İller Bankası tarafından su ishale hattının yenileceğinin açıklanmasının ardından, Makine Mühendisleri Odası tarafından yazılı açıklama yapıldı. Bolu İl Temsilciliği adına açıklamalarda bulunan O. Murat Ataman,hayata geçirileceği belirtilen projeyle ilgili görüşlerini açıklarken, düşük maliyetli bir projenin de hayata geçirilebileceğini belirtti.

İller Bankası tarafından yapılan ihale ile Su İshale Hattı çelik boru yardımıyla yenilenecek. Kamuoyuna yapılan açıklamalar sonrası görüşlerini açıklayan Makine Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi O. Murat Akman, çalışmalar başlamadan bazı noktalara dikkat çekti. Ataman tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

“BOLU HALKI İLE NASIL DALGA GEÇİLDİĞİNİ GÖSTERMEKTEDİR”

23.10.2015 tarihinde Bolu gazetelerinde Bolu Belediye Başkanlığının Gölköy-Arıtma tesis arasına yeni çelik boru hattı döşeneceği açıklamaları yer almaktadır. Sayın Belediye Başkanının boru patlamalarını iyileştirici çözümler sunan bizleri siyasi polemik yapanlar olarak görmesi, boru patlamalarını ise komploya kadar vardıran açıklamaları Bolu halkı ile nasıl dalga geçildiğini göstermektedir. 6 yıldır 80 kez patlayan bir boru hattına şimdiye kadar bir şey yapmayan yetkililere söylenecek başka bir söz bulamıyoruz.

“ANA SORUMLULARI OLARAK ÖZÜR DİLENMELİ”

Patlamalar yaşandıktan sonra çelik borudan yeni hat yapılacağını büyük bir proje sunumu gibi, büyük boy afişlerle reklam yapılması, siyasi otoritelere teşekkürler sunulması nasıl bir görev anlayışıdır. Eğer çelik boru ile yeni su hattı yapılacaksa, öncelikle 6 yıl süre ile maruz kalınan eziyetin ana sorumluları olarak özür dilenmeli, sonra reklama gerek duyulmaksızın ivedilikle bu problem çözülmelidir. Yeni hat yapıldıktan sonra mevcut hattın kullanım amacına yönelik açıklamanın ise araştırılmadan sadece iş olsun diye yapıldığını düşünmekteyiz.

“ÇOK DAHA MALİYETLİ…”

25.09.2012, 03.12.2012 ve 19.08.2013 tarihlerinde çözümlere yönelik önerilerimiz tarafımızdan basına paylaşılmıştır. Kamuoyu aydınlatma ve kamu kaynaklarının doğru kullanılması adına mesleki uzmanlıklarımız doğrultusunda yapılması gerekenler yapılmıştır. Su isale hattının 2004 yılında çelik boru olarak tasarlandığı dönemde, Sayın Başkan tarafından değiştirildiği kamuoyu tarafından bilinmektedir. (İller Bankasının beyanında Bolu Belediyesi'nin 21.06.2004 ve 25.06.2004 tarihlerindeki dilekçeleriyle çelik borunun CTP boru olarak değiştirilmesini istediğini belirtmiştir.) Sayın Belediye Başkanı CTP boruyu seçme nedeni olarak kamu kaynaklarını düzgün kullanma adına ucuz boru seçtiğini basın ile paylaşmıştır. Kamu kaynaklarının düzgün kullanılması konusunda bu kadar hassas olan yönetim, bizim önerilerimizi değerlendirme yerine çok daha maliyetli yeni çelik boru hattının reklamını yapmaktadır.

“KAMU KAYNAKLARININ DÜZGÜN KULLANILMADIĞI…”

Tekrar ediyoruz, lütfen gerekli araştırmaları uzmanlarınıza yaptırarak, mevcut hattı basınçtan arındırıp, kanal yolundan yükselişe geçen bölüme terfi istasyonu kurunuz. Suyun geldiği Gölköy ile kanaldan arıtmaya yükselişin başladığı yerde yaklaşık 25 mt kot farkı (0.3 % eğim) vardır. Cazibeyle burada su toplanabilir, daha fazla debi için düşük basınçlı pompa yeterli olacaktır. Düşük basınçlarda mevcut sistemde patlama problemi de olmaz. Böylece terfi istasyonundan arıtmaya (yaklaşık 125 mt kot farkı) yaklaşık 1.4kmlik basınçlı çelik boru hattı çekerek daha düşük maliyetli bir proje yapılabilir. Bu şekilde pompalama enerji-bakım-yenileme giderleri de azalacaktır. Toplam 11 km yeniden çelik boru hattı, kamu kaynaklarının düzgün kullanılmadığı bir proje olarak tarihte yerini alacaktır.

“EN EKONOMİK ÇÖZÜM YOLUNU UYGULAMALARI GEREKLİDİR”

Önceki tüm beyanlarımızda problemin kaynağı ve çözüm yolları defalarca açıklanmıştır. Boru hattı patlamaları sonrası yapılan tamiratlarda borunun çevresinde kullanılan malzemeler yerinde incelenerek, fotoğraflanmıştır. Ayrıca boru tedarikçisi firmanın 21.08.2008 tarihli bir raporunda boruların döşeme kurallarına uyulmadan döşendiği detayları ile belirtilmektedir.Kamuya yapılan işlerde önce işin uygunluğunu gösteren hat kabul tutanakları olmalıdır. Bu tutanaklara ulaşamadığımızdan, boru hattının uygunluğuna onay veren kurum veya kurumlar (Belediye, İller Bankası) bu işin sorumluluğunun farkında olarak en ekonomik çözüm yolunu uygulamaları gereklidir. (Haber Merkezi)