Bolu'nun en merkezi noktalarından biri olan ve Bolu Adalet Sarayı'nın açılması ile boşaltılan tarihi eski Bolu Adliye Binası aylardır atıl durumda duruyor. Binanın restorasyon projesi için Ankara'da bir çalışma yapıldığı belirtilirken, projenin ne durumda olduğu bilinmiyor.

Haber: Erol DEĞİRMENCİ

Adliyenin 10 Eylül 2018 tarihinde taşınması ile beraber Bolu'nun en merkezi noktalarından birinde bulunan, yaklaşık 74 yıl hizmet veren 3 bin 452 metrekare kapalı alan ve 800 metrekare ek binası olan tarihi eski Bolu Adliye Binası aylardır atıl durumda bekliyor. Yaklaşık 10 aydır boşta olan binada henüz hiçbir işlem yapılmadığı bilinirken, binanın müze olarak kullanılacağı kamuoyu tarafından biliniyor.

KENT MÜZESİ OLAMADI

Binanın, adliyenin taşınması ile Kent Müzesi olarak faaliyete geçeceği kamuoyuyla paylaşılmışken beklenmedik gelişmeler yaşanmıştı. Kent Müzesi, Bolu Belediyesi'nin D-100 kenarında bulunan Konukevi Binası'nda faaliyete geçerken, tarihi binanın ne olarak kullanılacağı hakkında kafalarda soru işareti kalmıştı. Dönemin Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise yaptığı açıklamada, Bolu'da bir şehir müzesi, bir tarih ile ilgili müzemiz var, bir de İzzet Baysal ile ilgili bir müzemiz var.Asıl amacımız bunların bir yerde toplanması. Bununla ilgili de şehir meydanındaki eski Adliye binasını buna tahsis ettik. Kültür Bakanlığı ile de anlaşmamızı yaptık. Şu an orası Şehir Müzesi, Kültürel Müze aynı zamanda İzzet Baysal Müzesi olarak görev görecek” demişti.

BAŞKAN ÖZCAN GENÇLİK VE ETÜT MERKEZİ DEMİŞTİ

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise seçim sürecinde yaptığı proje tanıtım toplantısında tarihi binayı gençlik ve etüt merkezi olarak değerlendireceklerini söylemişti. Başkan Özcan, Eski Adliye Binası şehrin en merkezi noktalarından bir tanesinde bulunmaktadır. Biz ranta değil, halka önem verdiğimizi vurgulamak için bu tescilli binayı Gençlik Merkezi, ilk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik Etüt Merkezi ve Meslek Edindirme Kursları için tahsis edeceğiz. Böylelikle ranta değil, halka hizmet anlayışımızı ortaya koyacağız” ifadelerini kullanmıştı.

BİNANIN KADERİ ANKARA'DA

Edinilen bilgiye göre, tarihi binanın Bolu Müzesi olarak değerlendirilebilmesi adına ise çalışmalar Ankara'da devam ediyor. Bina, müze çalışmalarına uygun şekilde restore edilmesi için İl Kültür Müdürlüğü'ne tahsis edilirken, restorasyon çalışmalarının projesi Ankara'da çiziliyor. Projenin tamamlanmasının ardından verilecek olan onay sonrası ihaleye çıkacak olan binada daha sonra restorasyon çalışmalar başlayacak. Projenin ise ne aşamada olduğu bilinmiyor.

YOLU OTOPARK OLARAK KULLANILIYOR

Binanın önüne Hürriyet Caddesi'nin sağ şeridi üzerinden verilen yol ise park olarak kullanılıyor. Atıl durumda olan binanın yolunu, vatandaşlar otopark olarak kullanıp araçlarını park ediyor. Binanın boşaltılmasından bu yana ise binanın tek işlevi bu.