İl Millî Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu görevden alınan okul müdürleri hakkında ilk kez Köroğlu Televizyonu'na konuştu. Müdürlerin sendikaların iddia ettiği gibi siyasi nedenlerden dolayı görevden alınmadıklarını belirten Çavuşoğlu, en çok Memur-Sen'e kayıtlı okul müdürlerinin düşük puan aldığını söyledi.

Çavuşoğlu, 57 tane okul müdürünün 25 tanesi Eğitim Bir Sen, 22 tanesi Türk Eğitim Sen üyesi. 3 tanesi Eğitim Sen üyesi, 1 tanesi de Eğitim İş üyesi. Düşünüyorum nasıl bir siyaset. Mevcut siyasi iktidarın yakın olan 25 kişi. En çok oradan gitmiş. Ama onlar kına dökmedi. 22 kişi Türk Eğitim Sen'den. Biz burada gerçekten bir partizanlık bir siyasi görüş bakılmış olsaydı Türk Eğitim Sen üyelerine düşük puan verirdik, Memur Sen üyelerine 75 puanın üzerinde verirdik. Kimsenin da rahatı huzuru bozulmamış olurdu” dedi.

Görevden alınan okul müdürleri hakkında ilk kez konuştu: Sendikalar eylem yaptı, vekiller ise değerlendirme. Ancak tüm gözler onun üzerindeyken, o ilk kez Köroğlu Haber'e konuştu. İl Millî Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, sınava tabi tutularak yeterli puan alamamaları nedeniyle görevden alınan okul müdürlerinin durumunu değerlendirdi. Çavuşoğlu bu müdürlerin açılan sözlü sınavla yeniden müdür olmalarının mümkün olabileceğini söyledi. Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“YENİDEN MÜDÜR OLABİLİRLER”

“Bu konuda bazı sendikalar milli eğitim müdürlüğü önünde eylem yaptılar, çelenk bıraktılar, kına döktüler. Hatta savcılığa suç duyurusunda bulundular. Bir tabi devlet memuruyuz. Devletin bürokratıyız. Biz kanunlar neyi emrediyorsa onu yapıyoruz. Meclisten çıkmış bir kanunun gereğini yaptın diye suç duyurusunda bulunulması ne kadar doğru bilmiyorum. Onlarda bizim arkadaşlarımız. Tabi bunlar genel merkezleri böyle istediği için yaptıklarını biliyorum. Ama şunu herkesin bilmesini isterim ki, biz o okul müdürleri ile ilgili benimde bir miktar puan verme hakkım vardı. Okulun öğrenci başkanı, okul aile birliği, okuldan 4 tane öğretmen, eğitim öğretim şube müdürü, insan kaynakları şube müdürü bir de milli eğitim müdürü puan verdi. Bende takdir puanımı kullandım. Kanunun verdiği bir yetkiydi. Belki herkese eşit miktarda vermemişizdir. Kimine az kimine çok vermişizdir ama bende puanımı kullandım. Sonuçta bu puanlar geldi bir gün açıklandı. 75 puanın altında alan müdürlerimiz birde üstünde alan müdürlerimiz oldu. 75 puanın üzerinde alanlar ya kendi okullarında kaldı ya da bir başka okula tayin istedi. O normal bir süreçti zaten. Ancak bugünlerde yeni bir süreç başlıyor. 75 puanın altında puan alan okul müdürlerimiz önümüzdeki haftadan itibaren tekrar müracaat edecekler. Onların yöneticilik hayatı bitmiş değil. Ama bir sözlü sınav var. Gerede, yeniçağa, Mudurnu, Bolu'da birer şube müdürü bir milli eğitim müdür yardımcısı bir mülakat komisyonu kurduk. Bu arkadaşlarımız, ilk defa müdür olmak isteyenlerle daha önce 75 puan alamayarak müdürlük süresi uzatılmayan müdürlerimizin müracaatlarını değerlendirecekler. Onların sözlü sınava tabi tutacaklar. Tekrar açık okullarımıza tayin isteyecekler. Tekrar müdür olabilecekler. Yani işin sonu değil”

“ÖLENE KADAR OKUL MÜDÜRÜ MÜ OLACAKLAR?”

Yapılan işlemin meslekten men edilme ya da öğretmenliğin sonlandırılması olmadığına dikkat çeken Çavuşoğlu, bu kişilerin öğretmenliklerinin devam ettiğini kaydetti. Çavuşoğlu, Sonra burada en önemlisi şu. Okul müdürlüğü 657 sayılı kanun gereği ne zaman çıkmışsa bu kanun ikinci görev olarak verilir. Doktorlara baştabiplik, öğretmenlere okul müdürlüğü ikinci görevdir. Asli görevinin yanında verilmiş bir görevdir. Okul müdürü olunca bir insan ölünceye kadar okul müdürü olması mı gerekir? Bir günde bu görev bitiyor. Kimse onları öğretmenlikten almadı. Bütün vilayetlerde 75 puan altında alan okul müdürlerine bir form gönderdiler. Okul seçtirip öğretmen olarak tayin ettiler. İlişiğini kestiler okuldan. Biz Bolu'da öğretmen arkadaşlarımıza güveniyoruz. Hiçbirine böyle bir şey yapmadık. Sayın Valimizle de görüştük. Bu sürecin sonunda hala müdür olamamışsa o zaman onu öğretmen olarak istediği bir yere tayin edeceğiz. Acele edip de 2 ay insanları sıkıntıya sokmadık.

