Mudurnu'nun dünün korunarak, ilçenin geleceğe güvenle taşınması amacıyla Abant'ta 'Mudurnu Kültürel Miras Alanı Yönetim Planı' ve ‘Vizyon ve Strateji Belirleme Çalıştayı' gerçekleştirildi. Toplantıda artık söylenmesi gerekenlerin konuşulduğunu ve harekete geçilmesi gerektiğini belirten Bolu Valisi Ahmet Zahretoğulları, Eğer bir şehrin kültürü varsa, eşrafı varsa, bir geleneği varsa, bir sivil mimarisi varsa, kendine özgü anlayışı varsa o zaman şehir. Göçlerle birlikte bir çok yerleşim yerinin nüfusu arttı veya azaldı. Bazen 2 bin nüfuslu şehirler görürsünüz, bazen 40 bin nüfuslu köyler görürsünüz” dedi.
Mudurnu Kaymakamlığı, Mudurnu Belediyesi, Mudurnu Kent Konseyi ve Mudurnu Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği ile MARKA işbirliğinde hazırlanan projeyi Bolu Valiliği destekliyor. 'Mudurnu'nun yerel kültürel miras kaynaklarının korunmasını sağlayan, yerel halkın ihtiyaçlarını gözeten, koruma ve kalkınma arasında denge kuran, sürdürülebilir bir gelişme stratejisi yaratmak ve uygulamak' amaçlı organize edilen Mudurnu Kültürel Miras Alanı Yönetim Planı Dr. A. Ege Yıldırım'ın danışmanlığında yürütülecek.
GELİR, İSTİHDAM VE REKLAM…
Mudurnu'nun somut ve somut olmayan kültür değerlerinin korunması ve sürdürülebilir gelişmeye dönüşmesine ilişkin güçlü yanlar, zayıf yanlar, fırsatlar ve tehditlerin tanımlanmasından sonra Mudurnu'nu geleceği için bir vizyon belirlendiği çalıştayda konuşan Şehir Planlamacısı Turan Barlas, değindiği konularla dikkat çekti. Barlas, ekonomik getirinin olmadığı takdirde Mudurnu'da beklenenin olamayacağını ifade ederek, istihdam kaynaklarının da arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Barlas ayrıca tanıtım ve raklamın da önemli olduğunu kaydetti.
TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ'NDEN BEKLENTİ BÜYÜK
Çalıştayda konuşan Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, Mudurnu'da yaşayan tarihi geleceğin kuşaklara aktarılması için yerel yönetim olarak ellerinden geleni yapmak zorunda olduklarını belirterek, Tarihi Kentler Birliği'nden beklentilerinin büyük olduğunu söyledi. İnegöl ayrıca çalıştayda belirlenen ve uygulamaya girecek olan faaliyetlerin halk tarafından sahiplenilmesi gerektiğinin de önemine değindi.
MUDURNU'NUN FARKINA VARAMAMIŞIZ”
Mudurnu Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel ise, Mudurnu'nun maalesef bugüne kadar yeterince farkına varmamışız, bununla beraber koruyamamışız. Bu projedeki en temel amacımız da bu. Bu geç kalmışlığı, ortadan kaldırmak. Mudurnu'muzun korunmasına, tanıtılmasına ve zengin kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasına bir nebze de olsa katkı sağlamak için bu proje için ortaklarımızla yola çıktık. Sahip çıkılmazsa, sadece bizlerin 3-5 kuruluş olarak hazırladığı bu proje amacına ulaşamayacaktır. O yüzden sizlerin bu çalıştay süresince somut ve somut olmayan kültürel mirasımızın korunması konusunda katkılarınızı bekliyorum” diye konuştu.

“SİVİL MİMARİDE SAYGI VAR”

Vali Ahmet Zahteroğulları da söylenmemiş bir söz artık kalmadığını belirterek, söylenmiş sözlerin, düşünülen fikirlerin toparlanıp bir sonuç elde etmenin zamanı geldiğini belirtti. Planlama, organizasyon, koordinasyon gibi kavramlara toplumun yabancı olduğunu kaydeden Zahteroğulları sorunun da bu olduğuna dikkat çekerek, Dilimizde karşılığı bile yok bu sözlerin. Hiçbiri Türkçe değil. Sorunumuz bu. Yaşamımızda olsaydı bunlar ona göre sözcük de üretirdik. Ama bunu yapmak zorundayız. Her birimizin çok güzel düşünceleri olabilir. Bunları kanalize etmek önemli. Şehirleri şehir yapan ne binal