Özel halk otobüslerimize her 10 binişten 6'sı ücretsiz, 2'si ise indirimli tarifeden biniyor.

Yani 10 kişiden yaklaşık 3'ü tam para ödemiş oluyor.

Bir otobüsün aylık 15 bin lira civarında gideri varken, ilk ay 6 bin lira hesaplarına para yatmış ve aradan geçen 7 ay boyunca giderlerine yakın kazanç sağlanamamış.

Zararın ana nedeni ücretsiz binişler, öyle ki bir 65 yaş üzeri hemşerimiz ayda 320 biniş gerçekleştirmiş, tabiri caiz ise tuvalete halk otobüsü ile gitmiş.

Kimler ücretsiz kullanıyor halk otobüslerimizi?

Belediye ve belediyemize bağlı taşeron çalışanlar (maaşlarına ilave yol parası yatırıldığı halde ücretsiz hakları var),

65 yaş üzeri vatandaşlarımız,

Subay, Astsubay,

Emniyet teşkilatı,

Postacılar, ormancılar,

Engelli vatandaşlarımız ve refakatçıları,

Vb.. yaklaşık 27 bin” ücretsiz biniş kartı olan var.

1000 TL asgari ücret alan vatandaş 1,75 KR verip halk otobüsü kullanırken, 3 ila 4 bin TL kazananlar ücretsiz binebiliyor.

Bayramlarda ücretsiz olan halk otobüslerinin tüm masrafları kendilerine ait, en azından mazot giderleri bile karşılanmadan günlerce bedava taşıdılar.

Bir yandan bayramda ücretsiz olacağı açıklanırken diğer yandan belediye başkanı halk otobüslerimizin zarar ettiğini söyleyince konuyu kendilerine sordum,

Acil düzenleme yapılmazsa kontak kapatma noktasında olduklarını söylediler, kontaklar protesto için değil mazot borcundan dolayı kapanmak zorunda kalabilir.

Araçlarını ocak ayında sıfır kar lastikleriyle alanlar parasızlıktan yazlık lastik takamadan sürmek zorunda kalmış,

Kredi ile alınan araçların ödemesi için damdaki ineğini, tarlasındaki çıkmamış patatesini ucuz pahalı demeden satanlar var,

Büyük vaatlerle sisteme giren kooperatiflerimizin daha fazla dayanacak güçleri kalmamış. Fazla mazot yakmasın diye bu sıcaklarda klima açamıyorlar ve haliyle hizmet kalitesinde düşüş oluşuyor.

Belediyemiz duruma müdahale ederek ücretsiz binişleri günde 2 kez ile sınırlandırma kararı almış ve taşıma ücretlerinde düzenleme yapılması gündemde, bu yapılacaklarla en azından giderlerini karşılayacak kazanç umuyor halk otobüsçülerimiz buna bile razılar.

Daha sağlıklı çalışabilmeleri, kaliteli hizmet verebilmeleri için tavsiye öneri ve görüşlerini dinlediğim halk otobüsçülerimizin sorunlarına haftaya da devam edeceğiz.