AK Parti İl Başkanlığı'nın organizasyonu ile partililer ve Bolu halkı ile bir araya gelen Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Parlak, gerçekleştirdiği konferansla ‘Başkanlık Sistemi'ni anlattı.1982 Anayasası yanlış yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Parlak, Dünyanın hiçbir yerinde Cumhurbaşkanı ile Başbakanı aynı anda güçlendiren bir sisteme rastlayamazsınız” diyerek Başkanlık Sistemi'nin günümüz Türkiye'sinde konuşulması gerektiğini savundu.
AK Parti İl Başkanlığı tarafından halka açık bir şekilde Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor” adlı bir konferans düzenlendi.
Geçtiğimiz Cumartesi günü İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta konuşan Parlak, Başkanlık Sistemi'nin bugün neden konuşulması gerektiğini katılımcılara anlattı.
Prof. Dr. Bekir Parlak, İlk olarak devletlerin oluşumundan bahsetti. Devletlerin durumunu tespit etmek için sadece yürütme sistemine bakmasının yeterli olmadığını söyleyen Parlak, Dünya devletleri sınıflandırıldığında 3 aynı modelin olduğunu belirtti. Parlak, Bunlardan birincisi Federal Devlet yapısı, ikincisi Üniter Devlet yapısı ve diğeri ise Konfederal devlet yapısıdır. Federal Devlet yapısına Almanya, Amerika gibi devletleri örnek verebileceğimiz çok sayıda ülkenin sahip olduğu bir sistemdir. Burada bir büyük devlet çatısı altında küçük devletçikler, eyaletler vardır. Orada kendine ait hükümeti, başbakanı, meclisi olan küçük devletçik vardır ve bunlar bir araya gelip federal bir yapı oluşur. Üniter devlette ise, tekçi bir devlet yapısı söz konusudur. Türkiye ve dünyada bir çok örnekte olduğu gibi. Konfederal devlet yapısı ise, sadece belirli bir amaç ile birden çok ülkenin bir araya gelmesidir. Devletler mesela savunma amacıyla bir araya gelebilirler" dedi.
“BUNU KONUŞMANIN VAKTİ GELDİ DE GEÇİYOR”
Devlet yapıları hakkında çeşitli bilgiler veren Parlak, daha sonra Başkanlık Sistemi'nin nedenlerini katılımcılara örneklerle anlattı. ‘Biz bunu neden konuşuyoruz?' diyen Parlak, adına Başkanlık Sistemi demeyebilir, yürütme sistemi diyebilirsiniz” diyerek konuşmasında, Peki ya biz bunu neden konuşuyoruz? Birincisi; Vakti zamanı geldi de geçiyor ondan. Bir kere yeni bir anayasa yapıyoruz. Yeni bir anayasa yapılırken anayasanın belirleyeceği en önemli şey yürütme sistemidir. Türkiye şimdi ben parlamenter sistemdeyim deyip Cumhurbaşkanını da halka seçtirdikten sonra bunun belirlenmesi gerekiyor. İkincisi; Türkiye'deki parlamenter sistemle geçen yıllarda ciddi handikaplar ve istikrarsızlıklar var. 1923 yılında kurulan Cumhuriyetimizden bu güne kadar 61 hükümet değişti. 1961 yılından günümüze kadar ise 30 küsur hükümet değişti. 1989 yılından 2003'e kadar 11 hükümet değişti. Bu şu demektir; her yıl bir hükümet değişti! Bu da, istikrarsızlık demektir. Siyasal istikrarsızlık, ekonomik istikrarsızlığı ve kaosu da beraberinde getirir. Türkiye 70'li ve 80'li yıllardaki hükümet istikrarsızlıklar yüzünden neler çekti. Enflasyon, % 200'leri aştı. Margarini, çayı bile karaborsadan aldık. Bırakın su bile karaborsa olup, kuyrukta doldurup içtik. Eğer bizim atlattığımız dönemleri başkası yaşasaydı kim bilir ne oldurdu” ifadelerine yer verdi.
“TÜRKİYE'NİN GERÇEKLERİNİ BİLMEMİZ LAZIM”
"Bir devletin niteliğini, karakteristiğini ortaya koymak için yürütme sistemine de bakmanız gerekiyor" diyen Prof. Dr. Parlak, devletin yürütme sisteminin yarı başkanlık sistemi, yargısının tekçi yargı, yapısının üniter yapı, ekonomisinin kapitalist ve rejiminin demokrasi olabileceğini söyledi.
Bu k