Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Necmi Tunca TÜRMOB çatısı altında örgütlenen ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavirler Odasına kayıtlı, 93 bin meslek mensubu, 16 bin stajyer ve 150 bin büro çalışanı ile sayısı 259 bin'e ulaşan muhasebe camiasının Muhasebe Haftası'nı mesleki sorunların gölgesinde kutlayacaklarını söyledi.
Muhasebeciler Haftası kutlanmaya başladı. Bolu'da kutlamalar Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'na kayıtlı muhasebecilerin Anıt Park'ta Atatürk Heykeli'ne çelenk bırakmasıyla başladı. Muhasebeciler daha sonra Köroğlu Sofrası'nda verilen yemekle kutlamalara devam etti.
Yemekte yaptığı konuşma ile muhasebecilerin mesleki sorunlar altında Muhasebeciler Haftası'nı kutladığı söyleyen Oda Başkanı Necmi Tunca şöyle konuştu: 25 yıllık bir geçmişe sahip olan mesleğimiz, hazine ile mükellef arasında köprü görevi görmektedir. Uluslararası gelişmelerle birlikte mesleğimiz kamu maliyesinin güçlenmesine katkı koymanın yanı sıra, işletmelerimizin gelişmesinde yol gösterici ve uluslararası alanda rekabet edebilirliğinde ivme kazandırıcı bir görev üstlenmektedir. Üst birliğimiz TÜRMOB yıllardır, mesleki çıkarlarımızdan ziyade, ülke çıkarlarım gözeterek taleplerini belirlemektedir. Taleplerimiz ve beklentilerimiz kamu maliyesinin daha da iyileşmesi içindir, işletmelerimizi geliştirmek içindir, yani ülkemiz içindir. Bizler Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi en büyük beklentimizdir. Muhasebe ve denetim mesleğinin mensupları olan bizler, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz.
KAMU GÖZETİM KURUMU SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR
Türk Ticaret Kanunu düzenlemesi ile birlikte oluşturulan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu, TÜRMOB tarafından dünya uygulamaları açısından gerekli bir yapı olarak görülmüş, kabul edilmiş ve desteklenmiştir. TÜRMOB ile bağ kurmayan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun etkin ve başarılı olması düşünülemez. Bugüne değin yapılan uygulamalar beklentilerimizin çok uzağındadır. Türkiye'de bağımsız denetim, TÜRMOB üyesi olan SMMM ve YMM'lerin işidir. Ruhsat almış meslek mensuplarımız, bağımsız denetim yapma konusunda, Yeni Türk Ticaret Kanunu, 3568 Sayılı Kanun ve TÜRMOB'un verdiği eğitimler dikkate alınarak yetkilendirilmelidir. Bundan sonraki süreçte de bağımsız denetçi olacak kişiler için 3568 sayılı yasaya göre yapılan staj ve sınav konularının kapsamı dikkate alınarak yetkilendirme yapılmalıdır.
Ülkemiz ticari hayatım çağdaş bir yapıya kavuşturmak için hazırlanan Türk Ticaret Kanunu, başta denetim olmak üzere çıkış hedefinden uzaklaştırılmıştır. TTK'da yapılan son değişiklikler düzenlemenin temel taşıyıcı kolonlarından bazılarını yok etmiştir. Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız.
Maliye Bakanlığı'na sunduğumuz sorunlarımız ve çözüm önerileri raporumuzda belirtilen hususlar ivedilikle hayata geçirilmelidir. Meslek yasamız, günümüz koşullan ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmeli ve antidemokratik maddelerden arındırılmalıdır.
Paydaşımız olan Bakanlıklar yapacakları yeni düzenlemeler konusunda TÜRMOB'un görüşlerini almalıdırlar. Maliye denetim elemanlarının mükellef nezdinde yürüttükleri incelemelerde mutlak, meslek mensubunun bulunması sağlanmalıdır. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmelidir. Katma Değer Vergisini doğuran olay tahsilata bağlanmalı ve Gelir Vergisi Kanunu ile V.U.K arasındaki çelişki giderilmelidir. Meslek mensuplarımızın ücretlerini tahsil edebilmeleri için önerilerimiz doğ