CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, özel güvenlik görevlilerin çalışma koşullarındaki karşılaştığı zorlukları TBMM'de dile getirdi. Özcan; özel güvenlik görevlilerinin diğer taşeron işçiler gibi sorunun kökten çözülebilmesi adına kadrolu hale getirilmesi gerekiyor. Bu sorunu ancak böyle çözeriz” dedi.

MHP Grup önerisinin lehinde söz alan Özcan önerinin önemli olduğunu dile getirerek şu ifadelere yer verdi: aslında bu kamuda çalışan ya da özel sektörde çalışan özel güvenlik görevlilerinin sorunlarını, genellikle taşeron olarak çalışan işçilerin sorunlarını dile getirmek için verilen soru önergelerinde defalarca dile getirdik. Özellikle kamuda çalışan özel güvelik görevlilerinin sorunlarının taşeronda diğer çalışan kamu işçilerinden ayrılmasının çok ta kolay olmadığını görüyoruz. Ancak bu özel güvenlik görevlilerinin, özellikle kamu da çalışanların diğer taşeron işçilerden daha fazla zorlukları ve sıkıntıları var. Grup önerisindeki rakamlar güncel değil, 2013 yılında verilmiş bir grup önerisi. Bugün itibari ile yaklaşık 800 bin kişi Türkiye'de özel güvenlik belgesi almış. Sayın milletvekilleri bunları iliyorsunuz, birçoğu sizin kapınızı da aşındırıyor. Bunların önemli bir kısmı da işsiz, iş bulamıyor. Kamu da iş bulanlara bakıyorsunuz liyakate göre değerlendirilmiyor. Kimin dayısı varsa, kimin AKP'li daha önemli bir yakını varsa öncelik kamuda bu arkadaşlarımıza veriliyor. Dolayısı ile liyakate önem verilmeden bu alımlar yapıldığı içinde özellikle bazı kamu kuruluşlarında özel güvenlik personeli ile ilgili sıkıntılar yaşandığını üzülerek görüyoruz.

Tabi bir de şu konu çok önemli; bu özel güvenlik personelinin eğitimleri konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını da görüyoruz. İsterseniz gidip araştıralım. Kamu kurumlarında, üniversitelerde, sağlık bakanlığına bağlı kuruluşlarda, milli eğitimde nerde derseniz deyin bir özel güvenlik görevlisi haklarının ve yetkilerinin neler olduğunu bilmiyor. Bilmiyor; bu ayıp değil. Yani herhangi adi bir asayiş olayına müdahale etse bir türlü, etmese bir türlü. Başına nasıl bir şey gelebileceğini bilmiyor. Yetki sınırını aşıp aşmadığını, nerede yetkisinin başlayıp nerede bittiğini bilemiyor bu arkadaşlarımız. O yüzden bu arkadaşlarımızın eğitiminin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

Tabi kamuda çalışanlar aynı zamanda taşeron işçisi. Bütün taşeron işçilerinin karşılaştığı bir sorunla karşılaşıyorlar. Türkiye'de 1300'e yakın firma taşeron güvenlik işçisi çalıştırma hakkına sahip. Ancak bu şirketlerin kaç tanesi faal incelediniz mi? büyük bir kısmı ihale yasaklısı haline geliyor. Yani bir sene bir üniversitenin güvenlik ihalesini alıyorsunuz; son ay ya primlerini yatırmıyorsunuz, ya maaşını ödemiyorsunuz. Ondan sonra da ne oluyor; ihale yasaklısı haline geliyorsunuz. Gariban özel güvenlik görevli de ya maaşını alamıyor, ya sigorta primi eksik yatırılmış olarak ortada kalıyor. Ertesi yıl bu şirket ortaklar aşağı yukarı aynı şekilde adına bir ilave yapıyor ve yeniden aynı kurumun ihalesine giriyor ve yeniden alıyor.

Şimdi bu torba yasa da bu sözleşmelerin 3 yıla çıkartılmasını kabul ettik. İnşallah iyi bir gelişme olacak. Ama bu yeterli değil. Sayın Milletvekilleri, özel güvenlik görevlilerinin diğer taşeron işçiler gibi sorunun kökten çözülebilmesi adına kadrolu hale getirilmesi gerekiyor. Bu sorunu ancak böyle çözeriz.

Diğer yandan şunu söylemiştim; özel güvenlik görevlilerinin, özellikle kamu da çalışanların diğer taşeron işçilerden daha fazla sorunu var. Birincisi çalışma saatleri; gerçekten çok ciddi çalışma saatleri var. Bu çalışma saatlerine karşılık gece ücretleri, zamları verilmiyor. Fazla mesaileri verilmiyor bu arkadaşlarımızın. İzin kullanma konusunda çok ciddi sıkıntı yaşıyorlar yasal hakları olmasına rağmen. Yine bu arkadaşlarımız birkaç yıl önce bir sendika kurmaya çalıştılar. Sendika kurmaya çalışırken öncülük edenlerin başlarına gelmeyen kalmadı. Bunu da unutmadık. Öncelikle biz şunu söylüyoruz. Kamu da çalışan, özel sektörde çalışan güvenlik hizmetlerinin eğitimden çalışma koşullarına kadar konun yeniden incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Diğer taşeron işçilerden farklı olarak kusa gidiyorsunuz, cebinizden para ödüyorsunuz, bunun sonucunda işsiz kalıyorsunuz. Bu konun araştırılması çok elzem. O anlamda sizden istirham ediyorum şu mübarek günde; bu güne kadar her şeye hayır deniz bari buna evet deyin arkadaşlar.