AİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Duran, Ramazan öncesi sağlıklı ve rahat oruç tutabilmek için dişlerin, diş hekimine muayene ettirilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Duran Ramazan süresince rahat edebilmemiz için ağzımızda var olan çürükleri ve muhtemel bize belirti veren hastalıkları bir diş hekimine muayene olup bir an önce tedavi ettirmek gerekir” diyerek aksi halde beslenme alışkanlıklarının değiştiği Ramazan'da mevcut olan hastalıkların daha da şiddetleneceğini ifade etti.
Ramazan yaklaşıyor. Orucun ağız ve diş sağlığında etkili olduğunu söyleyen AİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Duran, Ramazan'dan önce mutlaka dişlerin bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi gerektiğini söyledi.
“Yaşam kalitemizin yüksek olabilmesi için sistemik olarak sağlığımızın yerinde olması lazım. İlaveten belki de en önemli en fazla bizi etkileyen ağız sağlığımızın çok yerinde olması lazım. Sağılığımızda her türlü sapmalar bizim her türlü hayat standardımızı düşürür” diyen Prof. Dr. İsmet Duran, özellikle oruç tutan vatandaşların, oruç tuttuğu dönem içerisinde uzun süre aç kalacağı için tükürük sekrasyonu olmayacağından mevcut olan problemlerin katlanarak karşılarına gelebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Duran, Normal şartlar altında bakılması gereken bazı hastalıklar daha dikkatli şekilde bakılması gerekecektir. Ramazandan önce en fazla dikkat edeceğimiz husus Ramazan süresince rahat edebilmemiz için ağzımızda var olan çürükleri ve muhtemel bize belirti veren hastalıkları gidip bir diş hekimine muayene olup bir an önce onun tedavisini olmaktır. Çünkü Ramazan süresi içerisinde bu besleme alışkanlıklarımız değişeceği için mevcut olan hastalık daha da şiddetlenerek karşımıza çıkar ve geri dönüşümü çok daha zor olan kayıpların yüksek olduğu bir hastalık tablosu ile karşılaşırız. O zaman tedavimiz hem zahmetli hem daha da pahalı bir tedavi metodu olacaktır. Dolayısıyla Ramazana gelmeden önce herkesin bir ağız bakımını bir genel kontrol olarak geçirmesi önemlidir.
RAMAZAN'DA AĞIZ KOKUSU
Ramazan ayı içinde elbette çok fazla ağız kokusu çekeceğiz. Özellikle yaz aylarında bu uzun günlere denk gelen ramazanda yaklaşık 18 saat kadar oruçlu kalınacağı için bu ağız kuruluğumuz bir takım olayları ve hastalıkları şiddetlendirecektir. Tedbirler almak elbette gerekiyor. Ramazanda ağız kokumuz olacaktır. Ağız kokusu aslında birkaç faktöre bağlı olabilir. Harici ağız kokularımız vardır. Bu harici ağız kokularımız kaynağı bizim tüketmiş olduğumuz koku yapan bir takım gıdalar bunları tükettikten sonra hemen nefesimiz kokmasıdır ki, kanımıza bulaşan sülfür uçucu gazlarının kokmasıdır bu. İkincisi bizi ilgilendiren kısmı da belki ağzımızın kuru olmasına bağlı olarak ağız kokusu görülmesidir. Ramazan ayı boyunca gıda tüketimimiz ve sıvı alımımız olmayacağı için ağız kuruluğumuz da daha da artacaktır. Bu ne demektir? Ağız kokumuz fizyolojik olan yani normal şartlar altında sabahleyin kalktığımızda gece boyunca ağzımız kuruduğu için o koku bir şeyler tükettikten sonra geçiyor biliyorsunuz. Ancak ramazan boyunca tüketmeyeceğimiz için bu fizyolojik olan ağız kokusu artık patolojik bir tablo kazanacaktır. Dolayısıyla akşama kadar ağız kokusu duyacağız. Ve kendi kokumuzdan kendimiz rahatsız olacağız
AĞIZ KOKUSU NASIL GİDERİLİR?
Ne yapılmalı? Ağız kokusuna neden olan faktörleri ortadan kaldırmak lazım. Onun için de Ramazan'dan önce mutlak suretle bir diş hekimine gitmek gerekiyor. Veya evde kendimiz alabileceğimiz bazı tedbirler var. Bunlara bakmak lazım. Ağız kokusunun kaynağı nedir bizim de onu bilmemiz lazım. Ağız kokusunun kaynağı ağız içidir. Genel olarak sistemik bir kaynağı vardır. Ama ağız kokularının belki de yüzde 90'ı ağız içi kaynaklıdır. Ağız içinde nerden gelir? En fazla ağ