Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Biz, 1999 depremini yaşamış bir iliz. Tüm okullarımızı kontrolden geçirdik. Şu anda ilimizde ağır hasarlı bir bina yok” dedi.
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Bolu'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Özçimen, eğitim kurumlarında hasar tespit edildiği anda boşaltılacağını ifade ederek, her türlü tedbiri alarak, eğitimin kesintisiz devam etmesini sağlayacaklarını bildirdi.
İl genelinde hasar tespit çalışmalarının ilgili birimlerce devam ettiğini dile getiren Özçimen, şu anda yıkılmasına kesin olarak karar verilen bazı binaların bulunduğunu kaydetti.
Vali Özçimen, kentteki İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası, Yeniçağa Yaşar Çelik İlköğretim Okulu ve Mudurnu'nun Taşkesti Beldesinde bulunan bir okulun yıkılacağının kesinleştiğini vurgulayarak, Kentsel Dönüşüm Programına yavrularımızın yaşadığı okullarımızdan başladık. Çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Yıl içinde bazı okullarımızı yıkacağız. Bunların içinde ilçeler de var, beldeler de var, il merkezinde de olabilir, bakıyoruz” diye konuştu.
Bolu'da ağır hasarlı yapının bulunmadığını vurgulayan Özçimen, "Biz 1999 depremini yaşamış bir iliz. Tüm okullarımızı kontrolden geçirdik. Şu anda ilimizde böyle ağır hasarlı bir bina yok. Bizim maksadımız, Japonya'da olduğu gibi deprem olduğunda, ticari, eğitim ve sosyal hayatın aynen devam etmesi. 8 şiddetinde deprem oluyor. Bir yaralı ya oluyor ya olmuyor. Aynen hayat devam ediyor. Bunu kurmak istiyoruz. Bu düzeni ülkede kurmak istiyoruz" ifadesini kullandı.
"Her depremle altyapımız tamamen yenilenmesin"
Özçimen, yaşanan her depremin ardından altyapının yeniden inşa edildiğini belirterek, "Her depremle altyapımız tamamen yenilenmesin. Çok zengin bir ülke değiliz. Bir daha, bir daha altyapı yapmayalım. Şehirleri bir daha kurmayalım. Bu dersi Türkiye çıkarmış ve çok modern bir yasa hazırlamış. Şimdi inşallah bu yasanın uygulanmasına başlanacak" şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşümün bir anda yapılabilecek bir şey olmadığını anlatan Özçimen, şunları kaydetti:
"Tabii birden bire bu işi çözmemiz, 6-7 milyon binayı birden yapmamız mümkün değil. Türkiye'nin 19,5 milyon civarında konut stoku var. Bunlardan yanılmıyorsam 6 milyon kadarı son 10 yılda yapıldı. Özellikle 1999 depreminden ders aldıktan sonra yeni yönetmeliklere göre yapıldı. Onlarda bir sıkıntı yok ama 1999'dan önceki binalarla ilgili olarak bunlar tekrar kontrolden geçirilecek. Zeminler, kolonlar, taşıyıcı sistemler, beton altyapıları kontrolden geçirilecek."