Bolu Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören ruhsal ve psikotik sorunlu hastalar, toplumsal yaşama adapte olmaları için yeteneklerine göre çeşitli uğraşılara yönlendiriliyor. Pskiyatri Uzmanı Dr. Küçükparmak, Hastalarımıza resim, müzik, el sanatları ile antrenman yaptırarak, hayata daha kolay adapte olmalarını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
Bolu Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören ruhsal ve psikotik sorunlu hastalar, müzik, resim ve el sanatlarıyla rehabilite ediliyor.
Bolu'da pilot uygulama kapsamında 4 yıl önce açılan merkezde ruhsal ve psikotik rahatsızlıkları bulunanlar ile şizofreni hastaları, toplumsal yaşama adapte olabilmeleri için çeşitli uğraşılara yönlendiriliyor.
Merkezde görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. İlker Küçükparmak, psikotik ve ruhsal sorunlu hastaların yetenek ve yetilerinde çeşitli kayıplar olabildiğinu belirterek, rehabilitasyonla hastaları topluma kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.
Rehabilitasyon için el sanatları, müzik ve resim gibi uğraşılardan yararlandıklarını anlatan Küçükparmak, hastaların muayenesini ve ilaç takibini de yaptıklarını vurguladı.
Hastalara selamlaşma, telefon görüşmesi ve alışveriş gibi günlük faaliyetlerle ilgili eğitim de verdiklerini kaydeden Küçükparmak, Rehabilitasyon tedavilerimiz arasında temel olarak meşguliyet terapilerimiz var. Sanatla terapi grupları kurabiliyoruz ve hastalarımız resimle kendilerini ifade etme fırsatı bulabiliyor. Bazen kendilerinin de fark etmedikleri duyguları resim, heykel üzerinden başkalarına aktarıyorlar. Hastalarımız için 'güncel hayata dair antrenman sahası' diyebiliriz burası için. Futbolcular sakatlıktan sonra takımdan ayrı düz koşu ile başlıyor ve daha sonra takımla antrenmana, maça çıkıyorlar. Hastalarımıza resim, müzik, el sanatları ile antrenman yaptırarak, hayata daha kolay adapte olmalarını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
“Ulaşamayanlara biz gidiyoruz”
Merkeze ulaşamayan hastalar için gezici ekiplerin faaliyetlerine ağırlık verdiklerine işaret eden Küçükparmak, hastaların sosyal sorunlarına çözüm bulduklarını belirtti.
Hastaların barınma imkanlarını da araştırdıklarını aktaran Küçükparmak, Bölgemizden örnek verecek olursak, Bolu'da ulaştığım 700 hasta var. Bu hastaların kayıtları bende. İstatistiki bilgilere göre Bolu'da psikotik ve duygu durum bozukluğu olan yaklaşık 5 bin hasta bulunması gerekiyor. Ciddi bir kısmına ulaşabilmiş değiliz, bu hastalarımızın varlığından haberdar değiliz” ifadesini kullandı.
Pek çok hastanın hayatı boyunca psikiyatrist görmediğine dikkati çeken Küçükparmak, Bu tür tanı konulan hastalarımızın hepsine ulaşıyoruz, 'tanıları gerçekten doğru mudur' diye bakıp ayırıyoruz ama bu demek oluyor ki 4 binden fazla hasta, hiçbir şekilde bu konu ile ilgili doktor görmemiş. Hızlı şekilde yardımcı olmamız gereken esas grup onlar. Bu hastalarımıza yönelik çalışmalarımız var. Bu çalışmalar kapsamında din görevlilerimize eğitim veriyoruz. Bu tür kişiler varsa köylerinde bize ulaşmalarını söylüyoruz. Bu kanalla da umarım insanların haberi olur. Bu kişi merkezimize gelebiliyorsa yardımcı oluruz, gelemiyorsa yanına gideriz” diye konuştu.