Çanakkale konferansları veren Destanlaşan Çanakkale kitabının yazarı Tarihçi Mustafa Turan; Mudurnu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mudurnu Süreyya Astarcı Meslek Yüksek Okulu ve Mudurnu Kaymakamlığı, Mudurnu Belediyesi destekleri ile Mudurnu Belediye Düğün Salonunda Tarihçi-Yazar ve Kişisel Gelişim Uzmanı Mustafa TURAN tarafından Destanlaşan Çanakkale” konulu bir konferans düzenlendi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Çanakkale Şehitleri ile ilgili hazırlanan kısa slâytlar gösterildi. Mudurnu Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Hüseyin TAŞ'ın açılış konuşması ve iyi dileklerinin ardından, Kürsüye gelen Yazar Mustafa TURAN Çanakkale Zaferi”nin gerek bizim tarihimizde, gerekse dünya tarihinde çok önemli bir yeri olduğuna işaret etti.
Konferansa Mudurnu Kaymakamı, Mudurnu Milli Eğitim Müdürü, Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Konuşmasını sinevizyonla da destekleyen Mustafa Turan, Çanakkale Savaşları için: Zaferleri ve kahramanları olmayan milletlerin ve devletlerin tarihi sığ bir göl gibidir. Oysa zaferleri ve kahramanları bol olan milletlerin ve devletlerin tarihi engin bir deryaya benzer. Bizim tarihimiz de tıpkı böyledir. Zaferlerimizi ne anlatmakla bitirebiliriz ne de destanlarımızı saymakla tüketebiliriz. Bunlar, sıradağlar gibi geçit yapar. Çanakkale, bunlardan en önemlisidir.” ifadesini kullandı.
Çanakkale Şehitlerini araştırmak için gittiği Çanakkale gezisini de slâytlarla bütünleştirerek akıcı bir dille anlatımında çoğu zaman izleyiciler gözyaşlarına hâkim olamadılar. Turan; Mantıken izah etmenin yolunun olmadığı bu savaşı iman gücü ile kazanmış olduğumuzu, Dünya'nın en güçlü orduları bize karşı savaşırken, bir metrekareye 6 bin merminin düştüğü savaşı imanımız ile kazandık” dedi.
Çanakkale savaşları; tarihin akışını değiştiren, Türk'ün şan ve şerefini zirveye eriştiren, vatana sevgi duygusunu geliştiren, iman gücünü bayraklaştıran ve orada savaşanları kutsallaştırıp kahramanlaştıran görkemli bir destandır diyen TURAN Dünyayı yenenlerin ve kendilerini yenilmez sananların yenilgiye uğradığı Çanakkale; dünya tarihinde ve Türk milletinin belleğinde abideleşen, ebedileşen, heykelleşen, efsaneleşen bir büyük zaferdir. Çanakkale, 250 bin şehidin kefensiz yattığı, Türk'ün şanına şan kattığı ve bir devrin battığı yerdir. Çanakkale Savaşları, 1. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren, Türk'ün gücünü dünyaya bir daha duyuran, tarihe ÇANAKKALE GEÇİLMEZ” sözünü yazdıran büyük bir destandır” dedi.