Diyetisyen Tuğba Yüzüak rahat bir Ramazan geçirilmesi için neler yapılması gerektiğini anlattı. Yüzüak, Ramazan'a günler kala şimdiden su tüketiminin arttırılmasının oruç tutmada kolaylık sağlayacağının altını çizdi.

Özel Çağsu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Tuğba Yüzüak şimdiden vücudu oruca hazırlamak gerektiğinin faydalı olacağını söyledi. Yüzüak su tüketiminin şimdiden arttırılması gerektiğine dikkat çekerek önerilerde bulundu.

SU TÜKETİMİNİ ŞİMDİDEN ARTTIRIN

“Şimdiden sıvı tüketimine önem gösterirsek iyi olur. Çünkü Ramazan esnasında hem sıcaklardan dolayı hem de uzun süren açlıktan dolayı vücut ciddi anlamda sıvı noktasında noksan kalacak. o yüzden sıvı tüketimi bizim için çok önemli. Şimdiden kişiler 2, 2 buçuk litre sıvı tüketimine vücutlarını alıştırsalar çok iyi olur. Çünkü Ramazan boyunca 3 litrenin altında su tüketimini önermiyoruz kesinlikle. Onun dışında kan şekeri bizim için çok önemli. Kan şekeri oynamaması gerekiyor. Şimdiden kan şekerini çok fazla oynatan besinlerden meyvelerden özellikle kaçınılırsa iyi olur. Bu süreçte ara öğün alışkanlıklarını arttırırlarsa çok önemli bizim için. Çünkü kan şekerini dengeleyecek olan öğünler ara öğünlerdir. Kesinlikle o öğünlerin olması gerekiyor.

NELER YAPILMALI?

Biz Ramazan'da da ara öğünlerin alınmasını öneriyoruz. İftardan bir buçuk iki saat sonra mutlaka ara öğün yapılmasını öneriyoruz. Fiziksel aktivite burada çok önemli. Mutlaka kişilerin şimdiden vücutlarını özellikle Ramazan'da iftardan bir buçuk, iki saat sonra fiziksel aktivite öneriyoruz. O yüzden o saatlerde vücudu alıştırırsak fiziksel aktivite yapmaya bu dönemden itibaren çok iyi olur. Bunlar bizim için çok önemli şeyler.

KAN ŞEKERİNİ OYNATAN BESİNLERDEN UZAK DURUN

Meyveler noktasında kavun, karpuz, üzüm, muz tarz glasemin endeksi yüksek yani kan şekerini ani yükselten meyvelerimiz var. Sebzeler noktasında patates, havuç v.s bu tarz pirinç, bezelye, makarna bu tarz besinler kan şekerini ani yükseltir. Bunların çok fazla tüketilmemesini istiyoruz. Neden? Bunlar tüketildiği zaman vücutta daha sonrasında ani bir açlık hissiyatı oluşumuna yol açıyor, kan şekerinin ani yükselmesinden dolayı. Özellikle sahursa kesinlikle bu tarz meyve ve sebzelerden uzak durulmasını öneriyoruz. Gün içerisindeki açlığımızın üzerine ekstra bir açlık eklenmesin ve kan şekerimiz orada dengesinde çok ani bir düşüm olmasın diye. Eğer bu pilav, makarna türü olacaksa, kepekli makarna, bulgur pilavı olmasını eğer meyve olacaksa daha ekşi meyveler. Yeşil elma gibi. Yaz meyvelerinden kiraz, çilek, erik hepsi olabilir. Hiç sıkıntı değil. Sahur için bizim için önemli olan en önemli besinlerden karbonhidrat, protein ve yağ dengesinin en güzel olduğu süt ürünleri bizim için çok önemli. Yoğurt, süt, ayran bunlardan mutlaka tüketilmesini öneriyoruz.

YUMURTA ŞİFRE BESİN

Çünkü çok örnek bir protein. Proteinlerin vücudu tok tutma özelliği vardır. Biz bu yüzden öğünlere başlanırken mutlaka proteinle başlanılmasını öneririz. O yüzden sahurda bir kolaylık yapabilirler. Öğüne başlandığı zaman mutlaka proteinle peynir, yumurta illa sadece yumurta olmak zorunda değil. Peynirde olabilir bu. Aynı şekilde ama mutlaka proteinden zengin beslenmelerini öneririm. Yine orada proteinin kan şekerini düzenleme özelliğinden dolayı” Haber Merkez