AİBÜ Bolu Sağlık Yüksekokulu'nun düzenlediği Farkındalık Günleri'nin Aralık ayı etkinlikleri kapsamında ‘Sağlıklı Beslenme ve Obezite' konusu ele alındı. İzzet Baysal Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansı Kamu Hastaneler Birliği'nde görev yapan Diyetisyen Hülya Erem verdi. ‘Çağın hastalığı' olarak nitelediği obezitenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Erem, yeterli-dengeli beslenme ve fiziksel aktivite ile bu hastalığın önlenebileceğini söyledi.

Yanlış beslenmenin bütün hastalıkların nedeni olduğuna işaret eden Diyetisyen Hülya Erem, hızlı kilo vermek için yapılan şok diyetlerin sağlığımız için çok zararlı olduğunu örneklerle anlatarak, Örneğin dukan diyetinde protein ağırlıklı besleniyorsunuz. Oysa yüzde 60'ı proteinden alırsam böbreklerim zarar görür. Proteinli yiyeceklerin aynı zamanda yağ oranları çok yüksektir, yani proteinli yiyecekler yiyerek aynı zamanda çok fazla yağ almış olurum. Sonuçta kandaki kolesterol yani kandaki yağlarımız yükselmiş oluyor. Ürik asit yükseliyor, ürik asit ise eklemlerde birikir ve ağrılara sebep olabilir. Lahana diyeti, maydonoz diyeti, kereviz diyeti… Bu diyetleri çıkaranlar insanlarımızı kandırıyorlar.” dedi.

Konuşmasında suyun vücudumuz için önemine değinen Erem, Su o kadar güzel bir nimet ki… Kalorisi 0 olan tek gıda sudur. Mesela günlük almanız gereken kalori 2000 ise 2 ila 3 litre arasında su içmeniz gerekiyor. Su, yağları eritmez sadece yeterli su içtiğimizde daha az yememize yardımcı olur. Su, hazmı kolaylaştırır; yemekle birlikte içilen su ise hazmı zorlaştırır. Bu nedenle suyu yemeklerden birkaç saat önce veya sonra içmeliyiz. Soğuk su içtiğimizde bunun midemizde kalma süresi ılık veya sıcak sudan daha azdır. Fazla su içmek de özellikle böbreklere zarar verir” diye konuştu.

‘İki Kaşık Haşlanmış Makarnanın Kalorisi 1 Dilim Ekmeğe Eşittir'

Hülya Erem, sağlıklı beslenme konusunda doğru bildiğimiz yanlışlara da dikkati çekerek, yiyeceklerin kızartma veya kavurma yerine fırında pişirilmesi gerektiğini hatırlatarak, Örneğin, patates salatası diyeti yapanlar var. Patatesin kalorisi sanılanın aksine yüksektir; bir patates 70 kaloridir. Bunu kızartırsak kalorisi daha da yükselir. 3-4 haşlanmış patatesle hazırlayacağınız bir patates salatasının da içine yağını koyduktan sonra kalorisi 400'e kadar çıkar. Bir de ‘Yağsız, sossuz makarna kilo aldırmaz' diyorlar. Haşlanmış makarnanın 2 kaşığı bir dilim ekmeğe eşittir; buna sosunu ve yağını da eklersen kalorisi daha da artar. Bir dilim patlıcan sadece 5 kalori iken bunu kızartırsak -içine 1 tatlı kaşığı yağ çektiğini düşünürsek- kalori miktarı 50 olur. 10 dilim patlıcan yerseniz 500 kalori almış olursunuz.” şeklinde konuştu.

Sağlıklı beslenmenin bebeklik döneminden itibaren çok önemli olduğunu, 0-2 yaş arasında yediklerimizin yetişkinlik dönemindeki kilomuzu da belirlediğini anlatan Erem, çocukların midesinde kavrulmuş unu hazmedecek enzimlerin henüz olmadığını, bu nedenle özellikle ülkemizde yaygın olarak pişirilen meyaneli çorbaların çocuklara yedirilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Konferansın sonunda Hülya Erem'e Bolu Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Arzu İlçe tarafından çiçek hediye edildi. Haber Merkezi