Yüz elli civarındaki meslek dalını kapsayan ek başvuru hakkıyla ilgili sürecin önümüzdeki sene mart ayına kadar devam edeceği öğrenildi.

Gerede Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Muhittin Apaydın, Geredeli esnaf ve sanatkârlardan kalfalık ve ustalık belgesi almak isteyenler için yeni bir başvuru hakkı tanındığını belirtti. Yüz elli civarındaki meslek dalını kapsayan ek başvuru hakkıyla ilgili sürecin önümüzdeki sene mart ayına kadar devam edeceği öğrenildi. Gerede Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Muhittin Apaydın, konuya ilişkin yayınladığı basın açıklamasında; "Mesleğinin kanun kapsamına alındığı tarihte mesleği ile ilgili bir işte çalışanlardan 16 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almamış olanlar Merkez Müdürlüğüne başvurması halinde çıraklık sözleşmesi düzenlenerek uyum eğitimine, uyum eğitimini tamamlayanlar ise Kalfalık sınavına alınırlar. Mesleğinin kanun kapsamına alındığı tarihte 18 yaşını doldurmuş olup, bu tarihte Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili biriminden aldığı belgeler ile fiilen çalıştığını belgelendirenler ve Ek-2 form ile Mesleki Eğitim Merkezine Müracaat edenler ise doğrudan Kalfalık sınavına alınır.

Bu şartları uygun olup başvuruda bulunanlar ve kalfalık sınavına girmeye hak kazananlardan mesleğinde 5 yıllık çalıştığını Ek-3 formla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili biriminden aldığı belgeler ile belgelendirenler, Kalfalık Belgesini aldıktan sonraki ilk Ustalık sınavına girerler. Hizmet süresi 5 yıldan az olanlar ise Kalfalık sınavında başarılı olduktan sonra, kalan süreyi 5 yıla tamamladıklarını Hizmet Belgesi ve Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili biriminden aldıkları belge ile belgelendirdikleri takdirde Ustalık sınavına girerler," ifadelerine yer verdi. Başvuruların Gerede Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne yapılması gerektiğini dile getiren Apaydın, yönergede belirtilmiş olan kabul edilebilir zorunlu nedenler dışında, süresi içinde başvuruda bulunmayanların ilgili haklardan yararlanamayacağını vurguladı. Haber Merkezi