Haber; Sefa GÜNAY/ Adnan KARABULUT

İçerisinde bulunduğu durum sebebiyle Boluluların gitmediği Kızılay Hamamı, Kızılay Bolu Şubesi tarafından alınan izinler sonrası restore edilmeye başlanmıştı. Restorasyon çalışmalarının ardından iki ay içersin de ihaleye çıkacak olan Kızılay Hamamı’nda havuz, sauna, fitnes salonu, bakım salonu, kafeterya ve açık oturma alanları bulunacak.

“EN İYİ HİZMET VERECEK TESİSİ YAPACAĞIZ”

Tahmini maliyeti 1 buçuk milyon olacağı tahmin edilen proje hakkında açıklamalarda bulunan Kızılay Bolu Şube Başkanı Muhsin Kınacı,, “Bilindiği üzere 1,5- 2 yıldır Kızılay Hamamı, restorasyon çalışmalarını yaptık. Bir yıl Anıtlar Kurulu’ndan geçmesini bekledik. En son çalışmalara başladık. 1- 2 ay içerisinde Bolu’muza spor salonu, kafe, sauna ile en iyi hizmet verecek tesisi yapacağız. Şu anda Müzeler Müdürü ile çalışmalar yapıyoruz. Hamamın etrafından tarihi eser kalıntısına var mı yok mu ona bakıyoruz. Şu ana kadar böyle bir tarihi eser bulmadık. Şimdi iki ay sonra ihaleye çıkmayı planlıyoruz. Gerekli izinleri aldıktan sonra bir yıl içerisinde Bolu’muza hizmet verecek çok güzel bir tesisi hazırlayacağız” dedi.

“ENDER HAMAMLARDAN BİR TANESİ”

Kınacı’nın ardından hamamın tarihi ve yapılacak olan projeler hakkında açıklamalarda bulunan Mimar Semih Dimicioğlu, “Kızılay Hamamı’nın en eski bilgi 1800’lü yılların sonundaki eserlerde buluyoruz. Daha önce Bolu’da frengi hastalarına karşı yapılan bir hastanenin hamam kısmı olduğundan bahsediliyor. En eski fotoğraf ise 1920’lü yıllara ait. Fotoğrafta da oldukça harap bir halde. Hamamın orijinal yapısına baktığımız zaman eski Türk hamamlarının hepsinin gelenekselliğini bizlere sunuyor. Ender hamamlardan bir tanesi. Hamamla ilgili dönem dönem birçok eklentiler yapılmış. Betonarme kuleler yapılmış. Bizim şimdiki yaptığımız iş ise bu sonradan yapılan yapıları yıkarak hamamın orijinal yapısını ortaya çıkarmak. Bu hamamın restorasyon projelerini kurula sunarak, modern ve geleneksel dokuları bir çatı altına toplayarak bir kompleks haline getirmek. Bu hamamın yeniden yaşatılmasını sağlayacağız” diye konuştu.