İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantıları aralıksız sürüyor. Cuma günü gerçekleşen toplantıda 4 maddeyi görüşüp karara bağlayan meclis üyeleri, yeni haftayla birlikte kurumların bütçe görüşmelerine başlayacak.

Yaşar Yüceer başkanlığında 03 Kasım Pazartesi günü başlayan İl Genel Meclis toplantıları tüm hızıyla sürüyor. Toplantıların Cuma günü gerçekleşen oturumunda ilk olarak, İl Özel İdaresi görevlerinin daha randımanlı yürütülmesi ve hizmetlerin etkinliğinin artırılması gayesi ile Sağlık Teknisyeni kadrosu ihtiyaç duyulduğundan dolayı, 1 (bir) adet Sağlık Teknisyeni kadrosu ihdas edilmesi talebi ile ilgili Çevre Sağlık ile Plan ve Bütçe komisyonundan gelen raporlar görüşüldü. Söz konusu ihdasın uygun olduğu belirtilen her iki raporda oy birliği ile kabul edildi.

YENİÇAĞA GÖLÜ TURİZME KAZANDIRILACAK

Daha sonra Yeniçağa İlçesinin turizm potansiyelinin araştırılması, gölün turizm açısından değerlendirilmesi ve eğitim göçünün engellenmesi ile lise seviyesinde eğitim planlamalarının yapılması ile ilgili Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonundan gelen rapor görüşüldü. Raporda, Yeniçağa Gölü'nün ülkemizde önemli bir öneme sahip olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi; Yeniçağa Gölümüz ülkemizde uluslararası öneme sahip 135 sulak alandan biri olması nedeniyle mutlaka yapılacak çalışma ve düzenlemelerle turizme kazandırılmalıdır. Yeniçağa Gölünün resmi gazetede yayınlanmış olan bakanlık tebliği gereği olarak trofik değerlerinin ölçülmesi, dip çamurunun temizlenmesi ve oksijen bakımından zenginleştirilmesi için gerekli projelerin üretilmesi ve girişimlerin yapılması gerekmektedir. Gölün güney kıyıları Yeniçağa Belediyesinin, doğu kıyıları ‘kuş cenneti' Mili Emlak Müdürlüğüne aittir. Bu bölgeler için bakanlık destekli bir makro projeye ihtiyaç olduğu görülmektedir. Göl etrafında her yaştan vatandaşın katılımının sağlanması ile hayata geçirilecek fiziksel aktivite alanları ve ihtiyaç duyulan tesisler yapılmalıdır. Balıkları ile ünlü Yeniçağa Gölü olta balıkçılığı ile av turizmine, göl üzerinde yapılabilecek kano, kürek, yelken yarışları ile spor turizmine önünün açılabilmesi için projeler hazırlanmalı ve gereken destek sağlanmalıdır. Hamzabey Köyü sınırları içinde bulunan Göncek Çamlığı turizme kazandırılmak için önemli bir bölgedir. Asırlık çam ağaçları bütün görkemi ile halen ayaktadır. Bu bölgeye treking parkurları-paintball sahaları-futbol sahaları-atv motor parkurları-piknik alanları-yürüyüş parkurları-konaklama tesisleri ve kamp alanları ile yapılarak değerlendirilmesini komisyonumuz uygun görmektedir. Zaten yüzölçümü küçük olan Yeniçağa İlçemizde Yeniçağa Gölü başta olmak üzere diğer turizm alanlarının ve mutlak tarım alanlarının korunması için kanatlı hayvan sektöründe hizmet veren tesislerin bu alanların dışında değerlendirilmesi komisyonumuzca uygun olacağı mütalaa edilmiştir. Yeniçağa İlçemizin eğitimine baktığımızda Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi, Çok Programlı Lise, İlköğretim Okulu bulunmakla birlikte bir de AİBÜ bünyesinde iki yıllık meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

Yeniçağa İlçemizde aşçılık konusunda eğitim veren Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesinin bina sorunu olduğu dolayısıyla fiziki şartlarının yeterli olmadığı görülmektedir. Bu okul için Yeniçağa Gölü kenarında kamulaştırma yapılarak içinde uygulama oteli, okul binası, öğrenci yurdu, spor ve toplantı salonları bulunan ilçemize ve ülkemize hizmet verecek bir kampüs oluşturulmalıdır.”

Söz konusu raporun görüşülmesinin ardından Kıbrıscık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetine bir adet üye seçimi gerçekleştirildi. Kıbrıscık İl Genel Meclis Üyesi Osman Cabgu'nun önerisi üzerine Mustafa Kıvrak ismi oy birliği ile kabul edildi. Oturum 2015 yılı İl özel İdaresi Performans Programı ile ilgili komisyonlardan gelen raporların görüşülmesi ve kabul edilmesi ile sona erdi.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR

İl Genel Meclisi toplantıları Pazartesi gününden itibaren tekrar devam edecek. İlk hafta görüşülen gündem maddelerinin ardından kamu kurum ve kuruluşlarının 2015 yılında bütçeden kullanacakları ödenek ihtiyacı ve yapacakları faaliyetlerle ilgili görüşmelere de Pazartesi günü başlanacak.