Bolu'da 17'nci yüzyılda yaşayan ve babasının gözlerine Bolu beyi tarafından mil çekilerek cezalandırılmasının ardından zulme karşı ayaklanarak, halkın hakkını korumasıyla bir kahraman haline gelen Köroğlu'nun bütün dünyaya tanıtılması için Bolu Belediyesi'nin katkıları Bolu Valiliği ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi işbirliğiyle ‘2. Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali' düzenlendi.

Tüm Türki Cumhuriyetleri'nin yoğun katılım sağladığı Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali yoğun bir kalabalık ve büyük bir coşkuyla başladı. Festivale Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Azerbaycan Milletvekili GanirePaşayeva, AKP Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Türkmenistan Büyükelçisi Ata Serdarov, Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Hayri Coşkun, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, siyasi parti temsilcileri, Türk Cumhuriyetleri'nden birçok siyasi ve misafirler ile çok sayıda vatandaş katıldı. İlk olarak Belediye önünde açılış konuşmaların gerçekleştirilmesi ile başlayan festival daha sonra festivalin onur konuğu Türk Sinemasının kraliçesi Türkan Şoray ile festival ateşini yakması ile devam etti.

“KÖROĞLU'NU DÜNYA'YA, TÜRK DÜNYASI İLE BERABER TANITACAĞIZ”

Başkan Yılmaz konuşmasına, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan özel izinle programa katıldığını belirterek başladı. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Festivalimize hoş geldiniz. Türkiye'de yaşanılabilir kentler arasında Bolu ilk on arasında. Bolu önümüzdeki dönemde markalaşacak ve dünya kenti olacak. Bu amaçla çalışmalarımızı yürütüyoruz.Biz kültürümüze sahip çıkmaya çalışıyoruz. Geldiğimiz Türk diyarı ile kültür köprüsü kurmak için bu festivalin önemi çok büyük. Türk devletleri için Köroğlu'nun çok büyük bir önemi var. Köroğlu ezilenin, hakkı yenilenin yanında hakkı koruyan bir yapıyı simgelemiş. Avrupa'ya baktığımızda karşımıza Robin Hood çıkıyor ama sadece kahraman olarak çıkıyor. Bizim Köroğlu'muz ise ezene karşı dik duran bir kahraman ama aynı zamanda gönül sultanı, elinde sazı olan sözü olan muazzam bir kültürel varlık. Öyleyse Türk'ün büyüklüğünü buradan algılayabiliriz. Köroğlu'nu dünyaya Türk dünyası ile beraber tanıtacağız” dedi.

“KÖROĞLU PARKI YAKIN ZAMANDA HAYATA GEÇECEK”

Dünya'nın Köroğlu'nu tanıması için çalışacaklarını vurgulayan Başkan Yılmaz, Köroğlu Festivali ile Bolumuzu markalaştırmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde Bolu'da Köroğlu Parkı'nı inşa edeceğiz. Parkın üzerinde Köroğlu heykeli yer alacak. Bu park Türki Cumhuriyetleri'nin parkı olacak. Ortak bir Köroğlu heykelini Türk dünyasındaki dostlarımızla inşa edeceğiz. Bu heykel Bolu'nun her noktasından görülecek ve heykelin altında Köroğlu araştırma ve kültür merkezi olacak. Bu parkta Köroğlu müzemiz olacak Köroğlu'nun filmleri kitapları burada yer alacak. Bu proje Türk dünyasının müşterek projesidir.Bize bu konuda desteklerini esirgemeyen Azerbaycan GanirePaşayeva'ya teşekkür ediyorum.Belki bu festivalin bir tanesini Azerbeycan'da Türkmenistan'da yapacağız bizim gönlümüzden geçen bu festivaller sayesinde Türk dünyası ile hem sosyal hem de kültürel hem de ekonomik siyasi bir köprü kurmaktır.”

