Gerede Orman İşletme Muhafaza Memurları bir fidan dikerek, öğrencilere fidanın nasıl dikileceğini öğretti. Muhafaza Memurları; Kimse diktiği fidanı unutmasın. Diktiğiniz fidanların bakımını yapacaksınız. Dikilen fidanlarımıza bakmazsak kuruyup yok olur” diyerek yeşilin önemine dikkat çekti ve çevrenin geleceğimiz için ne kadar önemli olduğunu öğrencilere anlattı. Daha sonra öğrenciler fidan dikmek için adeta birbirleriyle yarıştılar.

Gerede Esentepe Ortaokulu 5/B sınıf öğrencileri ve Gerede Orman İşletme Müdürlüğü'nce 21-26 Mart 2015 ağaç bayramı kapsamında ortaklaşa düzenlediği ağaç dikme programında 70 fidan toprakla buluştu. Ağaç dikme programına Gerede Deri Organize Bölge müdürlüğünün Yöneticileri Selahattin Gürcan, Ali Sağol ve Bölge Müdürü Abdulgazi Tanbay, S.S Deri Kooperatifi Başkanı Muzaffer Eryılmaz, Gerede Orman İşletme Müdür Yardımcısı Orman yüksek Mühendisi Emrah Pehlivan, daire amirleri Okul Müdürü Mehmet Özdemir, sınıf öğretmenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Fidan dikmenin çok güzel bir duygu olduğunu gören minik öğrencilerin havanın çok soğuk ve rüzgarlı olmasına rağmen fidan dikme heyecanı ise görülmeye değerdi. Okul Müdürü Mehmet Özdemir, Ağaçlar sayesinde rahat bir şekilde nefes alıyoruz. Ağaçlar bizim için her şeyimiz. Fidanları dikerek gelecekte daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak istiyoruz ve ormanların insan hayatında büyük yararı var” diyerek, herkesi fidan dikmeye davet etti.

Özdemir; Gerede Orman İşletme Müdürlüğü ile işbirliği içinde yaptığımız etkinlikte, öğrencilerimiz kendi adlarına fidanları diktiler. Fidanlarla beraber öğrencilerimiz de büyüyecekler. Her bir örgencimiz diktiği fidana adlarının bulunduğu kimlikte koydular” dedi. Konuyla ilgili görüşlerini belirten 5/ B sınıfı Öğrencimiz İlayda Pehlivan, Ağaç dikmenin ne kadar önemli olduğunu derslerimizde öğreniyoruz. Öğrenciler olarak ağaç sevgisiyle yetiştiriyoruz. Bir ağaç bir nesli kurtarır. Her bir öğrenci arkadaşımız birer ağaç dikti. Ağaç dikilen alan okulumuza çok yakın. Biz öğrenciler olarak sene boyunca hem ağaçlarımızı ziyaret edeceğiz. Hem de onların su ve benzeri ihtiyaçlarını karşılayacağız. Kısacası ağaçlar bizlerle birlikte büyüyecekler" dedi.

Çevre Bilincini Aşılıyoruz

Gerede Orman İşletme Müdür Muavini Orman Yüksek Mühendisi Emrah Pehlivan ‘Her yıl 21-26 mart ayında düzenlediğimiz Ağaç Bayramı kapsamında çevre bilincini ve çevre sevgisini gelecek nesillere aşılamak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ladin ve Sarıçam ağaç çeşitlerimiz olmak üzere çeşitli fidanlarımızı siz cefakar ve doğa sevgisi çocuklarımızın katkılarıyla toprakla buluşturuyoruz. Çevreye katkı sağlayacak faaliyetlerimiz devam edecek. Bizden sonraki nesillere bırakacağımız oksijen dolu alanlarımız olacak” dedi.

Fidanlara İlk Bakım

Fidanların ilk bakımı, Gerede Deri ihtisas OSB Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Gerede Deri İhtisas OSB bölge Müdürü Abdulgazi Tanbay yaptığı Konuşmada ise OSB bölge alanında her yıl binlerce fidan dikerek organize sanayi bölgeleri içinde en çok ağaca sahip bir sanayici olduklarını belirterek Biz deri sanayicileri olarak Çevreye çok önem veriyoruz çünkü çevremiz kirli olursa bizim yaptığımız üretimin bir anlamı kalmaz bu nedenle doğamızı da korumak amaçlı her yıl ağaç dikimine devam ediyoruz bu arada bu candan doğacı çocuklarımızı da cani gönülden kutluyorum dedi ve çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi. Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi İmar planı sınırlarındaki 50 m. genişliğindeki alanlar ağaçlandırması yapılıyor ve sağlık koruma badı olup; bu kısımlarda 2005 yılından itibaren başlatılan ağaçlandırma çalışmaları ile bu güne kadar OSB'nin güneyi, batısı, kuzeyi ile doğusunun bir bölümü ağaçlandırılmıştır.

Toplam olarak 96.700 m2 alana bugün dikilen 70 fidanla birlikte 16.487 adet çoğunluğu sarı çam fidanı olmak üzere muhtelif cins çam fidanı dikilmiştir. Geçen yıl, Gerede Kaymakamlığı,Gerede Belediyesi,Gerede İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü, Gerede Orman İşletme Müdürlüğü ve Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi arasında imzalanan "Kardeşim Fidan Projesi" protokolü ile ilçemizdeki okul öncesi öğretmen ve öğrencilerinin katılımı ile her yıl 1000 fidan olmak üzere Deri Organize Sanayi Bölgemiz sağlık koruma bandına her yıl 1000 fidan olmak üzere üç yılda 3000 fidan dikilmesi gerçekleştirilmiştir. , 2013 yılında bu kapsamda okul öğretmen ve öğrenciler ile birlikte 1000 fidan dikilmiştir

Bugün (26.04.2013) yapıları ağaçlandırma çalışmalarımız Esentepe öğrencilerinin katılımı ile yapılmış olup 70 adet fidan dikilmiştir. Ağaçlandırma çalışmalarında bugüne kadar toplam 190.000-TL harcama yapılmıştır. Gelecek yıllarda yapılacak ağaçlandırma çalışmaları ile nihai hedefimiz olan 150.000 m2 alan ağaçlandırılmış ve bu alanlara 23.000 adet fidan dikilmiş olacaktır. Haber Merkezi