TIRIVIRI; Bir olta ipi ucuna bağlı olarak kullanılan, çeşitli ebattaki misina ağ parçalarından imal edilmiş ve misinadan yapılmış olması nedeniyle kolayca kopup yıllarca suda kalabilen, bu özelliği nedeniyle doğal yaşama büyük tehdit oluşturduğu için kullanılması kesinlikle yasak olan, olta ile atılabilen her türlü ağ parçasının genel adıdır.

Tırıvırıyla ilgili uyarılarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından açıklama yapıldı. İşte o açıklama;

İnce misinadan imal edilmiş olması nedeniyle su içerisinde yada fırlatma esnasında bir maddeye takılınca kolayca kopabilmekte, kopan parçalar yıllarca suda kalıp, doğal yaşama karşı büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu haliyle tam bir doğa katili olup, aynı zamanda Amatör Balık Avcılığı ruhunu da yok etmektedir.

TIRIVIRI ile geleceğimize ağ attığımızı unutmamalıyız. Zararlarına gelince ise;

1. Naylondan imal edilen tırıvırı, avlanmak amacı ile sulara atıldığında, yırtılarak ya da koparak su içerisinde kalabilir ve 200 yıl boyunca formunu koruyarak, çevre kirliliğine neden olur. Suda kalan tırıvırı ya da parçaları, akıntılı sularda zamanla birikerek, akıntının önünde bir set oluştururlar ve akıntıyı yavaşlatarak ya da keserek, oluşturdukları setlere balıkların takılmasına neden olurlar. Balıkların yanı sıra, diğer deniz canlıların da bu sete takılarak çürümesine ve suyun kirlenmesine sebep olarak, su kirliliği de yaratırlar ve hepimizin bildiği gibi, kirli sularda da balıkların yaşaması olanaksızdır.

2. Tırıvırı ya da parçalarına takılan balıklarla beslenen canlılar, balıkları yemek için yaklaştıklarında, kendileri de bu parçalara takılarak can verirler. Suya bağımlı olarak yaşayan ördek, su samuru, leylek, balıkçıl gibi canlıların, boğularak veya açlıktan büyük bir ızdırap çekerek ölmelerine neden olur.

3. Bir şekilde sudan kıyıya çıkması ya da atılırken ağaçlara takılarak kalması sonucu, kendisine yaklaşan ve kendisi ile aynı ortamda bulunan kanatlı ya da memeli hayvanların da ölümlerine ya da sakat kalmalarına neden olur.

4. Tırıvırı, yalnızca doğaya verdiği zararla yetinmez. Aynı zamanda, kendisini bilerek ya da bilmeyerek satan malzemecilere de zarar verir. Çevreye verdiği zarar nedeni ile, zamanla balık kalmadığında, balık tutulamayacağı için malzeme satılmasına da gerek kalmayacak. Diğer bir yandan da, tırıvırı ile pek çok tür yakalanabilir. Ama her bir tür için ayrı olta takımı satılacak olsa, malzemeciler daha fazla kar elde edeceklerdir. Kısacası, satıldığı zaman, malzemecilerin daha az para kazanmasına da sebep olarak, ayrı bir zarar daha vermektedir.

Bu kapsamda kullanımını önlemek amacıyla yapılan mücadele neticesinde; Ekim-Kasım 2015 tarihleri arasında Bolu İli, Mengen İlçesi, Gökçesu Beldesine bağlı Köprübaşı Baraj Gölünde İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne bağlı su ürünleri kontrol görevlileri, Mengen İlçe Jandarma Komutanlığı ve Gökçesu Jandarma Karakoluna bağlı ekipler tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen rutin ve ihbar denetimlerinde araç içerisinde kullanılması yasaklı av malzemelerinden olan 2136 adet TIRIVIRI” ele geçirilmiş ve şahsa 1055 TL idari para cezası uygulanmıştır. Yine yasadışı avcılık yapan 2 şahsa toplamda 3165 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İsmail TAŞ; Muhakkak ki her birimiz çocuğumuzla olsun arkadaşımızla olsun balık tutmaya gitmişizdir. Doğayla iç içe oldukça zevkli ve eğlenceli bir faaliyettir. Lakin avlanma hakkımızı kötüye kullanmamalı canlıların yaşam ve yaşam alanı hakkını ihlal etmemeliyiz. TIRIVIRI'da bu ihlal kısmını inanılmaz boyutlarda aşmaktadır. Bir yada birkaç balık fazla tutabilmek uğruna doğaya verdiğiniz zarar inanılmaz boyutlara ulaşmaktadır. Suda kaldığında sudaki canlılara yine aynı şekilde karada kaldığında karadaki canlılara 200 yıl boyunca zarar verebilme yeteneğine sahip bir araç ile bir nevi geleceğimize tırıvırı atılmaktadır. Bu kapsamda mücadelemiz kararlılıkla devam edecek olup vatandaşlarımızı bu konu hakkında duyarlı olmaya çevresinde kullanan yada kullanmayı düşünenleri tenkit etmeye davet ediyorum” dedi. İl müdürlüğümüz tarafından su ürünleri denetim ve kontrolleri aralıksız devam edecek olup vatandaşlarımız ALO 174 Gıda Hattından veya İl Müdürlüğümüzü arayarak geleceğimiz için sakıncalı ve illegal olaylara göz yummamalı bu tür illegal faaliyetleri ihbar etmelidir. Haber Merkezi