Mengen Aşçılar Federasyonu törenle açıldı. Derneklerin katılımı ile kurulan Federasyon merkezi Mengen Kızılay Mustafa Mutlu iş hanında hizmete başladı. Derneklere mensup aşçıların ev sahipliğinde Mengen protokolünün katılımı ile kurdelesi kesilen Mengen Aşçılar Federasyonu bürosu hizmete açıldı.

Büro açılmasının ardından Kızılay Salonunda Federasyon Başkanı Melik Altundağ, bir konuşma yaptı. Melik Altundağ konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Yaklaşık 7 ay önce Mengen'e kafa yoran duyarlı insanlarla olgunlaştırdığımız fikirlerimizi, duygularımızı, endişelerimizi, eleştirilerimizi, öz eleştirilerimizi hayallerimizi, Dolmabahçe sarayı buluşmamızda Mengen'e vefa sloganı ile kamuoyuyla paylaşmıştık. O günden bu güne, bütün paylaşımlarımız karşılık buldu. Kahve hanelerde, sosyal paylaşım ortamlarında ve sektörümüz içinde ve dışında. Mengen'e vefa açıklamamız Mengen gündeminin ilk sıralarına yerleşti. 561 yıl önce Fatih, İstanbul'u fethederek İmparatorluğunu ilan ederken. Mengenli Yakup usta da aşçılığın imparatorluğunu ilan ediyordu. Çünkü bu fetih artık, İmparatorluğun sarayı olan Topkapı Sarayının mutfağının da fethine yol açtı. O Fethi gerçekleştiren Mengenli Yakup usta sarayın surlarına bayrağı o kadar sağlam astı ki, o bayrak halen Yakup ustanın torunları tarafından en yüksekte muhafaza edilmeye devam etmektedir. Bu nedenle Mengen, o bayrak konusunda çok gururludur hassastır duyarlıdır. Dolmabahçe bildirimizin Mengen gündeminin ilk sıralarına yükselmesinin nedeni budur. O bildiride paylaştığımız hayallerden biri Mengen Aşçılık Federasyonu idi. Bu hayal, merkezi Mengen olan bir federasyondu. Bu hayal Bolu'nun tek federasyonunu Mengen'de kurmaktı. Bu hayal, federasyon çatısını Mengen'le buluşturmak. Mengen'i de federasyonla buluşturmaktı. Değerli konuklar, bu hayalin artık tüzel kişiliğine kavuştuğunu sizlere bildirmekten kıvanç duyuyorum. Federasyon düzeyinde bir örgütlenmenin dikenli yolları, ayaklarımızı kanatsa da Mengen'e vefa gibi güçlü bir duygu ile yürüdük.

Beni karşınıza getiren başka bir etken de 22 yıl önce Rahmetli Aydın Ustanın ayak izlerine basarak yürümemdir. Şimdi anlıyorum ki onun da ayakları kanadı. 22 yıl önce festival kortejinde stajyer bir öğrenci olarak onun hemen arkasında heyecanla yürürken, onun da ayakları kanıyordu. Onun ayak izlerine basmaya devam ettim. Üstadımızın İstanbul da kurduğu derneğin aktif üyesi ve genel sekreteri oldum. Rahmetli üstadımızın sağ kolu durumundaki İbrahim Çelik ustamızın şu anda aramızda bulunması bizlere herzaman destek olması çok anlamlıdır. Aydın ustanın hayali, diktiği fidanın ulu bir çınara dönüşmesiydi. Şimdi huzurluyum. Artık o fidanın toprağı bol, suyu bol, güneşi bol. Artık Mengen Aşçılar Federasyonu uygun bir atmosfer.

Mengen, Yakup ustadan bu yana, padişahların, kralların, kraliçelerin, devletin en tepesindeki mevkilerin aşçılarını yetiştirmiş bir ilçedir. Burada gördüğünüz beyaz önlüklü arkadaşlarımızın ve hemşerilerimizin mutlaka bu mevkilerde aşçılık yapmış bir akrabası vardır. Günümüzde de

Bu mevkilerde bulunan aşçıların çoğunluğu Mengenlidir. Şu anda aramızda bulunan üyemiz, Turgut Ustanın, Ürdün kralının aşçısı olması gibi.

