Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ortalama sıcaklık verilerine göre hava sıcaklık değerinin 7 derece ve altında olduğu 1 Aralık 2014 ile 28 Şubat 2015 tarihleri arasında şehir içi yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu getirildi.

Kış lastiği ile ilgili kurallara aykırı hareket edenlere 519 lira para cezası uygulanacak. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsayan zorunluluk 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında geçerli.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nihat Alpat Öztürk, şoförleri uyararak şu açıklamaları yaptı; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 8 Kasım 2012 de yürürlüğe giren Yönetmelikle yolcu ve yük taşıyan araçlara 1 Aralık 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getirmiştir. Bu yılda ülkemizde 4 milyondan fazla ticari araç için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık başlıyor. +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda kış lastiklerinin özel hamur karışımları sayesinde düşük sıcaklıklarda bile esnekleşip yola tutuşlarının artığı bilinmektedir.

Kış lastiği takma zorunluluğu şimdilik ticari araçlarda geçerli, ama bu zorunluluk özel araçlarda getirilmelidir. Doğru olmayan lastik seçimi ve kullanımının trafik kazalarına yol açarak insan yaşamını tehlikeye atabileceğini, tam bir yol güvenliğinin sağlanabilmesi için binek otolar dahil karayolunda dolaşan tüm araçların kış lastiği kullanımı desteklenmelidir. Güvenli bir trafik için tüm sürücüler bu uygulamaya hassasiyet göstermelidir. Lastik, araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan birisidir. Zorlu yol koşullarında üstün performans sağlayan ve güvenli sürüş kar ve buz üzerinde dengeye katkı sağlayan, yol tutuşunu maksimum seviyeye çıkaran, aynı zamanda kış lastikleri dişlerin arasındaki kar ve su tahliyesi yapmaktır. Tüm dünyada trafik kazalarının nedenleri arasında yağmur, kar ve buzlanmanın üst sıralarda yer aldığı herkes tarafından bilinmektedir. Araç sürücü arkadaşlarım sıkışıklık yaşanmadan hazırlıklarınızı yapmalısınız.Çeşitli lastik firmaları kampanyalar başlattılar sizler alacağınız kış lastiklerini kampanyalardan yararlanarak daha ucuza mal edebilirsiniz. Kolluk kuvvetlerinin yol boyunca yapacakları denetimlerde kış lastiklerini takmayanlara para cezası uygulayacak takana kadarda trafikten men edilecektir.

LASTİKLERİN ÖMRÜNÜ KISALTMAYIN

Otomobilinize aynı marka ve desende 4 adet kış lastiği kullanılmalı.

Kar ve buz üzerinde daha iyi tutunma için lastik havalarını düşürülmemeli lastik havaları araç üreticisinin belirlediği değerlerde olmalıdır.

Kış lastikleri orijinal ekipman ebadıyla aynı olması çok önemlidir.

Kış lastiklerinin yaz döneminde kullanılması fren mesafesini uzatır, lastiklerin ömrünü kısaltır.

Kış lastiğinin üzerinde kış lastiği işareti olmalıdır.

Lastiğin garanti şartları öğrenilmeli, son 5 yıl içinde üretilen lastikler kullanılmalıdır.”