Bolu Valiliği, yaptığı yazılı açıklama ile 18 yaşından küçüklere bilet satışının yasaklandığını açıkladı. Yeni karara göre, yaşı 18'den küçük olanlara bilet satan otobüs terminalleri ve acentelere cezai işlem uygulanacak.

18 Yaşından Küçüklere Bilet Satışının Yasaklanması ve Buna Uymayanlara İdari Para Cezası Uygulanmasına Dair Karar yayınlandı. Buna göre evden ve yurtlarından kaçan çocuklar, otobüse binerek başka illere kaçamayacak. Karara göre, 18 yaşından küçüklere bilet satışı yapılamayacak. Yaşı tutmayan kişilere bilet satan terminaller ve acentelere de ceza kesilecek. Kanun ile ailesinin ve barınmakta olduğu kurumun bilgisi dışında evden ve yurttan kaçan, çocuk ve gençlerin başlarına gelebilecek, ileride yaşamlarım olumsuz yönde etkileyecek olayların engellenmesi, izinsiz il dışına çıkmalarının önüne geçilebilmesi, ailelerde ve toplumda kayıp çocuk infialinin yaşanmasının engellenmesi amaçlanıyor.

CEZA KESİLECEK

Bu karar 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C ve 66.maddesi, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. Maddesi, 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu, Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği uyarınca hazırlandı. Karar, Bolu il sınırları içerisinde 18 (onsekiz) yaşından küçüklere otobüs terminalleri ve acenteler tarafından bilet satışım düzenleyerek, düzenlemeye uymayanlar hakkında uygulanacak idari yaptırım kararlarını kapsayacak.

İŞTE GENEL ESASLAR:

Madde 5: Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalar, bunların acentelerinde ve bilet satış noktalarında çocuklara bilet satışı yapılamaz.

Madde 6:

a) Yanlarında velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi olmadan bilet talebinde bulunan çocuklarla ilgili olarak iletişim araçları ile velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi ile irtibata geçilerek, çocuğun seyahatinden bilgilerinin olup olmadığı teyit edilerek durum tutanağa bağlanarak bilet satışı gerçekleştirilir.

b) Çocuğun bilet talebinden velisi, vasisi veya kanuni temsilcisinin seyahatten bilgisi olmadığının tespit edilmesi halinde durum derhal kolluk kuvvetlerine (polis ve jandarmaya) bildirilir.

c) Çocuğun eğitimi için seyahati söz konusu ise (üniversite öğrencileri ve yatılı olarak diğer illerde eğitim gören öğrenciler) ve durumu çocuk öğrenci belgesi veya öğrenci kimliği ile ispat edebiliyor ise velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi ile irtibata geçilmesine gerek yoktur.

CEZAİ HÜKÜMLER:

Madde 7: Bu kararın 5.maddesinde bendinde belirtilen kararlara uymayanlar hakkında 5442 sayılı II îdaresi Kanunu'nun 66.maddesi, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. Maddesinin 1.fıkrası gereğince yasal işlem yapılacaktır.

YÜRÜRLÜK:

Madde 8: Bu karar yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

İLAN:

Madde 9: Bu karar Bolu il sınırlan içerisinde her türlü ilan vasıtaları ile ilan olunur.

YÜRÜTME:

Madde 10: Bu karan Bolu Valiliği yürütür.