Bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Bolu İzzet Baysal Uluslararası Mutfak Günleri ile ilgili, Bolu Belediye Başkanı Aladdin Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcoğlu, Kültür Sosyal İşler Müdürü Güler Mert, Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği (YEPAD) Başkanı Sadullah Önal, YEPAD Başkan Yardımcıları Ceyda Özdemirli ve Metin Dinçer, Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural'ın katılımlarıyla City Park'ta bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Gastronominin merkezi olma yolunda ilerleyen, dünyaca ünlü aşçıları bir araya getirmeyi amaçlayan, öncülüğünü Bolu Belediyesi'nin yaptığı, Bolu Valiliği, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği iş birliği ile bu yıl beşincisi düzenlenen Bolu İzzet Baysal Uluslararası Mutfak Günleri'ne 14 ülkeden 300 yarışmacı katılacak. Jüri Başkanlığı'nı Dünya Aşçılar Birliği Başkanı Thomas Andreas Gugel'ın yapacağı mutfak günlerine ‘Aşçılar Diyarı Bolu' ev sahipliği yapıyor.

SADULLAH ÖNAL; DÜNYA AŞÇILAR BİRLİĞİ BAŞKANI ÜÇÜNCÜ KEZ BOLU'YA GELİYOR”

15 Mart'ta başlayıp 17 Mart'ta sona erecek olan Bolu İzzet Baysal Uluslararası Mutfak Günleri ile ilgili gerçekleştirilen basın açıklamasında bir konuşma yapan, Dünya Aşçılar Birliği Başkanı'nın üçüncü defa Bolu'ya geldiğinin altını çizen Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği (YEPAD) Başkanı Sadullah Önal; Organizasyonumuz, oldukça önemli bir organizasyon ama Bolu'da biz bunu pek duyuramıyoruz. Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz ve Belediye Başkan Yardımcımız bizlere sonuna kadar destek verdiler. Dünya Aşçılar Birliği Başkanı üçüncü kez Bolu'ya geliyor. 81 vilayetten hiçbirine gitmemiş, fakat sadece Bolu'ya geliyor. Bu sene hazırlanmış bir ekiple inşallah daha iyi olacak. Yönetimdeki arkadaşlarımın her birine verdikleri destek için teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıl 71 ülkeyle irtibat kurduk. ‘Gastronomi Şehri' ödülünü aldık. Geçen yıl yine Bolu Uluslararası Mutfak Günler ile ilgili İzmir'de üniversite tarafından düzenlenen bir törende ödülümüzü aldık. Bundan sonraki süreçte inşallah başarılarımızı konuşmaya devam ederiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen basın toplantısında bir konuşma yapan Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural, Bolu'nun aşçılığın merkezi olduğuna ve bu algıyı oluşturmada Bolu Belediyesi'nin verdiği desteğe değindiği konuşmasında; Beşinci Uluslarası Mutfak Günleri Programı'na öncülük eden, 2014 yılında bu işi başlatan Belediye Başkanımız Aladdin Yılmaz'a, Başkan Yardımcımız Emine Davarcoğlu'na, Kültür Sosyal İşler Müdürümüze, Yeniçağa Aşçılar Derneğimiz'e çok teşekkür ediyoruz. Bolu aşçılığın merkezi, Bolu'da habitat; uygun bir iklim, uygun bir ortam var. Bununla ilgili gerekli öncülüğü başkanımız yaptı, biz bugün beşincisi ile devam ettiriyoruz. Bu çalışmada emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz.”dedi.

