Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil, peygamberimizin evlilikle ilgili kendisine danışan kadınlara, şiddet uygulayan erkeklerle evlenmemelerini öğütlediğini söyledi.
AİBÜ İlahiyat Fakültesi ile Bolu İl Müftülüğü tarafından ‘Kutlu Doğum Haftası' etkinlikleri çerçevesinde ‘Hz. Peygamber ve İnsan Onuru' konulu panel düzenlendi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde oturum başkanlığını Bolu Müftüsü Mehmet Şahin'in yaptığı panele, AİBÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cağfer Karadaş, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Osman Mutluel ile Temel İslam Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil katıldı.
AİBÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil, panelde yaptığı ‘Hz. Muhammed ve Kadın' başlıklı konuşmasında, İslamiyetin kadına bakış açısını, Allah katında kadın ve erkek birbirine üstün değildir. Tek üstünlük Allah katında iyi ameller işleyebilmek ve takva sahibi olabilmektir” şeklinde özetledi.
İnsan onurunun en çok ihlal edildiği alanın cinsiyet ayrımcılığına dayalı hak ihlalleri olduğunu ifade eden Mavil, İslamiyetin ilk yılları kadın hakları konusunda insanlığın zirveye ulaştığı dönemdir” dedi. Mavil, bu dönemde üç yeniliğin ortaya çıktığının altını çizerek, Bu üç yenilik o zamana kadar kadınlara yapılan yanlışlıkları değiştirmiştir. Bunlardan ilki kadınların birey olarak kabul edilmesi, ikincisi kadına ilim hakkının verilmesi, üçüncüsü ise kadına miras hakkının verilmesidir. Aynı zamanda o günlere kadar mabetlerin kapıları kadınlara kapalıydı. Hz. Muhammed mescitlerin kapılarını ardına kadar kadınlara açmıştır” dedi.
Bugün Türkiye'de her üç kadından birinin fiziksel, her iki kadından birinin ise duygusal şiddet gördüğünü belirten Mavil, Hz. Muhammed'in evlilikle ilgili kendisine danışan kadınlara şiddet uygulayan erkeklerle evlenmemeleri konusunda öğüt verdiğini vurgulayarak, Hz. Muhammed, insan ve kadın onuru için hayatı boyunca mücadele etmiştir. Kadına değer vermiş ve her zaman merhamet timsali olmuştur” diye konuştu.