Bolu Belediyesi ve kardeş kent Neuss'la ortak bir projeye imza atarak Bolu'da Türk ve Alman yaşlıların bir arada yaşayacağı Yaşlılar Köyü kurulması için bir adım daha atıldı. Uzun süredir takip edilen proje kapsamında, Türk ve Alman yaşlıları bir araya getirilerek huzurlu bir ortamda hayatlarına devam etmeleri sağlanacak.
Bolu Belediyesi'nin önderliğinde, Türk Kızılay'ı ve Alman Kızılhaçı'nın da destekleriyle sürdürülen proje için geçtiğimiz günlerde Yaşlılar Köyü projesinin kurulacağı alanı tespit etmek için bir heyet Bolu'ya geldi. Alman heyetle ilimize gelen Mimar İngo Tintemann kendilerine gösterilen üç farklı arazi arasından, köyün kurulacağı alanı seçmişti. Bu gün ise seçilen alanda yapılacak çalışmalar ile ilgili görsel bir sunum eşliğinde proje ile ilgili teknik bilgiler verdi.
Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleşen Yaşlılar Köyü proje sunumuna Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Belediye Genel Koordinatörü İbrahim Ertiryaki, Başkan Yardımcıları Abdulkadir Key, Emine Davarcıoğlu, Kızılay Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka, belediye daire müdürleri ve ilimizde faaliyetlerini sürdüren mimar ve mühendisler katıldı.
Hüseyin İka; Bu projeyi bu aşamaya getirende Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz'dır”
Programda ilk olarak Kızılay Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka söz alarak Yaşlılar Köyü projesi ile ilgili bilgiler vererek şunları söyledi: Biz Kızılay olarak yaşlılarla ilgili nasıl bir proje üretebiliriz diye düşünmüştük. Çünkü şu anki nüfusumuz oldukça genç bir nüfus. Ancak kırk yıl sonra Türkiye'de ki yaşlı nüfusunun şu anki nüfusumuzun birkaç misline ulaşacağını düşünüyoruz. Onun için bu günden itibaren farklı bir şeyler yapmak ihtiyacını hissettik. Bu düşüncemizi Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz gerçekten çok iyi sahiplendi. Hatta bu proje durma aşamasına geldiği noktada Başkanımız bu projeyi tekrar ele aldı ve tekrar canlandırdı. Şunu itiraf etmek istiyorum bu projeyi bu aşamaya getirende Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz'dır” dedi.
“Çevreci evlerle enerjide tasarruf sağlanacak”
Bolu'da olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirerek konuşmalarına başlayan Neuss Belediyesi'nde sorumlu mimar olarak görev yapan İngo Tintemann da, yaptığı sunumda Yaşlılar Köyü projesi kapsamında tespit edilen alana yapılacak olan binaların çevreci ve yakıt gideri düşük yapılar olacağını vurgulayarak, “Bolu'da neredeyse beş ay evlerin ısıtılması gerekiyor. Yapılacak çevreci evlerle enerji tasarrufu da sağlanacak. Bolu Belediyesi projenin gerçekleşeceği alanda arsa alımına devam ediyor. Köyde yaşlı insanlar yaşayacağı için engebeli arazinin alt ve üst kısımlarını bir asansörle birbirine bağlamayı da düşünüyoruz” dedi.
Aladdin Yılmaz; Huzur evi anlayışının üzerinde bir modeli uygulamak”
Bolu da kurulacak Yaşlılar Köyü ile sadece Türkiye'de ki yaşlılara değil yabancılara da hizmet verileceğini belirterek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da, Bizim için hayatın her dönemi önemli. Gençlerimize önem veriyoruz vermemiz de gerekiyor. Onlar bizim geleceğimiz ama bir de geleceğimizi kuranlar var; yaşlılarımız! Türkiye'deki sosyolojik değişimleri göz ardı edemeyiz. Çalışma hayatı, ailelerin bölünmesi, yaşlıların hayatlarını kaliteli bir şekilde sürdürmelerine engel oluyor çoğu zaman. Evet Türkiye'de huzur evleri var, çoğu da iyi hizmet veriyor ama bizim yapmak istediğimiz şey huzur evi anlayışının üzerinde bir modeli uygulamak. Uluslararası Yaşlılar Köyü' olarak hayata geçireceğimiz projemiz sadece Türklere değil, yabancılara