İl Özel İdaresi tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne ayrılan 320 bin TL'lik hizmet aracı alım ödeneğinin 298 bin TL'si kullanılarak DMO aracılığıyla ilçelerin kullanımına 8 adet araç tahsis edildi. Bu araçlar İl Özel İdaresinde düzenlenen törenle teslim edildi. Törene Vali Ahmet Zahteroğulları, AK Parti Bolu Milletvekilleri Ali Ercoşkun ile Fehmi Küpçü, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, Bugüne kadar ilimizin kırsal kalkınması ve ilerlemesi için İl Müdürlüğü olarak yaptığımız hizmetlerdeki temel amacımız toprağın bize verdiği nimetlerin karşılığında onu korumak ve verimli hale getirmektir. Bu anlayış ile çalışırken, özellikle hizmet kalitesini arttırmak ve çiftçilerimizi desteklemek acil önem arz etmektedir” diyerek, müdürlük tarafından yapılan çalışmaları katılımcılara aktardı.

“YARINLAR BUGÜNDEN ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK”

Daha sonra söz alan İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer'de Bolu'nun 9 ilçesi 3 beldesi ve 490 köyüne hizmet götürdüklerini söyleyerek, Buradaki birliktelik Bolu'ya bir sinerji katıyor ve Bolu için hayırlı hizmetlere vesile oluyor. Özel İdare olarak Bolu'nun 9 ilçesi 3 beldesi ve 490 köyüne hizmet götürüyoruz. Bunu Valimiz, Milletvekillerimiz, Belediye başkanlarımız, kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, muhtarlarımızla birlikte yürütüyoruz. Tarım Müdürlüğümüz doğrudan köylümüze hizmet etmektedir ve bu araçlar bu amaçla kullanılacağı için önemlidir. Bundan önce görev yapan meclis başkanlarımız ve meclis üyelerimizin kararlarıyla bu araçlar alınmıştır. Hayırlı olmasını diliyorum. Biz İl Özel İdaresi olarak birçok alanda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yıllardır özlemle beklediğimiz Abant-Taşkesti arasındaki 13 km.lik sıcak asfalt, Aladağ-Sarıalan arasındaki yaklaşık 18 km.lik sıcak asfalt, Kartalkaya-Dörtdivan arasındaki turizm yolumuzdaki çalışmalarımız ve son üç günden bu yana Tekke gurup yolunun sıcak asfalt programını yaptık ve orada çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bolu'nun genelinde yaklaşık 280 km stabilize asfalt çalışmalarımız devam etmekte. Bütün bu çalışmalarda birlikte çalışıyoruz. Bu birliktelik devam ettiği sürece yarınlar bugünden çok daha güzel olacak” diye konuştu.

“BİR BİRLİKTELİK OLUŞTUĞUNU GÖRMEK SEVİNDİRİCİ”

Kurumlar birlikte çalıştığında güzel işler yapıldığını ifade eden Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'da, Çok uzun mesafeler kat etmişiz. Bu çalışmalarla çiftçimizin cebine veya gözlerinin parlamasına vesile olacak çalışmalar olacaktır diye düşünüyorum. Bolu'nun hemen hemen her tarafında toprak kalitesi konusundaki çalışmalar toparlandı. Bizde Tarım İl Müdürlüğü ile beraber birçok çalışma yapıyoruz. Geçmişte belediye kendisi, tarım müdürlüğü kendisi çalışma yapıyordu. Birbirimizden haberimiz yoktu. Bir birliktelik oluştuğunu görmek sevindirici. Bu konuda Sayın Valimizin Bolu'da görev yapıyor olması da bizim için bir şanstır. İnşallah siyasiler olarak sayın vekillerimizle birlikte bu birlikteliği sağlatarak Bolu'yu geleceğe taşımaya devam edeceğimizi düşünüyorum” dedi.

“BOLU'DA TARIMSAL SULAMA AMAÇLI YATIRIMLARIMIZ 1 MİLYAR TL”

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun'da, AK Parti Hükümeti tarafından Bolu'ya yapılan yatırımlardan ve Bolu'nun değişiminden bahsettiği konuşmasında, Yapılan yatırımlara baktığımızda 1 milyar liraya yakın yatırımdan bahsediyoruz. 12 sene önce 1 milyar dolar için yabancı ülkelerin kapısında yatıp kalkan, o 1 milyar dolarla memurunun maaşını ödemeye çalışan bir ülkede yaşıyorduk, şuanda 81 vilayetin içinde sadece Bolu'da ve sadece tarımsal sulama amaçlı yatırımlarımız 1 milyar tutuyor. Bolumuza hayırlı uğurlu olsun. Peki biz sulama yaptığımız arazilerde yine patates ekmeye devam mı edeceğiz, yoksa Türkiye içindeki pazarlara yakınlığımızı koruyarak daha yüksek gelir elde edecek ürünleri mi üreteceğiz? Bu bir topyekun çalışmanın eseri olmak durumunda. Tüm kurum ve kuruluşlar bu anlamda ortaya emek koyması lazım. Geçtiğimiz aylarda Abant'ta bir tarım çalıştayı gerçekleştirdik. Tarım bakanımızın şahsen katıldığı tarım bürokratlarının bulunduğu bu çalıştayda diğer illerden gelen temsilcilerinde önerileriyle birçok konuyu görüştük ve kısa zamanda istediğimize ulaştık. Mudurnu Taşkesti bölgesindeki fındık desteklemesinin sözünü sayın bakanımızdan aldık. Bu şuanda imza aşamasında. Bundan sonra Bolulu çiftçilerimizin fındık desteklemesinden faydalanmasını sağlayacağız. 2013 yılında toplam tarım il müdürlüğünün destekleme bedeli Bolu çiftçisine yaklaşık 23 milyon TL. Şuanda Taşkesti fındık desteklemesi de yaklaşık yıllık 1,5-2 milyon TL'lik bir bedele tekabül ediyor. 2014 yılında 30 milyon civarında bir destekleme bedeline sahip olacak Bolu çiftçisi. Tarımsal Kooperatifler de 7,5 milyon liraya kadar bu yıl belli bir kısmını hibe etmek kaydıyla bu desteklemelerden faydalanabilecek. Dörtdivan'daki patates karantinası hemen analiz ettirildi ve analiz neticesinde hastalığın kalmadığı anlaşılınca Dörtdivan ilçemizde patates ekme izni verildi. Milletvekili arkadaşım Fehmi Küpçü ile birlikte sayın bakanımıza üç seneden beri defalarca gidip gelmemizin neticesini almak bizim yorgunluğumuzu alıyor. Bugün burada hem araç teslimi hem de tohumları çiftçimize birebir teslim etmek de yorgunluğumuzu ortadan kaldırıyor” ifadelerini kullandı.

