TMMOB Makine Mühendisleri Odası İl Temsilciliği Başkanı Murat Ataman apartman, bina, site ve işyerleri için risk değerlendirmesi yapma yükümlülüğü getirildiğini belirterek, vatandaşları uyardı.
Başkan Ataman açıklamasında, 29 Aralık 2012 tarihinde İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlemek amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği yayımlanmıştır. 28512 sayılı resmi gazetede yayımlanan yönetmelikte "İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır''denilerek, 30/12/2012 tarihi itibari ile tüm işyerlerine risk değerlendirmesi yapıp işyerinde bulundurma yükümlülüğünü getirmektedir. İş sağlığı ve güvenliği kanunu 26. Maddesi uyarınca, 30.12.2012 tarihi itibariyle yapılması zorunlu olan risk değerlendirmelerinin yapılmaması halinde işverene üç bin Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için ise dört bin beş yüz Türk Lirası idari para cezası öngörülmüştür” dedi.
Ataman açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı;
“APARTMAN-BİNA-SİTE YÖNETİMLERİ İLE 50'DEN AZ ÇALIŞANI OLAN AZ TEHLİKELİ DİĞER İŞYERLERİNİN DURUMU”
En az bir çalışanı bulunan yer alan apartman, bina ve site yönetimleri için geçerlidir. İlgili yönetim 01.01.2013 tarihi itibari ile risk değerlendirmesi yapmalı ve bu değerlendirme sonucunda alınması öngörülen tedbirlerin yerine getirilmesini sağlamalıdır. Apartman/bina/sitenin; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmesi veya ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden bu hizmeti temin etmesi yükümlülüğü 2014 yılı Temmuz ayında yürürlüğe girecektir. Bu tarihlere kadar risk değerlendirmesini gerçekleştirecek ekipte iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin bulunması zorunlu olmayıp apartman yöneticisi ve çalışan/çalışanlar ile gerektiğinde diğer apartman sakinleri de yer alabilir. Yönetmelik ayrıca ''İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabilir.'' demektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü risk değerlendirmesi yaparken işverenlere yol göstermek amacıyla www.isggm.gov.tr adresinde risk değerlendirme rehberleri yayımlamaktadır. Apartmanlar ve kuaförler için risk değerlendirme rehberleri yayımlanmış olup, diğer iş kolları içinde benzer risk değerlendirme rehberleri yayımlanmaya devam edecektir.
“50'DEN AZ ÇALIŞANI OLAN TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞYERLERİNİN DURUMU”
İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmesi veya ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden bu hizmeti temin etmesi yükümlülüğü; 2013 yılı Haziran ayında başlayacaktır. Bu tarihe kadar risk değerlendirmesini işverenler kendi bünyesinde yapabilirler.
“50'DEN ÇOK ÇALIŞANI OLAN TÜM İŞYERLERİNİN DURUMU”
İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmesi veya ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden bu hizmeti temin etmesi yükümlülüğü 01.01.2013 tarihi itibarı ile başlamıştır.”