AYHAN VURAL; EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAYA GAYRET GÖSTERECEĞİZ”

Yerli ürün ve yerel değerlerin ülke açısından daha kıymetli olduğuna vurgu yapan Ayhan Vural, yerel tatların sergileneceği bir sunum gerçekleştireceklerinin müjdesini vererek; Yerel ürünlerin,yerel değerlerin üzerindeki bu tozun bu külün alınıp bütün dünyaya ve bütün Türkiye'ye tanıtımı noktasında üzerimize düşen vazifeyi en iyi şekilde yapmaya gayret göstereceğiz.Bir de bu sene farklı olarak; Gerede'nin Şakşak Helvası'nı, Dördivan'ınKaz'ını, Mengen'in Kaldirik Yaprağı ile Kaldirik Sarmasını, Seben'in IzaBuğdayı'nı, Göynük'ün Kaşıksapı'nı, Kıbrısçık Pirinci'nden Kıbrısçık Pilavı'nı, Mudurnu ile ilgili de Kaşıksapı'nı Cuma günü saat 19:00'da hazırlayıp herkese İzzet Baysal Otelcilik Ve Turizm Meslek Lisesi'nde sunacağız aynı zamanda yerel lezzetlerimizi tatma fırsatı bulacağız.” şeklinde konuştu.Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın 2014 yılından beri Bolu'da düzenlenen Mutfak Günleri'nin mihmandarlığını yaptığın dile getiren Vural; Ben bu işin mihmandarı olan Belediye Başkanımız'a çalışmalarından ötürü çok teşekkür ediyorum. Çünkü 2014 yılında bu işler başlamasaydı biz bugün bunları konuşuyor olmayacaktık. Çok değerli basın mensuplarımız başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

ALAADDİN YILMAZ; ALAYLI AŞÇILARIYLA BOLU, DÜNYADA DA YER ETMİŞTİR”

Düzenlenen basın açıklamasında, Bolu'nun Aşçılar Diyarı olarak adlandırıldığına, Bolulu aşçıların ünlerinin her yere sirayet ettiğine değinen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz; Bolu Aşçılar Diyarı olarak adlandırılır. Akıllara da bu şekilde gelir. Burada Mengen ilçemiz biraz daha öne çıkar. Alaylı aşçılarıyla Bolu, Türkiye'de mutfağı en iyi işleyen ve sunan pozisyonda olmuş, dünyada da yer etmiştir. Amerika'da Necip Usta, Hilton Otelleri'nin aşçıbaşı, hala kendisi ve kitapları yaşıyor.” şeklinde konuştu.

“BEN BÖYLE BİR İLİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAKTAN DA HEP ONUR DUYMUŞUMDUR”

Gidilen yerlerde Bolulu aşçıların ikramları ile karşılaştığında gurur duyduğunu ifade eden Yılmaz, Belediye Başkanı olarak gittiğimiz her yerde bize özel ikramlar gelir. Gittiğimiz yerin aşçısı Bolulu olunca ve bizim geldiğimizi duyunca bize mutlaka bir jest yapar. Ben böyle bir ilin Belediye Başkanı olmaktan da hep onur duymuşumdur. Önümüzdeki dönemde bunu artık köklü ve kalıcı hale getirmek gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“AŞÇILIĞIN MERKEZİ OLARAK ANILMASINDA ÖNCÜLÜĞÜ YAPACAK OLAN YENİÇAĞA AŞÇILAR DERNEĞİMİZ”

Bolu'nun aşçılık denilince akla gelmesi için çaba sarfedilmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz; Şu an Bolu İzzet Baysal Uluslararası Mutfak Günleri beşincisini Yeniçağa Aşçılar Derneğimiz ile birlikte yapıyoruz. Onun için başlangıçta böyle büyük bir destek veren ve bizi bu konuda yüreklendiren ve ‘Artık başlayalım' diyen Yeniçağa'daki aşçılarımıza ve onların derneğine başta başkanları olmak üzere çok teşekkür ediyorum.İnşallah Bolu aşçılık diyince merkez olarak anılacak. Aşçılığın merkezi olarak anılmasında öncülüğü yapacak olan Yeniçağa Aşçılar Derneğimiz. Ben bu toplantımıza geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Bunların duyurulması konusunda siz basın mensuplarına çok büyük görev düşüyor. Bunu yerine getireceğinize de yürekten inanıyorum, tekrar teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı. A. Haktan Yamantürk