“CUMHURBAŞKANLARI DÜZEYİNDE NEVRUZ KUTLAMASI BOLU'DA OLACAK”

Başkan Yılmaz konuşmasının sonunda Nevruzun Türkler için çok önemli olduğunun altını da çizerek, inşallah seneye Türk Dünyası ülkeleri ile birlikte Cumhurbaşkanları düzeyinde bir nevruz kutlamasını dünyada tek nevruz tepesine sahip olan Bolu'da, Bolu'nun Seben ilçesinde yapacaklarının da müjdesini verdi. Nevruz son dönemlerde Türkiye'de sanki sadece Güney Doğu'da yaşayan insanların kutladığı, üstelikte Türkiye'ye karşı ayaklanmalarına vesile olan bir yapı gibi algılanmaya ve algılatılmaya çalışıldı. Ama Nevruz, Türk Dünyası'nın bayramı…Türk dünyasında, Nevruz Tepesi diye bir tek tepe var o da Bolu'da. Yani öyle ki, Bolu hem Köroğlu ile hem de Nevruz Tepesi ile bütün Türk Dünyası'nı kucaklayacak bir yapıya sahip. Biz Bolu'da yüzyıllarca Nevruz Tepesi'nde, Nevruz Bayramını kutlamışız ve kutluyoruz. Nevruz Bayramı'nda, Nevruz Tepesi'ne ateş yakılır ve o ateş yanınca köyde şenlikler başlar. Seben İlçemizin Alpağut Köyü'nde bulunan bu tepede Nevruz Bayramı, Türkler Anadolu'ya ilk geldiklerinden beri kutlanan bir bayramdır. Dolayısıyla böyle bir heyecanı da Türk Dünyası ile birlikte iç içe yaşamayı istiyoruz ve bunun içinde çalışmalarımız olacak. Festivalimiz Bolumuza Türk dünyamıza hayırlı olsun.”

“KÖROĞLU'NUN ADINA DÜZENLENEN FESTİVALDEN DAHA GÜZEL BİŞEY OLAMAZ”

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem konuşmasında değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini söyledi. Erdem; Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş bugün burada olacaktı.Ancak çok önemli bir toplantıya katılacağı için gelemedi. Numan beyin ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını getirdim sizlere. Bir toplumun geleceği kültürüne, bayrağına dinine sahip çıkışıyla vardır. Çok millet tek devlet olarak çok kahramanlarımız var. Köroğlu bizim ortak değerimiz.Köroğlu zenginin malını fakire değil, zalim zenginin malını fakire dağıtmıştır. O adaleti sağlamıştır. O destanlarda olduğu gibi babasına yapıl zulmün bedeli için çıktığı yolda bu dünya tarihine bırakacak güzellikler ve sanatıyla da şiiriyle anılmıştır.Köroğlu'nun adına düzenlenen festivalden daha güzel bişey olamaz festivalde emeği geçen sayın belediye başkanımızı ve valimizi kutluyorum” dedi.

“BİZİM EŞKIYAMIZ BİLE, ONLARIN ADALET DİVANLARINDAN DAHA İNSANCILDIR”

Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları; Biz aslında sadece bir festival yapmıyoruz. Biz Türk dünyasının kültür şölenini buluşmasını kutluyoruz. Buna o kadar muhtaç o kadar açız ki, Bu coğrafyada biz öksüzdük, yalnızdık, ta ki sizler istiklali yetinizi kazanıncaya kadar. Bizim için en güzel günlerden biri en büyük bayramlardan biri Birleşmiş Milletler binasının önüne Türk bayrağının yanına diğer istiklali yetini kazanmış Türk Cumhuriyetlerinin bayrağının asıldığı gündür. Çünkü sizin istiklali yetiniz, bizim istiklali yetimizdir. Sizin mutluluğunuz, sizin zenginliğiniz, sizin kalkınmanız, sizin güçlü olmanız Türkiye'nin güçlü olmasıdır, tıpkı Türkiye'nin güçlü olmasıyla sizlerin güçlü olması gibi.Dilde birlik, fikirde birlik, işte birlik lazım. Biz dilde birliği sağlamadan, fikirde birliği, fikirde birliği de sağlamadan ne siyasi olarak, ne ekonomik olarak işte birliği zor sağlayacağız. Onun için bu faaliyet festivalden fazla her şeyi ifade ediyor.Bizim kayıtlarımızda Köroğlu kahraman olarak bilinir ama resmi kayıtlarda da eşkıya diye bilinir. Ama bilinki bizim eşkıyamız bile onların adalet divanlarından barış elçilerinden insan hakları savunucularından daha insancıldır”diye konuştu.