“HİÇBİRİ KIRGIN DEĞİL”

Okulların açılışında gezdik, baktık görevi bitmiş olduğu halde müdürlerimiz canla başla çalışıyorlar. Okulu açmak için çırpınıyorlar. İzin alan birkaç okul müdürümüz oldu. Kırgınlıkla ya da kızgınlıkla izin alan sayısı çok az. Ama büyük çoğunluk müdürlerimiz okulu açmak için canla başla çalışıyorlar. Hiçbir eksikte bırakmadılar. Hâlbuki darılıp kırılıp hepsi bir tarafa çekilebilirdi de ama bizim öğretmenimizin kalitesini gösteriyor.

“BU NASIL PARTİZANLIK?”

Bolu genelinde 75 puan altında alan 57 okul müdürünün sendikaların iddia ettiği gibi siyasi nedenlerden dolayı bu puanları almadığını belirten Çavuşoğlu, en fazla Memur-Sen'e bağlı müdürlerin düşük puan alarak görevlerine son verildiğini belirtti. Çavuşoğlu, Bu 57 tane okul müdürünün 25 tanesi Eğitim Bir Sen'in, 22 tanesi Türk Eğitim Sen üyesi. 3 tanesi Eğitim Sen üyesi, 1 tanesi de Eğitim İş üyesi. Düşünüyorum nasıl bir siyaset. Mevcut siyasi iktidarın yakın olan 25 kişi. En çok oradan gitmiş. Ama onlar kına dökmedi. 22 kişi Türk Eğitim Sen'den. Biz burada gerçekten bir partizanlık bir siyasi görüş bakılmış olsaydı Türk Eğitim Sen üyelerine düşün puan verirdik, Memur Sen üyelerine 75 puanın üzerinde verirdik. Kimsenin da rahatı huzuru bozulmamış olurdu. Şu anda söylenenler haklı olabilirdi. Şimdi söylenenleri ben haklı bulmuyorum. Şahsen hakkımızda suç duyurularında bulunmuşlar. Kanunların gereği yapılmış bir görev nasıl kötüye kullanılabilir. Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuluyor. Hâlbuki idari yargıya itirazı olanları gitmeleri gerekiyor. Ben bunları kabul etmiyorum. Sayılar ortada. Bu daha önce basında da yer aldı. Ama her ne hikmetse bu sansasyonel olay birisi gelip çelenk koyuyor, farklı bir hareket yapınca insanların biraz daha hafızasında kalıyor. Size teşekkür ediyorum. Bu konuyu da gündeme getirdiğiniz için. Burada vicdanımız gayet müsterih. Burada 75 puan alamayan insanlar gazetelere yazılar yazıyorlar köşeler yazıyorlar biz şunun için alındık. Kimsenin alındığı falan yok. Herkes görebilir. Süreç devam ediyor. Tekrar mülakata müracaat etme hakkı da var insanların. Bunun devam etme durumu da söz konusu. Kasım ayının sonuna doğru kimin müdür olarak kalacağı ya da kalmayacağı net olarak belli olmuş olacak. O zaman da bakacağız. Kim ne kadar sendikadan gelmiş. Yeni müdürler gelecek bir sürü. Genç insanlara da şans tanımak lazım. 60 yaşını geçmiş okul müdürlerimiz puan falan vermeye gerek yok yani. Gençlere biraz şans tanımak lazım. Yeni müdürlerin piyasaya çıkması lazım. Bir çok cevher var. Bunlara ne zaman sıra gelecek? Onlarda yaşlanıp gidiyor arada. Ben değişimin faydasına inananlardanım”

ÖĞRETMENLER İÇİN DE UYGULANACAK

Yeni çıkan torba yasa ile öğretmenlerin de bu uygulamaya tabi tutlacağını belirten Çavuşoğlu, Ancak şu anda görünen 10 yıl aynı okulda çalışmış ama iller arası değil. İlçe bazında. Yani merkezdeki adama sen kal git birazda Göynük'te çalış demeyecek. Bolu merkezinde A okulunda öğretmen 10 yıl öğretmenlik yapmış. Artık oranın her şeyine alışmış. Bu adamı alıp onun emsali başka okula verecek. 10 senede burada çalış. Hiç değilse 30 yılını 3 okulda doldur. Gittiğin zaman bir okula 30 sene kalabiliyorsun. Bununda büyük faydaları var. Değişim gerçekten insana yeni bir enerji veriyor. Gerçekten bakış açısını değiştiriyor. Daha faydalı oluyor öğrencilerine. Bunların hepsi çocuklarımız için. Öğrencilerimize daha fazla fayda sağlamak için. Eğitimde siyaset olur mu? Böyle bir şey olabilir mi? Kimin ne işine yarar eğitimde siyaset? Hiçbir faydası olmaz. Bunlar insanların birbirini suçlamak için uydurdukları laflar. Bunlara çokta fazla itibar etmiyorum. İnsanlarında itibar etmesini ben arzu etmem. Bir yanlış bir şeyimiz varsa çıkıp herkes söyleyebilir. Bende caddelerde geziyorum akşama kadar. Okul müdürü oldu adam ömür boyu böyle bir şey yok artık. 4 yıl okul müdürü oldu 4 yıl sonra tekrar öğretmenliğe. Bir dört yıl sonra tekrar müdürlüğe, müdür yardımcılığına. Bunlara alışmamız lazım. Bunlar ikinci görevler. Asıl vazifemiz bizim, adam gibi öğretmenlik yapmak. Öğretmenliğimizi düzgün yaparsak, memlekette düzelir, ekonomide düzelir, ülkede düzelir. İş öğretmende. Bizim vazifemizi güzel yaparsak hey güzelce olacak diye düşünüyorum”