Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Dairesi tarafından düzenlenen Sağlık Çalışanları Mobbing Çalıştayı”ına davet edilen Abant İzzet Baysal Üniversitesi psikolog Doç. Dr. Sefa Bulut, Mobbingle Mücadele Yöntem ve Teknikleri” konulu çalışma grubuna katıldı.

Çalıştaysa çeşitli Üniversitelerden öğretim üyeleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Mobbingle Mücadele Derneği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı, Türkiye Psikiyatri Derneği ve Halk Sağlığı Müdürlüklerinden toplam 40 uzmanın katıldığı çalıştay Ankara'da Gür Kent Otelde gerçekleştirildi. Dört ayrı grup halinde gerçekleştirilen çalıştayda, Sağlık Çalışanlarına Mobbing Eğitimi, Mobbinge Yaklaşım Öneriler, Çalışanların Mobbingin ile Mücadele Teknikleri ve Mobbingin Hukuksal Boyutu tartışıldı ve ortak bir rapor hazırlandı.

Kurumsal, örgütsel ve bireysel düzeyde neler yapılabileceği hakkında görüş alışverişi yapılmış ve mobbing mağdurlarına ve ailelerine verilebilecek psikosoyal destek ve yardım olanakları tartışılmıştır. Daha ileriki bir tarihte Mobbing konusunun ele alındığı geniş kapsamlı bir sempozyum düzenlenmesine karar verildi.

Psikolojik taciz etik olmayan davranışlardan kaynaklanan, çalışanların bir çeşit istismarıdır ve çalışanın mağduriyetine öncülük eder. Mobbing çalışanların ruhsal durumunu ve dolayısı ile çalışma verimini etkileyen, sonuçları itibariye çalışan sağlığı açısından önem arz eden bir durumdur.

Mobbingin en sık sağlık ve eğitim sektöründe yoğunlaştığı ve insan ilişkilerinin yoğun olduğu birimlerde ve mesleklerde olduğu bilinmektedir. Avrupa birliği ülkelerinde mobbinge maruz kalma oranı yaklaşık olarak % 8 olarak verilmektedir. Mobbing uzun zaman içerisinde sessizce gelişmekte ve uzun sürmektedir. Bu süreç içerisinde mağdur zayıflatılmakta ve yalnızlaştırılmaktadır. Bundan dolayı mobbinge maruz kalan bireylerde ruh sağlığı sorunları ve psikosomatik hastalıklar, aile içi şiddeti, boşanmalar ve madde bağımlılığı sıklıkla gözlenmektedir. Ayrıca mobbing bireylerin çalıştıkları kurumlara olan bağlılıklarını ve aidiyet duygularını yok etmekte, bireylerin motivasyonlarını kırmakta, yaratıcılığını öldürmekte bundan dolayı da iş verimliliğini düşürmektedir.

Avrupa Birliği ülkelerinde uzun süredir bilinmekte ve tartışılmakta olan bu konuda yasal yaptırımları olan, üzerinde pek çok araştırmanın yapıldığı konu henüz ülkemizde çok yenidir ve gelişme aşamasındadır.

Doç. Dr. Sefa Bulut daha öncede, 2011 de TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, 2013 te Kadın ve Mobbing Çalıştayı ve Mobbing Analiz Uzmanlık Eğitimlerine katılarak buralarda bilgilendirme çalışmalarında bulunmuştu.