İlimizin en önemli bitkisel ürünü olan patatesin; hastalıklarına karşı önleyici tedbirler Gıda Hayvancılık ve Tarım İl Müdürlüğü elemanları tarafından alınıyor. Bu hastalıklardan bir tanesi de patatesin en önemli hastalıklarından biri olan ekonomik zararı açısından önemli İç ve Dış Karantinaya tabi tutulan Patates Bakteriyel Solgunluk ve Kahverengi Çürüklük (Ralstonia solanacearum) hastalık etmenidir. Bu etmenin 5 adet biovarı ve 5 ırkı vardır. Bunlardan en önemlisi, pata-teste kahverengi çürüklüğe neden olan Biovar 2 dir. Biovar 2, Avrupa ve Ülkemiz gibi nispeten soğuk iklime sahip bölgelere adapte olmuştur ve patatesin yanı sıra domates gibi diğer Solanaceae familyasına ait bitkilerde de zarar oluşturabilmektedir

Hastalık etmeni genellikle toprak kaynaklıdır. Kökler yoluyla enfeksiyonu gerçek¬leştirir. Sistemik olarak ksilem dokuları içinde ilerler ve solgunluğa neden olur. Patateste kahverengi çürüklük hastalığının yayılmasında latent enfeksiyonlar {belirti vermeden hastalık etmeninin yumruda bulunması) çok önemlidir. Latent olarak enfekteli tohumluk patateslerin bir bölgeden diğerine ya da bir ülkeden diğerine nakliyle hastalık yayılmaktadır.

Etmenin yayılmasında, ayrıca yüzey suları (akarsu, sulama kanalı) önemli rol oynamaktadır. Bütün bunların yanı sıra köpek üzümü (Solanum nigrum) ve yaban yasemini (Solanum dulcamara) gibi yabancı otlar hastalığın bir mevsimden diğerine geçişinde ve yayılmasında etkin bir role sahiptir.

Bu hastalık etmeninin görüldüğü alanda 5 yıl süreyle konukçusu olmayan bitkiler ile (tahıllar gibi) ekim nöbeti uygulanmalıdır. Bu tarlada kendi gelen patates veya domates bitkileri imha edilmelidir. 5 yıl boyunca karantina tedbirleri uygulanmalıdır.

Bu hastalığın mücadelesi 24 Eylül 2011 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 28064 sayılı Patates ve Domateste Bakteriyel Solgunluk ve Patateste Kahverengi Çürüklük Hastalığı ile Mücadele Hakkında Yönetmelik doğrultusunda ilimizde faaliyet gösteren patates işletmelerinden atık suyun arıtmaya girmeden önceki noktadan, patates sulanmasında kullanılan akarsular ve sulama kanallarından su numuneleri alınarak Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmektedir. Numune sonuçları değerlendirilerek üreticilere sağlıklı üretim yolları anlatılmaktadır.