Prof. Dr. Recep Kaymakcan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektörlüğü tarafından düzenlenen Günümüz Değerler Eğitim ve Ahlak” konulu konferansın konuğu oldu. İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda gerçekleştirilen konferansı; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaman, Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Samettin Gündüz ile il müdürleri, eski milletvekilleri, akademisyenler ve öğrenciler takip etti.

“Değerler eğitimi konusunun uluslararası arenadaki gelişmelerin Türkiye'ye bir yansıması olduğunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz” diyen Prof. Dr. Kaykamcan, Eğitim politikaları ile ilgili bir değişiklik olduğu zaman ilk önce dünyada ana paradigmalardaki değişikliklere bakmamız lazım. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte dünyanın siyasi paradigmasında olan değişimler paralel olarak siyasette, ekonomide ve dolayısıyla eğitimde değişikliklere yol açtı. Yani biz değerler eğitimini de uluslararası alandan alıyoruz.” dedi.

Değerler eğitiminde ‘Doğrudur' diye öğretmeye çalıştığımız kavramların tartışılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Kaymakcan, Biz ahlaki değerleri kazandırmada okulda olsun, toplumun genelinde olsun niçin yeterince başarılı olamıyoruz? Örneğin niçin birbirimize karşı güven duygumuz dünya değerler araştırmasına göre son sıralarda yer alıyor? Oysa ticarette, sosyal hayatta, ailede güven duygusu o kadar önemli ki. Peygamber olmadan önce bile Muhammedül Emin olan ‘Güvenilir Muhammed' diye anılan bir peygamberin de ümmetiyiz biz. Bence bu konunun somut, reel, belirli uygulamalar üzerinden ciddi anlamda analize ihtiyacı var.” diye konuştu.

Eğitimde değer sorunu hakkında ayrıntılı bir sunum yapan Prof. Dr. Kaymakcan, özetle şu ifadeleri kullandı:

“Eğitimde adaletsiz tutumlar ve ayrımcılık en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor. Öğretmenin ve akademisyenin görevi, öğrenciyi bulunduğu basamaktan hem ahlaken hem akademik başarı olarak bir üst noktaya çekmek olmalı. Zihni ve ahlaki kalkınmayı bir millet bütün fertleri ile birlikte yaptığın zaman başarılı olur. 2015 Pisa araştırmaları verilerine göre, Çin'in öğretmen eğitiminde reform yaparak bunu başardığını görüyoruz”.

2018'de yapılan ‘Açılın Gençler Geliyor' adlı bir çalışmanın sonuçlarına göre gençlerin anlatılanları değil yapılanları örnek aldığını belirten Kaymakcan, ferdi ahlak ile kurumsal ve sosyal yapılar arasındaki ilişkinin mutlaka irdelenmesi gerektiğini söyledi.

Değerler eğitimi uygulamalarında paradigma değişikliğine ihtiyacımız olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaymakcan, özetle Ahlaki değerler eğitimi durum tespitinde sorunlar olduğunu düşünüyoruz. Niteliğe, nicelik kadar önem vermemiz lazım. Bilge bir devlet adamı olan rahmetli Aliya İzzetbegoviç'in sözünü sizlere hatırlatmak istiyorum. ‘İslam dünyası, Batı'nın birçok bedel ödeyerek geçtiği eleştirel düşünce okulundan geçmediği sürece gelişemez. Biz ne kainattaki olayları akıl süzgecinden geçiriyoruz, ne o muhteşem kitaptaki düşünmeyi, tefekkürü hayatımıza sokuyoruz. Aklı, muhakemeyi, bilimi ve eleştirel düşünceyi kullanmamız ve bütün bunlara önce kendimizden başlamamız gerekiyor.” dedi.

Soru cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Recep Kaymakcan'a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz tarafından hediye takdimi yapıldı. A.Haktan Yamantürk