Böyle bir durum yok. Ayrıca fabrika çıkış fiyatlarından sonra beyaz etin fiyatını biz belirlemiyoruz. Bunun fiyatlarını kasap ve marketler belirliyor" diye konuştu.
Beypiliç'ten tüm pilicin çıkış fiyatının 4,13 lira olduğunu ifade eden Koca, şunları dile getirdi: "Bu rakam mayıs ayında 4,39 liraydı. Kanatın da mayısta firmadan çıkışı 7,29 liraydı, şu anda 6,47 lira. Firma iki ya da üç aydır hiçbir şey yapmamıştır, ufak bir oynama yapmıştır. Zam diyebilmek için ciddi bir artış olması lazım. Şu anda zam yok, olsaydı mevcut fiyatın yüzde 10 ile 15 üzerinde satılması gerekirdi. Mayısta 4,39'a satıldıysa, şu anda 4,50 liradan satılması gerekirdi. Ben 4,13 liraya satıyorum. Ramazanda da zam yapılmayacak. Ufak tefek ürün bazlı ayarlamalar olacaktır ama zam yapılmayacak. Sektör ramazan ayına uygun planlama yaptığı için zam yapılmıyor."
"Yem ham maddesi fiyatları anormal derecede yükselmiş durumda"
Koca, ürünlerin üzerinde tavsiye edilen satış fiyatı olduğuna işaret ederek, üreticilerin üzerindeki fiyattan daha pahalıya satamayacaklarını anlattı.
Bir yılda ham madde fiyatlarının yükseldiğini belirten Koca, sözlerini şöyle tamamladı: "Ham madde, yem ham maddesi fiyatları anormal derecede yükselmiş durumda. Bir şekilde fiyatlar inecek ya da çıkacaktır. Şunu her zaman söylüyorum, piliç eti fiyatları Türkiye enflasyonun üzerine hiçbir zaman çıkmamıştır. Ortalama fiyatı Türkiye'deki fiyat artışının altında kalacaktır. Bizim fiyatlarımız dönemseldir. Bazen yüksek, bazen da düşük olur. Biz bunun ortalamasına bakarız. Benim ekim ve kasım ayındaki fiyatım şu anki fiyatın çok altına iner. Bunu söylerken bilmediğim zaman yalancı durumuna düşerim.
Bir trend vardır. Bazı dönemler artar, bazı dönemlerde azalır ama hiçbir zaman ortalama fiyat, enflasyonun üzerine çıkmıyor. Ramazan ayı içinde beyaz ete zam yapmadık, ramazandan sonra zam gelebilir. Vatandaşlarımız ramazan boyunca ucuz tavuk eti yiyebilecek."