Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kesimi yapılacak hayvan derilerinin tuzlanması ile ilgili uyarılarda bulunan tanınmış debbağ, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, derinin ülke ekonomisi için çok önemli bir materyal olduğunu belirtti.

Deri üretiminde önemli bir yere sahip olan Gerede Deri Sanayi'ne hatırı sayılır oranda döviz getirisi olan kurban derilerinin itina ile yüzülmesi tavsiye edilerek, derilerin israf edilmemesi istenildi. Türkiye'nin neredeyse yarısına yakınının deri ihtiyacını karşılayan Gerede'de, önemli bir konuya parmak basan Gerede Ticaret Sanayi Odası Başkanı, tanınmış debbağ Ersin Kaşka, kurban derilerinde yapılan kesim hataları gibi bazı yanlışlar nedeniyle önemli miktarda kayıplar oluştuğuna dikkati çekti.

Büyükbaş hayvan derisi alanında Türkiye'nin yaklaşık yüzde 40'lık üretimini sağlayan Gerede, Vidala Deri Üretiminde de en önemli bölgelerin başını çekiyor. Deri üretiminde söz sahibi olan ilçemizden büyük oranda temin edilen ham deriler ihtiyaca cevap veremediği için azımsanmayacak bir bölümü ise ithal ediliyor. Bu bağlamda Kurban Bayramı'nda kesilen hayvan derilerinin ekonomiye katkısı da daha fazla önem kazanıyor.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, önemli bir konuda açıklama yapan Ersin Kaşka, kurban derilerinin kesimi ve tuzlanmasının deri sanayileri için hayli önemli olduğunu aktardı. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kesimi yapılacak hayvan derilerinin kesim ve tuzlanması ile ilgili uyarılarda bulunan tanınmış debbağ, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, derinin ülke ekonomisi için çok önemli bir materyal olduğunu belirtti.

Öte yandan Kaşka, kesim hataları ve tuzlanma konusundaki bilgi eksikliği nedeniyle kurban derilerinin yarısına yakınının çöpe gittiğini vurguladı. Son yıllarda modern kesimhanelerde yapılan işlemler nedeniyle bir nebzede olsa kesim hatalarının önüne geçilmeye çalışıldığını belirten Kaşka, tuzlama konusunda bilinçsizliğin devam ettiğini söyledi. Geçen yıl 850 bin büyükbaş 2.5 milyon küçükbaş hayvanın kesildiğini bu sene ise bu rakamların daha da üzerinde hayvan kesilmesini beklediklerinin söyleyen Gerede TSO Başkanı Ersin Kaşka, derinin organik bir madde olduğunu ve kesimden sonra 2 ila 4 saat sürede yapılacak tuzlamanın çok önemli olduğunu dile getirirken, gazetemize yaptığı açıklamasında dikkat çekici bilgiler paylaştı.

Koyun derisi için 2 kg, sığır derisi için ise 6 kg civarı tuz gerektiğini dile getiren GTSO Başkanı Ersin Kaşka, mercanmedya.com'a yaptığı yazılı açıklamada, 5-6 liralık ek bir tuz masrafı ile ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacağını vurguladı. İlgili konuda kurumlara büyük iş düştüğü belirtilen açıklamada, kurban sahibi başta olmak üzere deri toplayan kurumlar ve deri imalatçıları arasındaki organizasyonun iyi sağlanması halinde sorunlara çözüm bulunabileceği dile getirildi. Tanınmış debbağ ve GTSO Başkanı Ersin Kaşka, kesilecek kurbanların hak katında kabul olmasını dileyerek, Geredelilerin de şimdiden Kurban Bayramı'nı kutladı. Haber Merkezi