Aktif Eğitimciler Sendikası Bolu İl Temsilcisi Zeki Yıldıran , öğretmenlerin nöbet görevlerine ilişkin yaptığı açıklamada, Öğretmenler nöbet görevlerinde meslekî ve eğitsel rehberlik yapmalı, okul güvenliği gibi angarya işlerden sorumlu olmamalıdırlar. Okulların genel güvenliği istihdam edilecek güvenlik personeli ile sağlanmalıdır” dedi.
Aktif Eğitimciler Sendikası Bolu İl Temsilcisi Zeki Yıldıran yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
Hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. Sonradan ihtiyaç duyuldukça getirilen geçici ve yüzeysel düzenlemeler ve yönetmeliklerle mesele geçiştirilmektedir. Gelinen noktada mevcut düzenlemeler hukukun genel ilkelerine ve üst normlara aykırı olması yanında ihtiyaca cevap vermemekte ve haksızlıklara sebep olmaktadır.
ÖĞRETMENLER İÇİN NÖBET GÖREVİNİ DÜZENLEYEN AYRINTILI OLMAMALARI VE İDAREYE NÖBETE DAİR HUSUSLARI DÜZENLEME KONUSUNDA KANUNLA YETKİ VERİLMEMESİ YÖNLERİNDEN HUKUKA VE HAKKANİYETE AÇIKÇA AYKIRIDIR
1. Öncelikle nöbet hizmetinin ortak-yasal bir zemine dayandırılması ve uygulamadaki farklılıklara son verilmesi gerekmektedir.
Bu sayede öğretmenlerimiz anaokulundan liseye kadar her türden eğitim kademesinde sadece bir uygulamayı esas alarak nöbet hizmeti verecek ve yöneticilerin kişisel inisiyatif kullanmalarından kaynaklı farklı uygulamalar sona erecektir.
2. Diğer meslek gruplarında nöbet hizmeti Fazla Çalışma” olarak kabul görmekte ve bunun için ek bir ücret ödemesi yapılmaktadır.
Öğretmenlere nöbet hizmetleri için herhangi bir ek ücret ödemesinin yapılmaması Anayasa'nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırıdır.
3. Nöbet hizmeti angarya olmaktan çıkarılıp ek ders” olarak kabul edilmeli ve ücreti ödenmelidir.
Öğretmenlerin ders saatlerinin dışına taşan nöbet hizmetleri öğretmenler için ayrı bir yük ve beraberinde külfet getirmektedir. İlgi (a) kanunun 43. maddesinde belirtilen tanımda öğretmenin asli görevleri içerisinde yer almayan nöbet hizmeti beraberinde ek bir ödemeyi de getirmelidir.
Bu nedenle öğretmenlere nöbet tutmaları karşılığında günlük 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir.
ÖĞRETMENLERİN NÖBET HİZMETLERİNİ ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER, ANAYASA VE DEVLET MEMURLARI YASASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ.
1. 14 sayılı ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Sözleşmesi; çalışanların haftalık ve günlük çalışma sürelerinin tahdidi olarak belirtilmesi yoluyla, haftalık normal mesai süresini aşan çalışmalar fazla mesai” kavramı adı altında uluslararası hukuka ve iç hukukumuza yerleşmiş ve bu fazla mesailerin ancak belli bir ücret mukabilinde yapılacağı kabul edilmiştir. Ülkemizde bu sözleşmeye taraf konumundadır. Kısaca öğretmenlerin nöbet hizmeti ve her türlü normal mesai saatleri haricindeki çalışmaları fazla çalışma olup zorla hiçbir öğretmene dayatılamaz. Ayrıca yapmak isteyenlerin ek ücret karşılığında yapmasına olanak tanınmalıdır.
2. İlgili uluslararası düzenlemelere uygun olarak Anayasa'nın 18. Maddesin de Zorla Çalıştırma Yasağı başlığı altında ”Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır. Şekil ve şartları kanunla düzenlenmek üzere hükümlülük veya tutukluluk süreleri içindeki çalıştırmalar; olağanüstü hallerde vatandaşlardan istenecek hizmetler; ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları, zorla çalıştırma sayılmaz” hükmüne yer verilmiştir.
3. 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının 178. Maddesinde Fazla Çalışma Ücreti başlığı altında düzenlenen
99 ve 100 üncü maddeler hükümleri uyarınca tespit olunan günlük çalışma saatleri dışında;
a) Salgın hastalık ve tabii afetler gibi olağanüstü haller