Bu nedenle Afganistan Kralı Amanullah Han ve milli kahramanımız Gazi Mustafa Kemal'in aşçısının torununun torunu olarak karşınızda bulunmak, bir ayrıcalık değil, sadece ve sadece Mengenli aşçıların naçizane bir temsilcisi olmamdan öteye gitmez. Fakat gastronominin ve aşçılığın günümüzün en popüler meslekleri arasına girmesi, mutfak sanatlarının dünyada yükselen trendi, rakipsiz Mengen'imizi daha değerli kılmakla beraber aynı zamanda bir rakip haline de getirmiştir. Bu gün Şile de,Çanakkale de, Çeşme de aşçılık festivallerinin yapıldığına şahit oluyoruz. Günümüzün rekabetçi dünyasında bu gelişmeleri çok doğal karşılamakla birlikte 561 yıllık mirasımızın korunması için örgütlü, yani güçlü olmak zorunda olduğumuzun da bilincindeyiz. 561 yıllık mirasımızın güvende olması için medeniyetin şartı olan örgütlülüğü önemsiyoruz. İnanıyoruz ki az önce kurdelesini keserek açılışını yaptığımız federasyonumuz atalarımızın da ruhlarını şad edecektir.

Dolmabahçe Sarayı bildirimizin yarattığı sinerjinin kaçınılmaz ürünü olan Mengen Aşçılar Federasyonu'nun önemli bir kurumsal boşluğu dolduracağına inanıyoruz. UNESCO, Keşkek geleneğini somut olmayan dünya mirasına dahil etmişken, 561 yıllık Mengen aşçılık geleneğine kayıtsız kalamaz. Mengen, mutlaka UNESCO'nun Somut Olmayan Dünya Mirası listesine girmek zorundadır. Dolmabahçe buluşmamızda dillendirdiğimiz bu projenin gerçekleşmesi, federasyonumuzun öncelikli hedeflerinden biridir.

Bu projenin gerçekleşmesi; inanıyoruz ki Mengen'imize çok boyutlu katkılar sağlayacaktır. Bildiğiniz üzere bu yıl festivalimizin 30.yılı. Bu nedenle Mengen Belediyesinin önderliğinde sivil toplum kuruluşlarının yoğun bir çalışma içinde olduğunu biliyoruz. Mengen Aşçılar Festivalinin 30.yılını taçlandırmak üzere Mengen Aşçılar Federasyonu'da aylardır bir çalışmanın içine girmiştir. Federasyonumuz 30.yıl şerefine Mengen'e büyük bir ödülü kazandırmak için kolları sıvamış ve merkezi Londra da olan GİNES rekorlar kitabı ile iletişime geçmiştir. Gururla söylemek isterim ki Gines rekorlar kitabı, 13 Ağustos 2014 itibarı ile başvurumuzu resmen kabul ettiğini bildirmiştir. Federasyonumuz Gines Rekorlar Kitabı ile yürüttüğü yazışmalar ve çalışmaların sonucu olarak festivalin birinci günü olan 27 Eylül de dünya rekorlar kitabına girecek bir projenin gerçekleşmesi için son hazırlıklarını yapmaktadır. Haftada 3000 başvurunun yapıldığı Gines Rekorlar Kitabı merkezinin başarılı girişimlerimizle başvurumuzu resmen kabul etmesi, Mengen'in yıldızını daha da parlatacaktır.

Detaylarını önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağımız rekor denemesi için başta federasyonumuz olmak üzere herkese görevler düşmektedir. Gines Rekorlar Kitabına geçecek bu etkinlik için Mengen'e çok sayıda medya kuruluşunun geleceğini de belirtmek isterim.