“BU KÖPRÜYÜ GÜÇLENDİRMEK HEPİMİZİN VAZİFESİDİR”

Açılışta konuşan Türkmenistan Büyükelçisi Ata SerdarovUluslararası Köroğlu Festivali'nin, Türk Dünyasını birleştiren önemli köprülerden biri olacağını belirterek, festivali hayata geçiren başta Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve bütün ekibine teşekkür etti ve şöyle devam etti:“İki ülke bir millet dememizin nedeni köklerimizin kültürümüzün gelenek ve göreneklerimizin aynı yerden gelmesidir. Dünya'nın her yerinde bir halk kahramanı vardır ama Köroğlu'nun farkı bizim olmasıdır, bizim ailemizin içinden çıkmış olmasıdır. Köroğlu bir kültür köprüsü bir medeniyet köprüsü kurmuştur. Bu köprüyü güçlendirmek hepimizin vazifesidir” dedi.

“BU FESTİVAL DEĞİL, BAYRAMDIR”

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva'nın milli duygulara vurgu yapan konuşması katılımcıları hem duygulandırdı hem de onurlandırdı. Fahri hemşerimiz Paşayeva Bolulara hemşerilerim diye seslendi. Paşayeva'nın konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Paşayeva, Biz yurt dışından gelmiyoruz. Bu yurt bizim yurdumuzdur. Azerbaycan'ın diyarından Köroğlu'nun diyarına selam getirmişim. Bolu'nun fahri hemşerisi olmaktan gurur ve onur duyuyorum. Bana bu gururu yaşatan başta belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Mustafa Kemal Atatürk; ‘Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir' demiştir. Türk kardeşlerimizle bu bayramı Allah bize yaşattı. Bu festival değil bayramdır. Kardeşler bir düşünce altında, bir fikir altında, bir araya gelmişler bundan büyük bayram olamaz” diye konuştu.

“AZERBAYCAN'IN EN BÜYÜK UÇAKLARINDAN BİRİNİN İSMİ KÖROĞLU”

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, konuşmasında Bolu Belediyesi'nin Köroğlu Festivali'ne çok başarılı bir şekilde hazırlandığını belirterek Başkan Yılmaz'a teşekkür etti. Özcan,“Azerbaycan'ın en büyük uçaklarından birine Köroğlu ismi vermişler havaalanında görünce gururlandım. Bu davranış Köroğlu'nun Türk dünyası için ne kadar önemli bir isim olduğunu göstermiştir. İnşallah önümüzdeki dönemde daha geniş katılımlarla festivallerimiz devam eder. Festivalde emeği geçen herkesi kutluyor şükranlarımı sunuyorum ”dedi.

“KARDEŞ DOSTLARIMIZA YÜREKTEN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü 'de yaptığı konuşmada Köroğlu'nun mazlumların yanında olduğuna dikkat çekerek Köroğlu'nun izinden gittikleri insanlara yararlı olabilmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını söyledi. Küpçü, Bu anlamlı etkinliğimize katkı veren kurumlarımıza, kardeş dostlarımıza yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

VATANDAŞLARDAN TÜRKAN ŞORAY'A SEVGİ GÖSTERİLERİ

Halk kahramanı olan Köroğlu'nu anlatan Köroğlu Dağlar Kralı filminin başrol oyuncusu olan Türkan Şoray da festivale onur konuğu olarak katıldı. Sahneye çıkarak vatandaşları selamlayan Türkan Şoray'a hayranları büyük ilgi gösterdi. Türkan Şoray'dan övgülerle bahseden Alaaddin Yılmaz, "Türkan Şoray gibi yıldızlar kolay yetişmiyor. Şimdikiler onun yarısı kadar bile olamadılar" diye konuştu. Türkan Şoray festivale katılmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, "Yeniden bir Köroğlu filmi çekilse yine orada Köroğlu'nun eşini oynayan kişi ben olurdum. Bundan gurur duyardım. Bu nedenle Köroğlu ruhunun yaşandığı Bolu'da olmak ayrıca gurur verici" dedi.

Festivalde, Düzce Belediyesi'nin mehteran takımının gösterisi coşku yaratırken, Kırgısiztan, Türkmenistan, KKTC, İran, Azerbaycan, Yakutistan, Başkurdistan ve Özbekistan'dan gelen halk oyunları ekipleri geleneksel kıyafetleriyle ilgi çektiler.