Ormanların Koruyucu Gözleri

Yaklaşık 620 bin hektar ormanlık alana sahip Bolu'da 14 yangın gözetleme kulesinde 24 saat esasına göre çalışan görevliler, ormanların yangınlarda yok olmasını önlüyor.

Türkiye'nin en önemli ormanlık alanlı ve doğal güzelliklerine sahip kentlerinden olan Bolu'da geçen yıl meydana gelen 50 yangında yaklaşık 64 hektarlık ormanlık alan zarar gördü. Bu yılın 7 ayında ise 14 yangında 9 hektarlık alan yangında yok oldu. Orman gözetleme kulesinde çalışan görevliler ise gördükleri dumanları haber merkezine ileterek yangınlara erken müdahale edilmesini sağlıyor.

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan 14 yangın gözetleme kulesinde 24 saat esasına göre çalışan gözetleme ekipleri, ormanlarda bulunan, Alaçam, Sarıçam, Karaçam, meşe, köknar, ardıç ve çınar türü ağaçların yok olmasını önlüyor.

Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, yaptığı açıklamada, yangınla mücadelede kapsamında, 15 adet arozöz, 4 adet dozer, 1 adet kepçe, 1 adet ekskavatör, 10 adet iş makinesi, 201 orman işçisi ve 14 adet yangın gözetleme kulesi kullandıklarını belirtti.Yangın kulelerinin her birinde el ve masa telsizleri ile birer dürbün bulunduğunu anlatan Şahin, bu sayede ormanlık alanda meydana gelen yangınlardan anında haberdar olduklarını söyledi.

“YANGIN TESPİT ORNI YÜZDE 100”

Şahin, bu yıl boyunca bölgelerinde 14 yangının çıktığını dile getirerek, "Bu yangınlarda 9 hektarlık alan yandı. Bu yangınları bize kulelerde görev yapan arkadaşlar telsizle bildirdi. Dolayısıyla kulelerin önemi yangın mahalline hızlı bir şekilde varmak. Bu bizim için çok önem arz ediyor" dedi.

Yangın gözetleme kulelerinin yangın tespit oranının yüzde 100 olduğunu anlatan Şahin, şöyle konuştu: "Bu kuleler bütün ormanlık alanları görecek şekilde dizayn edilmiştir. Dolayısıyla çıkan bütün yangınları görevlilerimiz görüyor. 24 saat buralarda görev yapıyorlar. Saat başı çevrimlerle birlikte burada görevinin başında olup olmadığı kontrol ediliyor."