Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen ‘İklim ve İnsan' konulu konferansa, Yazar ve emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen konuk olarak katıldı. Konferansı, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, Fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci takip etti.
Prof. Dr. Şen, maddiyata bağımlılığın artmasının insani özellikleri yok ettiğini örnekler ve ayetlerle anlatarak başladığı konuşmasında, insani özellikleri muhafaza etmenin ‘Allah'ın yeryüzündeki vekili olabilme görevi'ni yerine getirme açısından önemli olduğunu söyledi.
“İnsan, Allah'a yakın olursa insandır” diyen Prof. Dr. Şen, bunun ilk şartının ‘hür', ikinci şartının ise ‘güçlü' olabilmek olduğunu vurgulayarak, Batı insanı bize göre daha maddi değerlendiriyor. Oysa Hacı Bektaşi Veli ‘Okunacak en büyük kitap insandır' diyor. İnsan ancak hür olursa, bir başkasının himayesinde olmazsa hikmeti yakalayabiliyor. Hürriyetimizi muhafaza etmek için insani özelliklerimizi, iklimimizi muhafaza etmek çok önemli.” dedi.
Allah'a vekil olma ve adaletli bir dünyada yaşayabilmek için ‘güç'e ihtiyacımız olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şen, güçlü olmak için bilgi üretmemiz ve mutlaka eğitime önem vermemiz gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Şen: Niye güçlü değiliz. Çünkü okumayan bir milletiz. Örneğin Almanya'nın ürettiğinin 3'te 1'ini, 4'te 1'ini üretiyoruz ancak. Batı çok çalışıyor ve üretiyor ama biz yapmıyoruz. Evrensel bilgi ve teknoloji üretiminde yokuz. O yüzden de gücümüz yok. Gücümüz olmayınca da ne Suriye'deki katliamlara ne de Myanmar'daki olaylara dur diyemiyoruz. Batı kadar hatta Batıdan daha fazla ve kaliteli üretmeden güçlü olamayız. ” diye konuştu.
Konferansın ardından, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen'e, anı plaketi takdim etti.