Bolu Valiliği, okul önlerinde bekleyen şahıslara yönelik yeni çalışma başlattı. Bundan sonra okul dışından kimse okulların önünde bekleyemeyecek. Yeni çıkan kanuna göre okul çevresinden uzaklaştırmaya uymayanlara para cezası verilecek. Okul çıkışlarında yaşanan kavga görüntüleri artık tarihe karışacak.

“Okullarla İlgisi Olmayan Okul Çevresinde Toplanan Şahısların Okul Çevresinden Uzaklaştırılması ve Buna Uymayanlara İdari Para Cezası Uygulanmasına Dair Karar” bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Bolu Valiliği'nden yapılan açıklamada özellikle okul giriş ve çıkış saatlerinde, okul önlerinde veya öğrencilerin toplanma ve dağılma güzergahlarında eğitim ve öğretim faaliyetleri ile ilgisi olmayan kişiler bulunulduğuna dikkat çekildi. Yasağın amacı, Bolu il sınırları içerisinde kamu düzeninin sağlanması, okul çevresinde şiddet olaylarının engellenmesi, okul giriş - çıkış saatlerinde asayiş ve trafik yönünden gerekli düzenlenmenin yapılması, okul çevresinde toplanan kişilerin kimlik kontrollerinin yapılarak, okulla ilgisi bulunmayan kişilerin okul önlerinde ve çevrelerinde toplanmalarının önüne geçilmesi, bu kişilerden öğrencilere ve öğretmenlere gelebilecek her türlü tehdit ve tehlikenin engellenmesi, uyuşturucu madde satıcılarının asıl hedefi olan gençlerimizin uyuşturucu madde zararlarından ve satıcılarından korunmaları, yasadışı faaliyet gösteren ideolojik ve bölücü faaliyet gösteren örgütlerin gençlerimizi kandırmalarının önüne geçmek.

Karar, Bolu il sınırları içerisinde ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okulların bahçesi ve çevresini kapsayacak. Bu karar, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C ve 66.maddesi, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 2/A ve 11.maddeleri, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. Maddesi, 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu, 20/09/2007 tarih ve Okullarda Güvenli Eğitim Ortamlarının Sağlanması” konulu Bakanlık Genelge No:88 sayılı genelgesi ile 22.01.2013 tarihli Güvenli Okul Güvenli Eğitim Projesi konulu Bakanlık Genelge No:4 sayılı uyarınca hazırlandı.

GENEL ESASLAR:

Madde 4:

a) Öğrencilerin şiddet içeren olaylardan, madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklardan, ruhsal ve bedensel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek unsurlardan, yasadışı örgütsel ve ideolojik faaliyetlerden korunması için ilkokul, ortaokul, lise ve dengi düzeyindeki okulların yakın çevresinde, bahçesinde ve okul kapısı önünde okul öğrencisi, öğrenci velisi ve okulla ilgisi olmayan şahıslar okul çevresinden uzaklaştırılacaktır.

b) İlkokul, ortaokul, lise ve dengi düzeyindeki okulların öğrencilerinin de mazeretleri olmaksızın (sportif, kültürel vb. faaliyetler dışında) ders saatleri esnasında ve dışında okulların dış kapısı ve çevresinde beklemelerine izin verilmeyecektir.

CEZAİ HÜKÜMLER:

Madde 5: 4.maddenin ( a ) bendinde belirtilen kararlara uymayanlar hakkında 5jj42 sayılı tl İdaresi Kanununun 66.maddesi, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. Maddesinin 1.fıkrası gereğince yasal işlem yapılacaktır.