Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı ve üniversitemiz eski öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Çamdalı, Türkiye'nin enerjide tamamen ‘dışa bağımlı' olduğunu, enerji sorununu çözerse cari açığını da kapatabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Çamdalı, Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Tunç ile birlikte, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Konferans Salonunda ‘Türkiye'nin Enerji Yapısı ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları' konusunda seminer verdi.
Kaynaklar sınırlı ve ihtiyaçlar sonsuz olduğu için enerjinin gelecekte de önemini koruyacağını anlatan Prof. Dr. Çamdalı, Enerji sadece bizim değil bütün dünyanın sorunu. Enerji kullanımında büyük bir dengesizlik var. Gelişmiş ülkeler çok büyük bir enerji sarfiyatı yapıyor. Enerjinin yüzde 68'ini nüfusun yüzde 15'i, yüzde 32'sini nüfusun yüzde 85'i kullanıyor.” dedi.
Prof. Dr. Çamdalı, son yıllarda enerji tüketimi en çok artan ülkelerden biri olan Türkiye'nin enerjide tamamen ‘dışa bağımlı' olduğunun altını çizerek, Enerjiniz varsa gelişir, kalkınırsınız. Enerji probleminizi halledemezseniz diğer problemlerinizi de çözemezsiniz. Türkiye'nin büyüme oranındaki başarısı enerji sorunlarını çözebilme yeteneğine bağlı. Türkiye tükettiği enerjinin yüzde 70-75'ini dış kaynaklardan, yüzde 25-30'unu da kendi kaynaklarından karşılıyor. Bu, enerjide tamamen dışa bağımlısınız demek” diye konuştu.
“Türkiye enerji sorununu çözse cari açığını da kapatabilecek”
“Türkiye enerji ithalatı için yıllık 40-50 milyar dolar civarında para ödüyor. Türkiye'nin cari açığı da yaklaşık 50 milyar dolar. Yani ülkemiz enerji sorununu halletse cari açığı kapatacak.” diyen Prof. Dr. Çamdalı, Türkiye için ‘hayati' bir mesele olarak nitelediği enerji konusundaki sorunlara da değindi. Prof. Dr. Çamdalı, şöyle dedi: Birinci sorun ithalat yani kullandığımız enerji başka ülkelerin malı. Bu ülkeler bu durumu siyasi açıdan size karşı kullanabilirler. İkinci sorun, ülkemiz yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olmasına rağmen enerji tüketimini fosil yakıtlara dayandırıyor. Ülkemizde fosil yakıt olarak linyit ve biraz petrolümüz var. Diğerlerini ithal ediyoruz. Rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeli var ve önemli bir kaynağı da jeotermal çünkü dünyanın önemli jeotermal kaynağı Türkiye'de. Isınma ve elektrik üretiminde yararlanmak mümkün. Üçüncü sorun ise verimlilik. Ulaşımda, termal ve hidrolik santrallerde, konut ve ticari kullanımlarda ve sanayide enerjinin yeniden değerlendirilmesi söz konusu” ifadelerini kullandı.