21 yıl önce bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Akdeniz Oyunları ve Avrupa Şampiyonu, Milli Cimnastikçi Murat Canbaş, mezarı başında Bolu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan anma programı ile anıldı.

Haber: Emrah ÖGET

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından protokol tarafından konuşmalar ve milli cimnastikçiler tarafından Murat Canbaş'ın mezarına çiçek sunumu yapıldı. Programda konuşma yapan minik Milli Cimnastik sporcumuz Çağla Altundemir'in konuşması herkesi duygulandırdı. Murat Canbaş'ın babası Turgut Canbaş, Bu anlamlı günde bizleri ve sevgili oğlum Murat Canbaş'ın ruhunu sevindirdiniz. Ayrı ayrı hepimize teşekkür ediyorum sağ olun var olun” dedi.

“SEN ŞİMDİ RAHAT UYU, BİZ ÇALIŞIYORUZ”
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen minik Milli Cimnastik Sporcumuz Çağla Altundemir, Sevgili Murat abi, bu geçen 21 yılda ve öncesi seni hiç görmedim, hiç tanımadım. Ama duyduklarım, gördüklerim, salondaki sana ait bölümde yazanlar seni tanımama yetti. Sen Türk Cimnastiğinin benzeri olmayan bir evladısın. Hep ışık saçmışsın etrafına, biz de bu ışıkla bulacağız yolumuzu. Sen merak etme, gözün de arkada kalmasın. Biz devam ediyoruz çalışmaya, bir hırsla, bir azimle. Eminim ben senin gibi çıkacak içimizden Akdeniz Şampiyonları, Avrupa Şampiyonları ve hatta Olimpiyata gidecek seviyede sporcular bile olacağız. Tabi burada sayamadığım o kadar çok yarışma var ki, hem neden olmasın Murat abi, başta da söylediğim gibi en büyük örnek sensin bize. Senin inanıp başardığın gibi biz de başarabiliriz. Sen şimdi rahat uyu, biz çalışıyoruz, senin bıraktığın izle ilerliyoruz ve başaracağımıza hepimiz canı gönülden inanıyoruz. Şimdi sözlerime son verirken şunu bilmeni isterim; seni asla unutmayacağız ve daima yaşatacağız, ruhun şad olsun Murat abi” diyerek anma törenine katılanları duygulandırdı.

“MURAT CANBAŞ ADINI İLELEBET, T.C. VAR OLDUĞU MÜDDETÇE HEP ZİRVEDE TUTACAĞIZ”

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yahya Şahan, Görevimiz gereği bir çok açılış, kapanış törenlerinde konuşma yapıyoruz ama gerçekten bu konuşma çok farklı. Duygu dolu, hasret dolu bir konuşma. Biraz önce cimnastikçi kızımız bizim söyleyeceğimiz her şeyi özetledi. Ben merhum kardeşimizle çalışma şansını elde etmedim ama anlatılanlar, kızımızın özetlediği kadarıyla, biliyorsunuz insanlar bu dünyadan ayrılırken iki miras bırakıyor. Bir tanesi maddi miras, bir tanesi de manevi miras. Maddi mirası hepiniz tanımlayabilirsiniz ama sevgili kardeşimizin manevi mirası da bu gördüğümüz çocuklar ve ilkeler olacaktır. Türk sporuna yaptığı katkılar zaten biyografisinde çok net ortaya konmuştur. Biz spor yöneticileri olarak Murat Canbaş adını ilelebet, Türkiye Cumhuriyeti var olduğu müddetçe hep zirvede tutacağız. Ailesine sabr-ı cemiller diliyorum, ruhun şad olsun kardeşim” dedi.

“MURAT CANBAŞ'IN ADINA HER YIL BİR DÜNYA ŞAMPİYONASI DÜZENLEYEBİLİRSEK ONUN ADINI DA DÜNYA CİMNASTİĞİNDE YAŞATACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

Daha sonra konuşma yapan Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen: Benim için gerçekten her yıl konuşması zor bir durum. Ama şunu söyleyebilirim bu geçen süre içerisinde burada sporcu olarak konuşma yaptım, antrenör olarak konuşma yaptım, Gençlik Spor İl Müdürü olarak konuşma yaptım ve şimdi de Cimnastik Federasyonu Başkanı olarak konuşma yapıyorum ve her sefahatte de duygularımı, yaşadıklarımı sizinle paylaştım. Federasyon Başkanı olarak kısa bir anekdot anlatmak istiyorum. İki ay önce Almanya'da bir Dünya kupası yaptık. Merkel'in spor danışmanı ve Almanya Milletvekili Ginger, Bolu'dan yetişme Ümit Şamiloğlu altın madalya alınca şöyle bir konuşma yaptı: Uzun yıllardan sonra yine bir şampiyon yetiştirmişsiniz, Murat Canbaş hala aklımda ve gözümün önünde” dedi ve gerçekten çok duygulandım. Orada Dünya Federasyonunun yetkililerine hep şunu söyledik amacımız federasyon olarak Bolu'ya Murat Canbaş'ın adına bir Dünya Kupası, Dünya Federasyonunun takvimine aldırabilirsek kendimizi başarılı olarak addedeceğiz. Yeni yapılan spor salonunda, il müdürlüğüyle de görüştük, Murat Canbaş'ın adına her yıl bir Dünya Şampiyonası düzenleyebilirsek onun adını da Dünya Cimnastiğinde yaşatacağımızı düşünüyorum. Ruhu şad olsun, büyük bir cimnastikçiydi, onu örnek alacak sporcuların olması da bizi mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE'NİN GURURU OLAN BİR BAŞARI ELDE EDERSENİZ BU MİLLET SİZİ UNUTMAYACAK DEMEKTİR”

Son konuşmayı yapan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz: İnanın insanlar, gelirler, yaşarlar, iz bırakırlar ve belki bir sene sonra, beş sene sonra unutulur giderler. Kaza daha dün gibiydi ama 21 yıl geçmiş, dile kolay. 21 yıl sonra hala anılabilecek bir iz bırakabiliyorsanız bu çok önemli. Onun için böyle bir gencin yakını olmak en büyük gurur. Geleceğimiz olan gençlerimize seslenmek istiyorum: Milletvekili, Belediye Başkanı olabilirsiniz ama işiniz, göreviniz sona erdiğinde unutulup gidersiniz. Türkiye'nin gururu olan bir başarı elde ederseniz bu millet sizi unutmayacak demektir. Gençler ve onları yetiştiren öğretmenler ve spor ile ilgili gayret içerisinde olan başkandan müdür bütün yetkililer bu tür insanlara ülkemizin ihtiyacı var. Hiç unutulmayacak insanlar yetiştirdiyse eğer Bolu, bundan sonra da yetiştirecektir. Unutulmayan insan yetiştiren herkesin önünde saygıyla eğiliyor ve unutulmayan kardeşimiz Murat Canbaş'a Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından minik cimnastikçi sporcular Murat abilerinin mezarına çiçek sundular. Daha sonra Murat Canbaş'ın ruhu için dua ve kuran okundu.