Osmanlı döneminde ilk kez 16 Mart 1848'de açılan Darülmuallim Mektebi'yle öğretmen yetiştiren okulların kurulmaya başlanmasının 166'ncı yıl dönümü Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) düzenlenen programla kutlandı. Programda, Osmanlı döneminden Cumhuriyetin ilk yıllarına öğretmen okulları ile öğretmenlerin yetiştirilmesinin önemine değinildi. İzzet Baysal Kültür Merkezindeki programda aynı zamanda 2013 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) Türkiye 1'incisi ve 2'ncisi olarak Üniversitemizi başarıyla temsil eden bölümler adına Doç. Dr. Sefa Bulut ile Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıkmış'a teşekkür plaketleri verildi.
Program çerçevesinde AİBÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kıbrıs, ‘Darül Mualliminden Günümüze Öğretmen Yetiştirme' konulu konferans verdi. Yrd. Doç. Dr. Kıbrıs, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde öğretmen okulları ve öğretmenlik mesleği ile genç Cumhuriyetin öğretmen yetiştirme politikaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Türkçe Eğitimi Bölümü 1'inci sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan gösteride, ‘16 Mart Destanı' şiirini okuyan öğrenciler şiirler, öyküler ve türkülerle öğretmenlik mesleğinin kutsallığını ve vazgeçilmezliğini dile getirdiler. Etkinlik, öğrencilerle davetlilerin Öğretmen Marşını söylemesiyle sona erdi.
Konferansın sonunda ise Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kıbrıs'a Rektör Yardımcısı Mustafa Gencer tarafından plaket ve çiçek takdim edildi. Ardından 2013 yılı KPSS'de Türkiye 1'incisi olan AİBÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık adına Doç. Dr. Sefa Bulut'a Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Recai Akkaya; Türkiye 2'ncisi olan Özel Eğitim Bölümü adına Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıkmış'a Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fahri Kılıç tarafından teşekkür plaketleri verildi.