Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Gerede'yi güzelleştirme çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, ilçe merkezinde hayvancılığın yasaklandığını duyurdu.

Mahallelerde yaşayanların ortak şikâyeti ve ilgili kanun gereği harekete geçileceğini işaret eden Başkan Allar, hayvan sahiplerine panayırlara kadar süre verdiklerini anlatarak, hayvancılığın tamamen bitirileceğini, aksi takdirde maddi para cezaları uygulanacağını dile getirdi.

Seçildiği günden bugüne değin, ilçenin tüm sorunlarını yakinen takip ettiklerini belirten Allar, Yaklaşık iki aylık zaman içerisinde de ekibimizle beraber Gerede'mizin kronikleşmiş ne sorunu varsa elimizden geldiğince hepsine çözüm üretmek için canla başla mücadele verdik, vermeye de devam veriyoruz” dedi.

Sabah namazı ile başladığı mesaisinde, mahalleleri tek-tek gezdiğini anlatan Allar, ilçede çok sayıda büyükbaş hayvan tespit ettiklerini belirterek, kapı komşusuna söylenemeyen sitemleri kendilerinin duyduğunu vurguladı ve ekledi; Artık şunu bilmemiz lazım, şehirde yaşamanın bir bedeli var.”

Belediye Başkanı Mustafa Allar, alınan radikal kararı değerlendirirken, Biz süreyi biraz uzun tuttuk ki, vatandaşlarımız hayvanlarını en azından o döneme kadar satma imkânına kavuşsun,” diye konuştu.

Başkan Allar, konuyla ilgili konuşmasında şunları anlattı; Biliyorsunuz hayvancılık ilçemizde hayli yaygın, buna göre mahalleleri tek-tek geziyorum, dolaşıyorum. Vatandaşlarımızın dertlerini, problemlerini dinliyorum. Bu bağlamda daha yaşanabilir, daha temiz bir Gerede olması noktasında çalışmalarımız var. Gözlemlediğimiz o ki; dayıoğlu, kabiller ve yeni mahalle olmak üzere ilçemizde çok sayıda büyükbaş hayvan olduğunu tespit ettik. Hayvancılık ile ilgili mahallelerimizi gezdiğimizde, vatandaşlarımız (artık bu hayvancılıktan ne zaman kurtulacağız) şeklinde konuşarak, en yakın kapıbir komşusuna ifade edemediği cümleleri bize söylüyorlar.

İnsanlarımızın bu konudan ciddi derecede rahatsız olduklarını gayet rahatlıkla da gözlemleyebiliyoruz. Artık şehirde, şunu bir kere bilmemiz lazım; şehirde yaşamanın bir bedeli var. Şehircilik kavramının ne anlam ifade ettiğini bilmemiz lazım. Hayvancılıktan vatandaşımız rahatsız ve muzdarip. Belki esnek davranılarak, belki zamana bırakılarak bu günlere kadar gelindi ama hıfzıssıhha kurumunun hayvancılığın yasaklanması ile ilgili almış olduğu bir karar var.” Yasa gereği 20 binin üzerinde nüfusa sahip ilçelerde, hayvancılığın yasak olduğunu anımsatan Başkan Allar, Gerede de 579 büyükbaş hayvan olduğunu tespit ettik,” bilgisini verdi.

Mustafa Allar, açıklamasında; Yasa gereği nüfusu 20 binin üzerinde olan ilçelerde, hayvancılığın yapılmaması kanunen amir hükmünde. Hıfzıssıhha Kurulu'nun almış olduğu karar doğrultusunda bize ulaştırılan yazı gereği bunun uygulayıcı belediye olması hasebiyle; bizde veterinerlik ve zabıta ekiplerimiz tarafından yapmış olduğumuz çalışmalarda ilçemizdeki büyükbaş hayvan sayısını tespit ettik. Şu anda; dayıoğlu mahallesinde 280, yeni mahallede 227 ve kabiller mahallemizde 72 adet hayvan olduğu tarafımızdan tespit edildi. Yani toplamda Gerede'de 579 büyükbaş hayvan olduğunu tespit ettik. Bunlarla ilgili hıfzıssıhha kurul kararıyla beraber hazırlanan üst yazılar, hayvan sahiplerine tebliğ edilerek, panayırdan sonra ilçemizde hayvancılık yapılmaması noktasında uyarılar yapılacak. Biz süreyi biraz uzun tuttuk ki, vatandaşlarımız hayvanlarını en azından o döneme kadar satma imkânına kavuşsun. Aksi takdirde devam edenlere cezai müeyyide uygulanacak” diye konuştu.

Kanun ne diyor?

İlgili kanunda; belediye mücavir alanları içerisinde hayvancılık yapılmaması emrediliyor. Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 247'inci maddesi gereği yirmi binden nüfusu fazla olan şehirlerde umumi caddelerde veya belediyelerce tayin edilecek mıntıkalar içinde hayvan ahırı bulundurulması memnudur (men edilmiş, yasaklanmıştır). Yine, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 247'inci maddesi gereği; şehirler ve kasabalar, belediye dâhilinde görülen hayvan işlerinin ortadan kaldırılması belediyeye aittir.