Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Orman Muhafaza memurlarının atanma ve yer değiştirme yönetmeliğini protesto etmek amacı ile Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklaması yapıldı. Bu kapsamda Orman Bölge Müdürlüğü girişinde toplanan orman muhafaza memurları basın açıklaması yaptı.
Orman Bölge Müdürlüğü girişinde toplanan muhafaza memurları şu açıklamayı yaptı: 17 Ağustos 2012 tarih ve 28387 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Muhafaza Memurları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” ile orman muhafaza memuru çalışanlarımız ve aileleri büyük bir mağduriyetle karşı karşıya bırakılmıştır.
Kurum için bu denli önemli bir yönetmeliğin çıkarılmasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü, yönetmelik yayımlamadan her yıl gerçekleştirilen Kurum İdare Kurullarında: Yetkili Sendika TOÇ BİR-SEN' ile almış olduğu ilke kararı gereğince: Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğü ‘'Üye ve çalışanlarımızın özlük haklarını ilgilendiren kanun, yönetmelik, genelge vb gibi her türlü mevzuat çalışmalarında, 4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanunu, 2010/26 Başbakanlık Genelgesi ile kurumlarımızla müşterek her yıl Ekim ve Nisan aylarında yapılan Kurum İdarî Kurulları Kararları gereğince yetkili sendikanın görüş ve önerilerinin dikkate alınması.”mutabakatının gereğini yerine getirmemiş başta TOÇ BİR-SEN olmak üzere hiçbir sosyal tarafın görüş ve önerileri alınmadan tek taraflı olarak bir oldu bitti ile çok boyutlu düşünülmeden yönetmelik yayınlanmıştır. Hatta Teftiş Kurulu'nun, Bölge Müdürlüklerinin, Daire Başkanlıklarının, İşletme Müdürlüklerinin, Sivil Toplum Kuruluşlarının görüş ve önerileri alınmadan, apar topar Ramazan Bayramı öncesi yangından mal kaçırırcasına yönetmelik yayınlanması, kurumu ve çalışanları durumda bırakmıştır. Böyle bir uygulamanın binlerce Orman Muhafaza Memurumuzu aynı anda çalışma yerlerinden koparmak eğitim gören çocuklarını okullarından söküp almak kuruntumuza, ülkemize bir yarar getirmeyeceği gibi alınan karar nedeniyle çalışanlarımızın moral ve motivasyonu bozulmuş, hata sıfırlanmış bu da kuşkusuz ki iş verimliliğinin düşmesine neden olmuştur.
Ülkemizin en önemli kurumlanandan biri olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünün, sosyal tarafların görüş ve önerilerini dikkate almadan ortaya koyduğu bu Oldu-Bitti Yönetmeliğin” yeni düzenleme yapılmadan uygulamaya konulmasının kabul edilebilir bir yanı yoktur.
TOÇ BİR-SEN Genel Merkezimizin görüşmeleri ve talepleri doğrultusunda, dönemin Orman Genel Müdürü Sayın Mustafa Kurtulmuşlunun imzası ile 25/09/2012 tarihinde, 27 Orman Bölge Müdürlüğüne zorunlu rotasyon uygulamasının durdurulması için bir yazı gönderilmiş, bu yazı ile birlikte Orman Muhafaza Memurlarımız bir nebze de olsa rahatlamış, umutlanmışlardı. Ancak bu olumlu havanın yeniden soğutulması bilinmeli ki Orman ve Su İşleri Bakanlığına, Orman Genel Müdürlüğüne, Orman Muhafaza Memurlarımıza hiçbir olumlu sonucu olmayacaktır.
Yetkili sendika TOÇ BİR-SEN olarak üyelerimizin bize verdiği sorumluluğun bilinci İle gerek Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu, gerek dönemin Genel Müdürü Sayın Mustafa Kurtulmuşlu, gerekse şimdiki Orman Genel Müdürü Sayın İbrahim Çiftçiyi defalarca ziyaret ederek, sonuçları düşünülmeden, çıkarılan ve uygulamaya konulan bu yönetmeliğin durdurulması ve değiştirilmesini talep etmiştik. Çok üzücüdür ki Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü bu katı duruşu ile kendilerine sunduğumuz onlarca çözüm odaklı önerilerimizi karşılıksız bırakmışlardır.
Yaz-kış, gece-gündüz demeden, evlerinden eş ve çocuklarından günlerce ayrı kalarak, hiçbir can güvenlikleri olmadan canları pahasına, yurdumuzun akciğerleri ormanlarımızı koruyan ve gözetleyen, üretimden ağaçlandırmaya, onlarca iş kaleminden sorumlu, Orman Muhafaza Memurlarımızın sosyal ve ö