İzzet Baysal Bolu Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi'nde tedavi görürken beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden Orhan Şanlı(73)'nın organları, nakil bekleyen hastaları umutlandırdı.
İzzet Baysal Bolu Devlet Hatsanesi Köroğlu Ünitesi'nde solunum yetmezliği teşhisiyle 9 gündür tedavi gören Orhan Şanlı, beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetti. Yakınları tarafından organlarının bağışlanmasının ardından Ankara ve İstanbul'dan uzman ekipler, Şanlı'yı ameliyata aldı.
İzzet Baysal Bolu Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Doktoru Nurhayat Topaloğlu yaptığı açıklamada, Şanlı'nın beyin ölümünün ardından organlarının bağışlanması için yakınlarıyla görüştüklerini, hasta yakınlarının olumlu yanıt verdiğini söyledi.
Hastayı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını ama bağışlanan organların nakil bekleyen kişilerin hayata tutunmasını sağlayacağını anlatan Topaloğlu, Bu yüzden de seviniyoruz. Ankara'dan hastanemize ekipler geldi. Böbrekleri kesin olarak İstanbul'a gidecek. Diğer organların nereye gideceğine ise ekip karar verecek. Dalaklar gidebilir, göz, pankreas, karaciğer... Yani beyin dışında alınmayan hiçbir organ yok artık” diye konuştu.
‘Bu hastamız 73 yaşında, onun üzerinde durmak isterim' diyen Topaloğlu, Organ naklinin yaşı yok. Her vücudun alınabilecek, verebileceği bir organı mutlaka bunuyor. Yaşatmak da yaşamak kadar güzel bir şey. Organlar toprağın altında çürümemiş olacak. Bazı insanlara umut olacak. Bazı insanların yaşama tutunmasını sağlayacak. Bolu'da gerçekleşen 6. organ nakli, bu sayı yeterli değil, dünya sıralamasında çok gerilerdeyiz. Bolu'da beyin ölümü tanısı çok koyuyoruz. Tanımız çok ama nakil kabul sayımız çok az” dedi.
Topaloğlu, yaklaşık 4 saat sürecek ameliyatın ardından alınacak organların, Ankara ve İstanbul'a götürüleceğini sözlerine ekledi.