“Alt yapı ihtiyaçlarımız karşılandıkça Özel İdaremizin diğer yatırımlara artıracağı kaynaklar daha da artacaktır”

Törende son konuşmayı Vali Ahmet Zahteroğulları yaptı. Özel İdare kaynaklarını en verimli şekilde kullandıkları için İl Genel Meclis üyelerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Zahteroğulları, Özel İdaremiz imkanlarını zorlayarak kaynaklarını en verimli şekilde kullanmaya gayret ediyor. Ben bunun için İl Genel meclisimizin bütün üyelerine teşekkür ediyorum. Alt yapı ihtiyaçlarımız karşılandıkça Özel İdaremizin diğer yatırımlara artıracağı kaynaklar daha da artacaktır. Burada teslim edilen araçlarla özel idaremiz tarım teşkilatına aslında şunu söylüyor; ‘Siz sahada çalışın, ne isterseniz biz karşılarız' diyor. Ben göreve yeni geldiğimde tarım teşkilatıma takım elbise giymeyi yasaklıyorum demiştim. Tarım teşkilatımız sahada olacak. Siz sahada olun biz size her imkanı sağlamaya hazırız diyorum. Biz yediğimize içtiğimize size güveniyoruz. Sizin denetiminizden geçtiği için güvenerek bu şehirdeki gıdaları tüketiyoruz” dedi.

“Artık tarımda büyük işletmeler kurma vakti geldi”

Bolu'daki yatırımcılara seslenen ve artık tarımda büyük işletmeler kurma vaktinin geldiğini söyleyen Vali Zahteroğulları şöyle devam etti; Biz kamu yöneticileri çok uzmanlaşmayız ama hasbelkader birkaç alanda uzmanlaşma imkanım oldu. Bir tanesi afet yönetimidir, bir tanesi sosyal politika konularıdır ama bana sorarsanız en çok zaman ayırmayı sevdiğim konu tarım konularıdır. Bu ülkenin halen nüfusunun %25 i kırsal alanda % 25-30'u tarımla geçiniyor. Tarım sadece bu kadar insanın geçimini ifade etmiyor dünyada daha stratejik konuma geliyor. Bir taraftan sahip olduğumuz değerlere devam ederken bir taraftan da katma değeri artırmak zorundayız. Bu neyle olur? Bilimsel çalışmayla, katma değeri yüksek ürünler üretmekle, verimi ve kaliteyi artırmakla olur. Artık köylerimizde 2 keçi, 3 koyunla, 5 tavukla falan tarım işleri olmuyor. Ben özellikle Bolu'daki yatırımcılara seslenmek istiyorum; artık tarımda büyük işletmeler kurma vakti geldi. Elbette ki köylümüzü çiftçimizi ihmal etmeyelim ama onları da daha büyük ciddi işletmeler kurmaya yönlendirmemiz lazım.”

“Bolu'nun coğrafyasını en iyi şekilde değerlendireceğiz”

Konuşmasının sonunda yeni ürünlere yönelmenin gerektiği vurgusunu yapan Vali Zahteroğulları, Ben ceviz projesini gündeme getirirken maksadım çok fazla emek gerektirmeyen ama katma değeri yüksek bir ürüne sahip olmaktı. Geçen hafta gündeme karpuz üretimi konusunu getirdim. Patatesin belki yerini alacak Türkiye'de çok tüketilen en pahalı dönemde üretip satabileceğimiz ikinci büyük ürün olacak. Değeri yüksek, pazarlama problemi olmayan, emeği az ürünlere yönelmemiz lazım. Bolu'nun coğrafyasını en iyi şekilde değerlendireceğiz. Suyunu da, ormanını da, doğasını da, tarım alanını da. Şehirdeki heyecandan her yapılacak projeye herkesin katkı verdiğini görmekten mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İl Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne tahsis edilen 8 araç teslim edildi. Ardından toplam 80 bin kg. hububat tohumluğu da Bolu merkez ve ilçedeki çiftçilere dağıtıldı.