Sanat ve ticaretin, yardımlaşma ve ahilik kültürünü anma, yaşatma ve kutlama etkinlikleri çerçevesinde Mudurnu ilçesinde Ahilik Haftası kutlandı.

Kutlamalar Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Tahir Gayret ile Mudurnu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Yaşlı'nın Atatürk Anıtına Çelenk koyması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra protokol konuşmalarına geçildi.

İlk konuşmayı Mudurnu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Yaşlı yaptı. Başkan Necati Yaşlı, ahiliğin Mudurnu ilçesiyle yüz yıllardan beri kaynaştığı, uyguladığı en güzel geleneklerimizden olduğu, bu geleneği yaşatmanın mutluluğu içinde olduklarını söyledi. 2009 Yılında Ülkemizde Yılın Ahisi Mudurnu'da Demirci ustası olan Mehmet Şenkaya'nın seçildiğini, ahilik kültürünü gelecek kuşaklara taşımak hepimizin görevi olduğunu söyledi.

Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanı Tahir Gayret yaptığı konuşmada, Ahiliğin temel felsefesinin birlik, beraberlik, kardeşlik, yardımseverlik ve iyi ahlakın olduğu, bütün güzel meziyetlerin bir arada barındırdığı bir felsefe olduğunu söyledi. Tahir Gayret yaptığı konuşmada ahilik nasihatini ve ahiliğin açık ve kapalı olmak üzere 6 şartı olduğunu söyledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Nebahat Büyüker yaptığı konuşmada, İpek Yolu üzerinde olan Mudurnu'nun geleneklerini göreneklerini hiç aksatmadan yaşatmaya çalıştıklarını, her Cuma günü yapılan esnaf duasının bunlardan sadece bir örnek olduğunu söyledi. Ahilik kültürünün Mudurnu için çok önemli olduğunu geçmişten günümüze ahilik kültürü ile ilgili bilgiler verdi. Mudurnu Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, yaptığı konuşmada Mudurnu ilçesinin Ahilik kültürüne verdiği önemden bahsederek, esnaf ve sanatkarın ahilik kültürünü bizzat icra ederek yaşadığını bunun birçok örneklerini Mudurnu da görülebileceğini söyledi. Vali Yardımcısı H.Necdet Özeroğlu yaptığı konuşmada ahiliğin temelinde iyi ahlaklı insan yetişmesi olduğunu söyleyerek Mudurnu esnaf ve sanatkarlarının ahilik kutlamalarına tam olarak katılmalarını arzu ettiklerini söyledi.

Ahilik Haftası Kompozisyon Yarışmasında birinci olan Taşkesti Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencisi Elif Derin'e birincilik ödülü olan bisikleti Bolu Vali Yardımcısı H. Necdet Özeroğlu verdi. Kompozisyon yarışmasında ikinci olan Mudurnu Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencisi Hülya Dursun'a ikincilik ödülü olan tableti Bolu Ticaret İl Müdürü Metin Bakırcıoğlu verdi. Yarışmada üçüncü olan Taşkesti Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencisi Hilal Tutar'a üçüncülük ödülü olan dijital fotoğraf makinesini Mudurnu Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Nevzat Ustaoğlu verdi.

2014 Yılı Mudurnu ilçesinde Yılın Ahisi seçilen İsmail Çapar, Yılın en yaşlı Ahisi Seçilen Sabri Demir ve Yılın Kadın Ahisi Seçilen Gamze Özçelik birer plaketle ödüllendirildiler.

Bolu İl Müftülüğü Tarafından Şed Kuşatma töreni yapıldı. Anıt Parktaki tören sona erdikten sonra Belediye Nikah Salonunda Ahilik Kültürünü tanıtan tamamen Mudurnu da çekilen DUA” isimli film gösterimi yapıldı. Filmden sonra Bolu il Halk Kütüphanesi Müdürü Cemil Şahiner, AHİ EVRAN” ve AHİLİK” Konusunda Konferans verdi. Cuma Salasından sonra esnaf duası ve sonrasında Esnaf Pilavı-Helva ve İkramlar yapıldı. Kutlamalar saat 20.00' da Mudurnu Belediyesi Nikah Salonunda Bolu Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosunun vereceği konserle son buldu.